FÓRUM 2012 ukázalo slovenským filmárom cesty na svetové trhy!

V rámci sprievodného programu 20. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest sa v Trenčianskych Tepliciach v dňoch 19. – 22. 6. 2012 uskutočnilo aj podujatie FÓRUM 2012. Slovenskí producenti, študenti a absolventi štúdia produkcie sa mohli v rámci jeho programu dozvedieť, ako propagovať a prezentovať svoje filmy na svetových trhoch, aké sú ich možnosti na zahraničných festivaloch a na poli medzinárodnej koprodukcie. 
Lektormi FÓRA 2012 sa stali uznávaní profesionáli z oblastí filmovej produkcie a distribúcie, zástupcovia filmových festivalov a odborníci na prezentačné techniky – Stéphanie Roux (riaditeľka distribučných spoločností Insomnia World Sales a Cosmopolis Distribution), Tudor Giurgiu (režisér a producent, prezident Medzinárodného filmového festivalu Transilvania), Olivier Van Bockstael (organizátor viacerých festivalov, akvizičný manažér EastWest Film Distribution), Jean-Luc Ormières (producent a riaditeľ distribučnej VoD platformy UniversCiné), Pamela Pianezza (novinárka, kritička, spoluzostavovateľka programu Semaine de la Critique na MFF Cannes), Nikolaj Nikitin (delegát programového oddelenia MFF Berlinale pre východnú Európu), Charlie Cockey (zostavovateľ európskej časti programu filmového festivalu Cinequest v San Jose a berlínskeho festivalu Around the World in 14 Films), Marta Lamperová (lektorka a decision maker viacerých medzinárodných programov pre producentov) a Ján Odzgan (nezávislý tréner a konzultant v oblasti mediálnej komunikácie a prezentačných zručností).
Osem filmových projektov dostalo počas štyroch dní v Trenčianskych Tepliciach možnosť otestovať svoju životaschopnosť v oblasti medzinárodnej koprodukcie nízkorozpočtových filmov a získať prehľad o možnostiach východoeurópskych filmov na svetových festivaloch, alebo o spolupráci producenta so sales agentom. Lektori účastníkov zasvätili do festivalových, propagačných a vyjednávacích stratégií. Viacerí účastníci využili príležitosť zúčastniť sa panelovej prezentácie a získané poznatky nielen okamžite zužitkovať, ale aj predstaviť svoje projekty záujemcom z radov odbornej verejnosti a návštevníkov Art Film Festu. V piatok 22. 6. 2012 sa na PANELi pripravovaných slovenských hraných filmov predstavili autori a producenti s dvanástimi prezentáciami filmových projektov. 
Organizátori oceňujú, že domáci tvorcovia si osvojujú ambíciu vstupovať na medzinárodné trhy a prezentovať svoje diela na zahraničných festivaloch. Prezentácie pripravovaných projektov ukázali, že filmárska obec začína čoraz viac o filmoch uvažovať nielen v intenciách žánrovej pestrosti, ale tiež s ohľadom na potenciálny úspech v zahraničí. 


PROJEKTY PODUJATIA FÓRUM 2012: 

ANDYHO ŽENA

Réžia: Richard Staviarsky 

Scenár: Viťo Staviarsky, Richard Staviarsky 

Producent: Zuzana Dušičková, Mária Staviarska 

Produkcia: VŠMU (študentský film) 

DonT Stop

Scenár a réžia: Richard Řeřicha 

Producent: Ondřej Zima

Produkcia: Evolution Film, Czech Republic 

Koprodukcia: HBO, Česká republika, FilmFrame, UPP, Bystrouška

KROK DO TMY

Réžia: Martin Luther

Scenár: Martin Luther, Marián Puobiš

Producent: Patrik Pašš 

Produkcia: Trigon Production

MALÝ HANOI

Réžia: Martina Saková 

Scenár: Martina Saková, Martin Kleinmichel 

Producent: Zuzana Chadimová, Braňo Chlpík 

Produkcia: Projector23, Germany

Koprodukcia: HBO, Česká republika, FilmFrame 

MÔJ PES KILLER

Scenár a réžia: Mira Fornay 

Producent: Juraj Buzalka, Mira Fornay

Produkcia: MIRAFOX 

Koprodukcia: Cineart TV Prague

MOMO

Scenár a réžia: Teodor Kuhn 

Producent: Jakub Viktorín 

Produkcia: VŠMU (študentský film)

OVERHEAD

Réžia: Peter Magát 

Scenár: Ewen Glass 

Producent: Peter Vrábel 

Produkcia: New Europe Cinema 

STANKO

Scenár a réžia: Rasťo Boroš 

Producent: Barbara Harumová Hessová 

Produkcia: AH Production 

Zdroj: FÓRUM 2012
Publikoval: Fedakcia GREGI.NET