Folklórny súbor Lúčan po 40-tich rokoch vydal svoj debut!

Po neuveriteľných 40-tich rokoch existencie sa folklórny súbor Lúčan rozhodol nahrať svoje prvé CD. Album nahrávali v bansko-bystrickom PJ SOUND STUDIU,producentsky sa na tomto výnimočnom CD s ľudovými skladbami podieľal Peter Dobrík.

Na CD s originálnou, autentickou ľudovou tvorbou s názvom „Pod tým veľkým Chočom“  sa nachádza až 43 ľudových piesní. Výber skladieb zostavil vedúci skupiny Jozef Duda v spolupráci s p. Máriou Ševcovou. Aranžmán a harmonizáciu ľudových piesní pre hudbu upravil Mgr. Vladimír Struhár.

DSC_1187

Nahrávanie bolo skvelé, sú to úžasní pozitívni ľudia, ktorí nám do ďalšieho fungovania dodali veľa pozitívnej energie. Sme veľmi radi, že sa po 40 – tich rokoch fungovania tohto ľudového súboru podarilo vytvoriť krásne dielo. Snažili sme sa zachytiť ich autentickosť. Verím, že sa nám to  podarilo,“ povedala producentka  a spolumajiteľka štúdia Janka Kozáková.

Album už členovia súboru Lúčan stihli aj pokrstiť, a to 20. júla v obci Lúčky na amfiteátri, kde sa konali oslavy ich 40 – teho výročia. Krstným otcom bol vedúci folklórneho súboru Lipowianie p. Ján Brodka.

Album nahrávali:

Ľudová hudba v zložení:
Primáš husle – Ing. Branislav Druska
Kontráš a 2. husle –Peter Rázga
Kontrabas– Peter Buzák
Akordeón– Vladimír Kaška
Cimbal– Ing. Matej Česák

Mužská spevácka skupina v zložení:
Jozef Duda, Ervín Ondrejka, Miroslav Hrbček, Ondrej Nika, Marko Pecho, Ing. Štefan Mišík.

Ženská spevácka skupina v zložení:
Mária Ševcová, Štefánia Drusková, Anna Ulíková, Magdaléna Senková, Ing. Petra Mihoková, Mgr. Marcela Kováčová.

V súčasnosti je v súbore Lúčan 35 členov všetkých generácií. Ich umeleckým vedúcim je Jozef Duda a organizačným vedúcim – manažérom Ondrej Nika.

Folklórna skupina Lúčan viackrát vystupovala na folklórnych festivaloch vo Východnej a v Detve. Vo svojom repertoári má nacvičené pásma Pltnica, Priadky, Pochovávanie basy, Na lúkách a tance: A na Lúčkach, Ej krajčíri, Rozkazovačky, Zbojnícky, Červená ružička, Dievčenský, Išli dievky ľan trhať, Párový tanec, Mlynársky tanec, Rochodný a Palicový tanec.

Zdroj: PJ RECORDS