Galéria SPP otvára výstavu fotografií, ktorá vyrozpráva Príbehy džungle

Fotografka Katarína Líšková predstaví verejnosti svoju najnovšiu sériu fotografií, ktorá bude spojená s prezentáciou 15. výročia projektu slovenských archeológov v Guatemale. Výstava s názvom Príbehy džungle bude otvorená od 21. júna do 18. augusta 2023 v Galérii SPP.

Katarína Líšková sa v roku 2021 zúčastnila na slovenskej archeologickej expedícii do guatemalskej oblasti Uaxactún. Počas tohoto pobytu zrealizovala svoj fotografický projekt „Príbehy džungle“. Spoločne s prof. Milanom Kováčom, PhD., ktorý expedíciu viedol, prinášajú návštevníkom výstavy možnosť ponoriť sa do guatemalskej džungle prostredníctvom fotografií, artefaktov a jej zvukov.

 „Jedným z mojich cieľov bolo zachytiť ľudí z dediny Uaxactún, ktorí boli najatí na archeologické práce. Pochádzajú z tesnej blízkosti pralesa, sú s ním úzko spätí, trávia v ňom veľa času. Les, ako ho oni volajú, im dáva obživu aj chládok v letných mesiacoch. Zaujali ma tiež ich vedomosti o lese, o stromoch, ich lekárskych účinkoch a čo z nich môžu získať,“ hovorí Katarína Líšková.

Na výstave Príbehy džungle budú môcť návštevníci vidieť ako fotografie, tak aj repliky artefaktov nájdených počas archeologického výskumu, a zároveň sa budú môcť zoznámiť so svetovými úspechmi slovenských mayológov. 

Slovenskí odborníci už 15 rokov pracujú v oblastiach guatemalskej džungle a odkrývajú tajomstvá mayskej civilizácie. Cieľom medzinárodného projektu je rozšíriť poznatky o mayskej civilizácii v jednej z jej najvýznamnejších lokalít – Uaxactún a tiež v okolitom regióne Cukrového údolia (Valle de Azúcar), ktoré sú nepreskúmanými oblasťami hlboko v džungli provincie Petén v Guatemale.

„Výstava prezentuje výsledky nášho doterajšieho archeologického výskumu, v ktorom sa nám za 15 rokov podarilo objaviť najstaršie doklady mayského písma, korunovačné klenoty prvých kráľov, podoby najstarších bohov, astronomické observatóriá, vojenské pevnosti, systémy poľnohospodárstva i desiatky mien predtým neznámych kráľov spojené s politickými trajektóriami ich moci. Cieľom nášho ďalšieho výskumu bude objav posledných veľkých mayských miest ukrývajúcich sa v pralese,“ hovorí prof. Milan Kováč, PhD.

Výstava Príbehy džungle bude prístupná verejnosti od stredy 21. júna do 18. augusta 2023 v priestoroch Galérie SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Vstup je pre všetkých návštevníkov bezplatný.

Zdroj: TS