Filmový seminár 4 živly skončil, pokračuje však na internete.

16. ročník Letného filmového seminára 4 živly sa v Banskej Štiavnici konal od stredy 6. augusta do nedele 10. augusta 2014 a svojim návštevníkom ponúkol bohatý filmový a sprievodný program, ktorého ústrednou témou sa stala téma MOC. Priniesol viacero noviniek, medzi nimi aj slovenský unikát – sekciu uvádzajúcu filmy z jeho programu na internete.

Hoci by „volebný rok“, za aký býva rok 2014 často označovaný, mohol zvádzať k politizovaniu témy, organizátori sa snažili vybrať filmy reflektujúce čo najviac jej podôb a foriem. Vedľa seba tak v programe stáli výrazné klasiky filmového plátna (Diktátor, Bol som pri tom, Môj priateľ Ivan Lapšin,…), nedávne festivalové hity (Očný zub, Major, Dopraváci,…), ale aj zástupcovia domácej filmovej tvorby (Kauza Cervanová, Nemoc tretej moci,…), hrané, dokumentárne aj animované snímky.

4zivly_amfiteater

Neformálne vzdelávací charakter podujatia okrem lektorských úvodov filmových teoretikov Martina Ciela a Martina Kaňucha doplnil aj Master class dokumentaristu Roberta Kirchhoffa a prednáška českého filmára a teoretika Martina Čiháka o experimentálnom filme.Večery a noci však patrili okrem filmov aj hudbe – päticu tanečných párty doplnili koncerty slovenskej kapely Genius locci a hudobníkov Stroona a Jozefa Krupu (Spoje), ktorí na naplnenom nádvorí kina v neďalekých Štiavnických Baniach ozvučili nemý film Kozmický let.

„Tento rok sme vyskúšali viacero noviniek a sme veľmi radi, že väčšina z nich sa ujala. Program Detských 4 živlov sme zostavili vďaka úspešnej crowdfundingovej zbierke a na ich workshopoch aj tvorivých dielňach opäť vznikli fantastické diela. Vďaka sprievodnému projektu VideoKocka a jeho iniciátorovi Antonovi Čiernemu sme v kultúrnom centre Banská St a nica Contemporary uviedli unikátnu prezentáciu galerijného filmu, dôstojný priestor dostala experimentálna kinematografia a Fest Anča pripravila reprezentatívny výber krátkych animovaných filmov… Pevne veríme, že sme tému MOC rozobrali v rámci možností čo najpodrobnejšie,“ hovorí Daniela Chlapíková, jedna z organizátoriek podujatia.

4zivly_detsky_hudobny_workshop

4 živly sú už tradične platformou pre viacero zaujímavých partnerských projektov, medzi nimi aj dvojice workshopov, ktoré vyvrcholili práve počas nich. Účastníci Letného workshopu MPhilms zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rumunska, Poľska a Ukrajiny tvorili počas dvoch týždňov krátke filmy, fotografické série a performance na filmovom, fotografickom a performance workshope pod vedením profesionálnych lektorov. Newest media workshop projektu Neviditeľná Štiavnica ponúkol účastníkom seminára, ale aj obyvateľom a návštevníkom mesta niekoľko unikátnych a interaktívnych inštalácií, spojených rovnako témou MOC.

Letný filmový seminár 4 živly skončil v nedeľu večer premietaním v banskoštiavnickom amfiteátri, niekoľko filmov z jeho programu si však – spolu s internetovou premiérou slovenského filmu Kandidát – môžete počas nasledujúceho mesiaca pozrieť na webstránke podujatia. Prvá slovenská online sekcia filmového podujatia, príznačne nazvaná ŽivloVOD, je poslednou novinkou, ktorú 16. ročník 4 živlov – v spolupráci s partnermi Rádiom_FM a portálom Kinema.sk – priniesol a ktorej možnosti chcú organizátori objavovať a využívať aj v budúcnosti. Filmy Kandidát, Očný zub, Veľvyslanec, Ježíš je normální! a Major nájdete spolu s kompletnými informáciami o seminári na www.4zivly.sk.

[vimeo]https://vimeo.com/103385014[/vimeo]

Zdroj: 4 živly