Film Opičí človek je veľdielom Deva Patela: Je režisérom, spoluscenáristom a aj hlavným hrdinom

Jeden malý uhlík môže spôsobiť požiar, ktorý všetko spáli. Opičí človek je strhujúci akčný thriller o chlapcovi, ktorý sa na ceste za pomstou premenil na muža. Do kín prichádza už 4. apríla.

Keď bol Chlapec (Dev Patel) veľmi malý, matka mu rozprávala legendu o bájnom opičom kráľovi Hanumanovi, ktorý pomáhal bezmocným, utláčaným a ukrivdeným. Potom priamo pred jeho očami jeho matku zavraždia tí, ktorí majú moc, a chlapec pochopí, že žiadny Hanuman neexistuje. Možno preto už ako dospelý nosí opičiu masku a zúčastňuje sa na nelegálnych zápasoch, kde ho populárnejší zápasníci mlátia do krvi. V najtemnejších uličkách mesta hľadá spôsob, ako sa dostať k “tým hore”, k tým, ktorí mu pred rokmi tak osudovo ublížili. Keď ich konečne nájde, premení sa na hrozivý a desivý nástroj pomsty, ktorý ho má zbaviť všetkých tieňov minulosti. Dokáže to sám? A čo sa s ním stane, keď sa dostane na koniec tejto smrťou lemovanej cesty?

L to R: Dev Patel is Kid and Pitobash is Alphonso in MONKEY MAN, directed by Dev Patel

Dev Patel sa medzi filmovými divákmi preslávil ako hviezda oscarového Milionára z chatrče. Vo filme Opičí človek nielen, že hrá hlavnú úlohu, ale zároveň je to aj jeho režisérsky debut. “Ako dieťa ma môj starý otec zoznámil s príbehom Hanumana, opičieho boha. Ohromilo ma, koľko moderných komiksov čerpalo inšpiráciu z východnej filozofie a ikonografie,” hovorí herec a režisér Dev Patel, ktorý na scenári pracoval osem rokov. “Príbeh mi je veľmi blízky. Berie si jednu z najstarších indických mytologií a dáva jej moderný nádych, takže dúfam, že tento príbeh internacionalizuje a vytvorí úplne nový superhrdinský epos, niečo úplne originálne. Vibruje energiou, dušou, srdcom a šialenou akciou.”

Den Patel je od malička fanúšikom akčného žánra, ako dieťa sa zakrádal a po nociach pozeral filmy s Buceom Leeom a ďalšími akčnými hrdinami. Preto, akonáhle sa dostal do filmového sveta, vedel, že práve akčný film je to, čo raz bude musieť vytvoriť. “Akčný žáner sa dá ľahko zneužiť chrlením obsahu, ktorému ale chýba obsah, jednoducho tvorbou iba pre zisk. Ako skutočný fanúšik tohto žánra ale viem, že znesie viac. Aj diváci chcú viac. K filmu Opičí človek pridávam veľkú dávku kultúry,” povedal herec indického pôvodu, ktorý sa za svoje korene najprv hanbil, no potom pochopil, že na bohatú kultúru má byť, naopak, hrdý. “Film síce oslavuje mojo kultúru, ale rovnako sa snažím upozorňovať na systémové a inštitucionálne problémy, ktoré sa naďalej udržiavajú medzi najviac znevýhodnenými a zraniteľnými komunitami ľudí.”

Opičí človek je inšpirovaný legendou o hinduistickom božstve Hanumanovi, symbole múdrosti, sily, odvahy, oddanosti a sebadisciplíny. Legenda o božskej opici údajne pochádza z obdobia 1500 až 1200 rokov pred naším letopočtom a prvýkrát sa objavuje v Rigvéde, zbierke starovekých hymnov, ktorá sa považuje za jeden zo štyroch posvätných kanonických hinduistických textov. Hanuman, ktorý sa objavuje v sanskritských eposoch Mahábhárata a Rámájana, je symbolom slobody. Fyzicky nepremožiteľný, ale hlboko ľudský, varuje svojich nasledovníkov pred „neistou povahou nespútanej moci“. Podľa legendy si Hanuman ako dieťa zlomil čeľusť pri páde z nebies, keď sa pokúšal chytiť slnko. Hanuman, milovaný svojimi nasledovníkmi, sa teraz spája s božstvom prostredníctvom služby svojmu ľudu.

Patelov film pretavuje túto legendu do moderného sveta, kde sa zo zlomeného mladíka Kida stáva mocná zbraň a anjel pomsty proti skorumpovaným, mocným vodcom, ktorí utláčajú ľudí, ktorým majú slúžiť. Dej filmu sa odohráva vo fiktívnom indickom meste Yatana, čo je sanskritské slovo, ktoré môže znamenať „boj alebo snahu“, ale aj “pomstu“. Nakrúcal sa v prekrásnej mýtickej Indonézii.

Akčný film Opičí človek prináša do slovenských kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 4. apríla.

TS