Foxcatcher, Birdman, Snowpiercer – ďalšie skvelé filmy a majstrovské herecké výkony v programe 16.MFF Bratislava.

Do programu 16.ročníka MFF Bratislava pribudli ďalšie skvelé filmy. Foxcatcher, Birdman a Snowpiercer sľubujú atraktívne filmové zážitky a prinášajú na plátna kín majstrovské herecké výkony.

Očakávané novinky etablovaných tvorcov, filmy ocenené na prestížnych festivaloch a festivalové hity ponúkne programová sekcia Panoráma, do ktorej je zaradený aj horúci Oscarový favorit, americký film Foxcatcher. Snímka mala premiéru na tohtoročnom festivale v Cannes, odkiaľ si Cenu za réžiu odniesol uznávaný režisér Bennett Miller (Capote, Moneyball). Film bol nakrútený podľa skutočného príbehu zápasníka Marka Schultza a  približuje pochmúrny a prekvapujúci vzťah medzi excentrickým multimilionárom a dvomi bratmi, olympijskými šampiónmi vo voľnom štýle. V strhujúcej snímke žiaria herci Channing Tatum, Mark Ruffalo a v netradične vážnej úlohe aj Steve Carell.

Foxcatcher

V programe Panorámy je tiež novinka oceňovaného mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Iñárritu (Amores Perros, 21 gramov, Babel, Biutiful), známeho vďaka filmom so zložitou štruktúrou, no jasnou myšlienkou. To isté platí o jeho najnovšom filme Birdman, čiernej komédii o vyhorenej hollywoodskej hviezde Rigganovi Thomsonovi, ktorý sa preslávil ako superhrdina menom Birdman a teraz sa zúfalo snaží dať svojej kariére nový impulz. Film, v ktorom vyhasínajúcu filmovú hviezdu vynikajúco stvárnil Michael Keaton,  mal premiéru v súťaži na septembrovom festivale v Benátkach.

Birdman

Jeden z najosobitejších kórejských režisérov nového milénia, majster žánroviek Bong Joon-ho (Pes, ktorý breše, nehryzie, Spomienky na vraždu, Mutant, Matka) nakrútil futuristický epos a svoj prvý anglicky hovorený film Snowpiercer, ktorý MFF Bratislava uvedie v rámci Zvláštneho uvedenia. Je to najúspešnejší a zároveň najdrahší juhokórejský film všetkých čias a nakrúcal sa prevažne v barrandovských ateliéroch podľa komiksu Jeana-Marca Rochettea. Po zemeguli, ktorú po prehratom boji s klimatickými zmenami zachvátila nová doba ľadová, už 17 rokov bez zastavenia premáva 650-metrový rýchlovlak, v ktorom sa tiesni pár stovák tých, čo prežili. Film má hviezdne medzinárodné herecké obsadenie na čele s Chrisom Evansom, Tildou Swinton, Johnom Hurtom či Edom Harrisom.

Snowpiercer

MFF Bratislava okrem kvalitnej a rôznorodej programovej ponuky prinesie svojim návštevníkom aj množstvo zaujímavých sprievodných podujatí v rámci partnerského projektu Danube Art Cargo, ktorého domovom sa stane počas festivalu Batelier.

16.ročník MFF Bratislava sa uskutoční  od 7. do 14. novembra v piatich mestských kinách – v dvoch sálach Kina Lumière, v Kine Mladosť, v Kine Nostalgia a v kinosále FK 35 mm na FTF VŠMU. Ďalším miestom festivalových premietaní bude aj tento rok Batelier, kde okrem vybraných filmových projekcií bude prebiehať už spomínaný sprievodný program partnerského projektu Danube Art Cargo a Park Inn Danube Hotel, ktorý bude festivalovým zázemím pre Guest Service, Akreditačné stredisko a Press Centrum.

Všetky aktuálne informácie o  programe Medzinárodného filmového festivalu Bratislava nájdete na internetovej stránke www.iffbratislava.sk a www.facebook.com/bratislavaiff

16. Medzinárodný filmový festival Bratislava
7. – 14. november 2014
Kino Lumière, Kino Mladosť, Kino Nostalgia, FK 35 mm VŠMU,
Batelier, Park Inn Danube Hotel 

Zdroj: MFF Bratislava