Folkovanie pod Skalkou 2011: Textárska dielňa!

Pýtali ste sa už niekedy že „Ako to tí muzikanti prídu na také texty?“ alebo „Ako je možné že im napadnú práve takéto rýmy?“. Nuž, vedzte, že ani rýmy a už vôbec nie celé texty z neba len tak nepadajú. Hoci na vstúpeniach väčšinou znejú piesne, ktoré už obrúsil čas i reakcie publika a ktoré akoby boli napísané na jeden nádych, vedzte, že textárstvo je remeslo ako každé iné.

Možno s tým rozdielom, že vám nehrozí žiaden úraz, ako napríklad nepozornému stolárovi, ale takisto ako on aj textár, pesničkár (ako chcete) musí najprv nahrubo otesať nápad a potom jemne obrusovať slová, verše, hľadať vhodné rýmy a to všetko robiť tak aby bol každý výrobok originálom, niesol autorovu pečať a aby sa nám (keď už som naznačil paralelu so stolárom) nerozpadla stolička pod zadkom hneď po prvom sadnutí si.

Iste si teraz poviete: „Je to všetko len teória a vzletné slová!“ A akoby som vás počul, pridávate jedným dychom: „My to chceme vidieť naživo! My si to chceme vyskúšať!“ Vážne? No dobre, máte možnosť (a teraz už fakt nemôžte cúvnuť)! Na festivale Folkovanie pod Skalkou (29. – 30. 7. 2011) sa totižto uskutoční tzv. Textárska dielňa. Tento nápad nie je nový, pravidelne ho prevádzkuje Peter Kefo Šrank na festivale Lodenica, u susedov zase textárske dielne pravidelne usporadúva pesničkár Slávek Janoušek. Na Folkovaní som si na toto trúfol ja, s Kefovým požehnaním (a možno Kefo nakoniec aj príde).

A čo to vlastne bude? Vezmite si perá a papiere, nejaké snáď budú aj na mieste pre náhodne sa pripojivších a budeme textovať. Povieme si niečo o rýmoch, o tempe pesničky a ešte čosi z teórie ale sľubujem, že nie veľa. A potom si zadáme úlohu a budeme spoločne textovať, vymýšľať zaujímavé rýmy a všelijako ináč textovo blbnúť. Keď nám z toho vyjde nejaká pesnička (čo väčšinou na textárni vyjde!) tak máme dovolené ju večer zahrať pre všetkých návštevníkov festivalu. Hudbu už možno budeme mať – ale to je prekvapenie. Príďte, bude sranda. V sobotu doobeda – presný čas vám dáme vedieť dostatočne vopred.

Pridajte sa na facebooku (www.facebook.com/folkovanie) k priateľom folkovania – nájdete tu od nás vždy najnovšie informácie.

Folkovanie pod Sklakou
Folkovanie pod Sklakou
Folkovanie pod Sklakou

Zdroj: Mestský úrad, referát kultúry
Publikoval: Redakcia GREGI.NET