Fvck Kvlt vydáva album Cigán

O pol noci 30. 3. 2023 vydal Denis BangoFVCK KVLT svoj tretí štúdiový album s názvom Cigán.

Trnavský punkáč a raper, ktorý v súčasnosti hýbe slovenskou DIY scénou, prekročil hranice regiónu v ktorom tvorí, hneď po prvom albume Kvlt Teachings (2019). Menší poprask spôsobil druhý album Zabijem sa! (2020), ktorý sa zvukovo výrazne líšil od rapovej scény a zároveň asi prekvapil fanúšikov hardcore-u, ktorí Denisa Banga poznajú ako speváka a gitaristu kapely Wilderness. Nakoniec album získal nomináciu na Radio Head Awards / album roka cena kritikov.

Fvck Kvlt aktívne dopuje DIY (nielen) trapovú scénu a medzi albumom Zabijem sa! a najnovším releasom Cigán vyšlo pár EP a singlov, z nich najvýraznejšie asi Antiwar Songbook, ako reakcia na agresívnu vojnu na Ukrajine a koncom roka 2022 vyšlo temné psychedelické inštrumentálne EP Digital Chaos Magick Sessions.

To, že Denis Ba ngo dokáža plávať medzi žánrami, pričom si sám produkuje úplne všetko, dokazuje jeho tretí album Cigán. Je na ňom 15 trackov, pričom asi každý je iný a svojský. Budeme počuť trap, punk, phonk, rnb, hardstyle, ale aj prvky techna, či metalu.

Intenzívne na ňom Denis začal pracovať približne v auguste 2022 a za tú dobu sa z neho vykryštalizoval účelovo konceptuálny album. Úrovní na odkrývanie je v ňom mnoho, a ktorá z nich bude pre poslucháča dominantná závisí od toho, na čo sa počas počúvania sústredíte najviac. Hudobná aj textová pestrosť dáva všetkým priestor aj pre vlastné interpretácie.
Na albume sa objavuje feat s REDZED (ktorý je v súčasnosti najpočúvanejší český interpret), či tracky s kolegami zo scény RNZ, Dušanom VlkomŽakhélesom, s ktorým Fvck Kvlt aj koncertuje live.

„Dejová línia, ktorá tvorí základ pre ostatné úrovne albumu, je mojim príbehom. Nepovažujem sa za nijak výnimočného, preto som si istý, že ten príbeh nie je iba o mne. Príbeh nekonečného cyklu pokojného / kontemplatívneho obdobia, ktoré človeka presvedčí, že jeho duševné boje už nepotrebujú toľko pozornosti, preto začne byť menej obozretný a dovolí prebudiť sa manickej fáze, ktorú strieda mentálne dno po preťažení organizmu prílišným žitím. Nakoniec najlepšou terapiou (popri iných metódach) zostane hľadanie cesty späť k sebe, pomocou zbavenia sa nánosu falošných sociálnych konštruktov a umelo vytvorených rolí, bytostné odmietnutie systému, ktorý sa svojimi dogmami pokúša zbaviť nás našej vnútornej integrity a potom… žiaľ, často cyklus začína odznova. Druh terapie, o ktorej hovorím, dnes potrebujeme v celospoločenskom meradle. Preto jediný odkaz, ktorý chcem, aby bol z tohto albumu jasný všetkým rovnako, je: Jednota v rozmanitosti.“ hovorí Denis Bango.

Pestrý album, ktorý pôsobí ako organizovaný chaos, ale je jednotný bez toho, aby bol uniformný. Rôznorodý bez toho, aby bol roztrieštený, pričom je citeľné, že autor si praje, aby taký bol aj náš svet a naša spoločnosť, čo je podmienené tým, aby každej osobe bolo umožnené prijať, slobodne vyjadriť a realizovať samú seba. O kritiku na súčasnú slovenskú spoločenskú situáciu teda na albume neprichádzame.

Spolu s albumom Cigán vyšiel aj klip k pesničke Boh stojí pri nás podvratných.

LINK: https://youtu.be/z5dBJ80HhnE

Produkcia a réžia – Dominika Demovič
Kamera a strih – Filip Dočekal
Spoločne tvoria mladú produkčnú spoločnosť s názvom Nashymo.

V klipe sa objavuje napríklad aj DJ-ka IAmNøt, ktorá je čerstvou výherkyňou RHA za debut roka. Ale aj Edúv syn a samozrejme Paris, či slovenský DJ Vib3, ktorý robí DJ-a napr. aj pre Gleba a množstvo Fvck Kvltových kamarátov a kamarátiek.

Fvck Kvlt chystá vydať aj vinyl a najbližšie koncerty, na ktorých sa album Cigán odohrá a uvedie kompletne prvý krát live, sa budú konať 19. 5. (release party v klube FUGA) a 

26. 5. v košickom klube Collosseum.

Album Cigán – Kredity
Hudba, texty, produkcia, mix a master: Denis Bango
Sample (track Úsmev číslo 6): God & Eve

Album cover:
Predná strana: Romana Kovacs – foto, Jakub Svetlík – spracovanie
Zadná strana: Karina Golisová – foto, Romana Kovacs – spracovanie

Link na spotify: shorturl.at/qTW26
Link na youtube Fvck Kvlt: https://www.youtube.com/@fvckkvlt/videos

 Zdroj: TS