Freestyloví mušketieri z Hands UP Crew budú reprezentovať Slovensko na MS v Moskve.

Traja freestyloví mušketieri Peter Herstek, Marko Popovski a Martin Leco z Hands Up Crew budú reprezentovať Slovensko na Majstrovstvách sveta vo futbale umeleckých mužstiev. Okrem toho, že sa budú po moskovských trávnikoch preháňať v drese Mufuzy, svoje umenie predvedú aj v konkurencii najlepších svetových freestylistov.

MUžstvo FUtbalových ZÁzrakov (MUFUZA) sa tento rok posilnilo o trojicu východniarov z Hands Up Crew, ktorí spolu vystupujú tri roky. Dokopy ich dala náhoda, keď sa Peter Herstek s Markom Popovskim stretli počas jedného vystúpenia v spoločnej šatni. Slovo dalo slovo a dnes svojou šou dostávajú do varu publikum všade, kde sa objavia. „Keďže každý z nás má vlastný štýl, museli sme sa na začiatku zladiť. Postupne sme to však dávali dokopy, až vznikla naša prvá spoločná choreografia. Hneď na ďalší deň sme si ju vyskúšali pred publikom, ktoré sme nadchli, a to nás naštartovalo,“ vysvetľoval Peter Herstek, ktorý sa môže hrdiť titulom dvojnásobného slovenského vicemajstra vo futbal freestyle.

photo: reefe | www.reefe.sk

Hand Up Crew striedajú futbalové a basketbalové prvky, ktoré predvádzajú s absolútnou precíznosťou a ľahkosťou. V momente ako dostanú loptu do vzduchu sa riadia vlastnými gravitačnými zákonmi. Neprehliadnuteľným korením je fantázia, ktorú k jednotlivým ekvilibristickým trikom pridávajú, čím freestyle povyšujú na umenie. „Na freestyle je úžasne to, že žiadny pomyselný strop, ani limit neexistuje. Vždy sa nájde niekto, kto príde s niečím novým alebo posunie hranice o level ďalej. V rámci našej komunity považujem za úspech, že sa tento šport, aj vďaka internetu, rýchlo šíri medzi mladými, vďaka čomu sa organizujú rôzne súťaže na národnej a medzinárodnej úrovni,“ uviedol rodák z Macedónska Marko Popovski.

photo: reefe | www.reefe.sk

Po stovkách vystúpení, či súťažiach na Slovensku, v Česku a Poľsku, k čomu musíme prirátať aj viaceré televízne vystúpenia ich pre Mufuzu objavil priekopník freestyle futbalu na Slovensku a dvojnásobný majster našej republiky Michal Rimovský. Ponuka od prezidenta a spoluzakladateľa Mufuzy Stana Galisa však nebola len tak hocijaká, naopak znela – nominácia na majstrovstvá sveta! „Stála pred nami veľká dilema, lebo sme sa museli rozhodnúť, či zrušíme desiatky vystúpení. Hoci nám nebolo všetko jedno, predsa len sme sa rozhodli využiť jedinečnú šancu reprezentovať našu krajinu. Sľubujeme, že všetkým, ktorí o našu šou prišli, to vynahradíme,“ pripomenul s úsmevom Martin Leco.

Prípravu na svetový šampionát v Moskve berú v Hands Up Crew vážne. S loptou sú síce v každodennom kontakte, no P. Herstek priznal, že kondíciu piloval v rôznych priateľských zápasoch a doprial si tiež hodiny drilu vo fitness centre. Dokonca ak nemali vystúpenia, nevyhýbal sa ani dvojfázovým tréningom. „V poslednom čase som si obľúbil triky, kde pri kontakte s lopotu často používam podrážku, takisto sa snažím zlepšovať aj hru na tzv. jasličky. Čo ma však teší najviac, je informácia, že zápasy v Moskve sa bude hrať na umelej tráve. Pre nás je totiž povrch, na ktorom si toho môžeme dovoliť viac. Veríme, že to bude stať za to a zanecháme dobrý dojem, a takisto aj výsledok. Ambície sú veľké, tohto roku sa káder výrazne omladil,“ dodal výborne naladení P. Herstek.

Zdroj: Imrich Makó