Gádžovia na úrovni prichádzajú s debutovým EP Baro Hitos.

Kapela O Gadže Bašaven na svojom EP Baro Hitos s láskou prezentujú pestrosť rómskej hudby. Sú to piesne staré i nové, slovenské, rumunské, maďarské, všetky originál rómske. Ich muzika je o rovnosti, o radosti z inakosti, o ohni a tanci, láske a priateľstve. Vytrhne vás z kancelárskej stoličky a posadí do pestrofarebného koča čo dnes večer už nezastavuje.

O Gadže Bašaven, v preklade z rómčiny “Nerómovia hrajú”, je skupina gadžov zapálených pre rómsku hudbu a tanec. Speváčku Jounu (J. Kozáková) môžete poznať z jej albumu Manuša, ktorý získal Radio_Head Award 2022 v kategórií world music. Ak Manuša prináša kyticu tých najcitlivejších tradičných rómskych piesní, tak O Gadže Bašaven je jej besný bratranec čo sa nebojí odpáliť youtubové rom-pop hity z minulého týždňa. Na kontrabas hrá Citrom (M.Smetana), ktorý pod svojim gádžovským menom hrá v snovej kapele Tolstoys. Primáš Zindelo (M.Kyseľ) a cimbalista Sandra (P.Leto) budovali bájnu kariéru v ĽH Ekonóm aby sa teraz konečne  mohli venovať poriadnej hop čip muzike. Čávo gitarista Báro Krečúno (P. Viecha) je vo svojom civilnom živote divadelným režisérom, venuje sa čo najkontroverznejším témam napríklad aj v SND. Tanečný pár s najrýchlejšími nohami tvorí Loula (L. Čižmárik Bachratá) a Badžo (M. Čižmárik). Čapáše a čardáše sa naučili v rómskych osadách a na diskotékach lúskajú dídžejom popod fúzky.

Stretli sa pri ohni s cimbalom, basou, gitarou a husličkami. Na ramenách úvery a doktoráty no v srdciach zábava a muzika. Okrem koncertnej a zábavovej činnosti prinášajú medzi malé gádžatká aj romáčikov v rámci projektu Aven Jekhetane osvetu o rómskej kultúre aj na základné a stredné školy.  

EP bude dostupné od 25.1.2024 na všetkých digitálnych streamovacích platfomách.

JOUNA (J. Kozáková) – spev
ZINDELO (M. Kyseľ) – husle
LOULA (L.Čižmárik Bachratá) – tanec
BADŽO (M. Čižmárik) – tanec, perkusie
SANDRA (P. Leto) – cimbal
BÁRO KREČUNO (P. Viecha) – gitara
CITROM (M. Smetana) – kontrabas

YOUNG AESTHETE – remix
Mix a master: Drew Deal
Nahrávanie a edit: Jana Jelínková – Studio Na Orlí
Fotografie: Wellin Nagyová
Grafika: Jakub Mikula

Tracklist:

  1. Gadžo MEGAMIX 2023
  2. Gadžo Mulatinel (Ávtar Ábá)
  3. Bokhalo Gádžo (Tutti Frutti)
  4. Gadžo Štilos (Av Miri)
  5. Gadžo REMIX by Young Aesthete (Essential)

Facebook: https://www.facebook.com/ogadzebasaven
Instagram: https://www.instagram.com/ogadzebasaven/

Tvorba a vydanie EP bolo z verejných zdrojov podporené Fondom na podporu kultúry národnostných menšín.

Zdroj: TS