Galéria v divadle predstaví Art brut a Outsider art.

Galéria v divadle spojila na začiatku tohto kalendárneho roka dve erbové inštitúcie Slovenské národné divadlo (SND) a Slovenskú národnú galériu (SNG).

V rámci tohto projektu sa realizuje už tretia výstava pod názvom Z HLBÍN (art brut a outsider art zo zbierok SNG). Vychádza z medzinárodnej kolekcie neprofesionálneho výtvarného prejavu, ktorá bola v SNG od počiatku budovaná s cieľom reflektovať vzťah medzi profesionálnym a neškoleným umením. Táto orientácia súvisí nielen s hľadaním autenticity vo výtvarnom umení, ale aj so širšou problematikou neustále sa opakujúcich diskusií o podstate a zmysle umenia. Významnou špecializovanou časťou zbierky sú diela art brut a outsider art.

Charakteristikou art brut je imaginácia v tzv. surovom, pôvodnom stave. Vytvárajú ho akademicky neškolení talentovaní ľudia, často žijúci v sociálnom ústraní. Artbrutista je sústredený na vlastný svet fantázie a nevedome vytvára obraz svojho vnútra automaticky a obsedantívne. Umenie outsiderov nepredstavuje žiadny jednotiaci štýl, školu či koherentnú skupinu, jednotliví autori majú svoj špecifický rukopis.

Výstava predstavuje diela protagonistov oboch kategórií, ktoré sa dostali do zbierky zásluhou medzinárodných podujatí Trienále insitného umenia. Sú v nej zastúpené diela autorov zo Slovenska, Čiech, Francúzska, Ruska, Izraela, Holandska a Portugalska. Disponujú originalitou výrazu aj techniky a vyznačujú sa jasnou formálnou čistotou. Práve táto kvalita sa čoraz razantnejšie presadzuje na veľkých výstavných podujatiach (napr. Bienále v Benátkach), ktoré marginalizovanému umeniu outsiderov poskytujú čoraz viac priestoru.

Pozývame Vás na vernisáž výstavy vo štvrtok 6. marca 2014 o 17.30 hod. v novej budove SND. Kurátorkou výstavy je  Katarína Čierna

Výstavy si môžete pozrieť hodinu pred predstavením podľa aktuálneho programu.

SNG--N_716--1

Zdroj: SND