Filmový kabinet deťom (FKD) pozýva žiakov na interaktívne ONLINE vzdelávanie.

Čo znamená pojem animácia? Kto a akými technikami ju vlastne vytvára? Na tieto otázky odpovedá obľúbený vzdelávací projekt Filmový kabinet deťom (FKD), ktorý sa už od roku 2014 zameriava na hravú edukáciu mladých divákov. FKD pružne reaguje na aktuálnu situáciu vo vzdelávaní a deťom zdarma prináša online verziu projektu.

Súčasná doba nepraje nielen kino-distribúcii.

Renomovaný projekt FKD vítal deti v kinosálach, kde sa v rámci školského vyučovania dozvedeli viac o animovanom filme. Keďže sú dnes kiná zatvorené, Asociácia slovenských filmových klubov sa rozhodla prísť za deťmi do tried. Teraz sa v rámci svojej výučby môžu zapojiť do projektu online, pozrieť si animované pásmo a dokonca sa cez internet zúčastniť aj video workshopu. Viac o projekte prezrádza koordinátorka Martina Mlichová. „Z dôvodu prvej vlny pandémie musela ASFK zrušiť všetky naplánované FKD workshopy od marca do júna. Keďže sa kvôli opatreniam už v septembri zatvorili kiná, veľmi nám chýbali deti a ich zvedavé otázky. Rozhodli sme sa nájsť všetky možnosti, ako sa im priblížiť a ako ich opäť pozvať do magického sveta animácie. Online verzia FKD sa nám zdá ako najschodnejšia. Na deti sa nesmierne tešíme!“

FKD sa už päť rokov venuje téme „animácia“. Deti oboznamuje s jej významom a učí ich rozpoznať animovaný film. Dozvedia sa tiež o rôznych druhoch animačnej techniky, o tom, kto a akými postupmi animovaný film vytvára, a ako jednotliví tvorcovia filmu spolupracujú. Súčasťou edukácie sú ukážky rôznych zaujímavých rekvizít. Prednáška je doplnená pásmom slovenských animovaných filmov, ktoré jednotlivé techniky prezentujú. Súčasťou projektu je workshop pod vedením skúsených lektoriek, ktorý po novom prebieha online. Lektorky na ňom usmernia žiakov pri práci s materiálom a vysvetlia im, čo všetko si budú môcť vytvoriť. Deti získajú aj Metodický materiál, vďaka ktorému môžu s rodičmi alebo učiteľmi s témou animácie pracovať aj ďalej.

Pásmo animovaných filmov tohto školského roku je zložené zo súčasnej tvorby úspešného slovenského animátora Martina Snopeka (MONŠTRUM), z ocenenej práce študentky Natálie Zabákovej (NEŠŤASTNÍK) a populárneho seriálu Veroniky Kocourkovej (TRESKY PLESKY). Všetko sú to príbehy, ktoré v sebe sústreďujú zaujímavé témy na rozhovor, ako napríklad šikana, moc, dodržiavanie pravidiel, či správanie sa. Ďalší blok filmov prezentuje tému rozmanitosti prírodných javov, z ktorej sa deti môžu naučiť, čo všetko má pre ľudstvo pripravené mocná príroda. Druhá časť pásma je venovaná cenami ovenčenému animovanému filmu slovenského režiséra Martina Smatanu ŠARKAN spolu s filmom o filme Making of. Okrem pôsobivej bábkovej animácie príbeh deťom láskavým spôsobom sprostredkuje chvíle, keď zo života každého z nás niekto musí odísť.

Vzdelávací projekt Asociácie slovenských filmových klubov – Projekt Filmový kabinet deťom (FKD) – sa stal za šesť rokov svojej existencie renomovaným, obľúbeným a vyhľadávaným vzdelávacím projektom pre deti. Vďaka Audiovizuálnemu fondu a Nadácii mesta Bratislava je tento projekt pre deti a učiteľov sprístupnený zadarmo. Hlavnou ideou vytvorenia projektu pre prvý stupeň základných škôl bolo zamerať sa na mladšieho diváka a vyjsť v ústrety jeho požiadavkám a vnímaniu. V týchto časoch získava FKD svoju podobu online.

Ak sa chcete zapojiť, stačí v mene triedy napísať na adresu mlichova@asfk.sk a dohodnúť si podrobnosti priebehu a času konania. Tešia sa na vás lektorky, animátorky, Asociácia slovenských filmových klubov a krásne filmy!

Viac informácií:
FKD https://asfk.sk/filmovy-kabinet-detom/
Filmy pre školy https://asfk.sk/pre-skoly/
Facebook https://www.facebook.com/asfk01

Zdroj: TS