Film NINA je v kinách a charitatívnou akciou pomáha ohrozeným deťom.

Každý rozpad rodiny zasahuje najviac dieťa. A ak rozchod rodičov sprevádza vzájomná nenávisť, dieťa sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch dospelých. Práve o tom vypovedá nový film Juraja Lehotského NINA, ktorý vstúpil do slovenských kín 21. septembra 2017.

„Nechceli sme moralizovať. Nechceli sme ani kriminalizovať rozvod. Chceli sme len ukázať, ako veľmi je pre život dieťaťa dôležitá rodina. A tiež, ako to môže dopadnúť, ak sa nám, dospelým, tým, ktorí majú byť pre dieťa bezpečným prístavom, vymknú veci spod kontroly,“ vysvetlil hlavnú ideu filmu režisér Juraj Lehotský, ktorý snímku napísal spolu so scenáristom Marekom Leščákom.

Podľa posledných štatistík sa na Slovensku rozvedie každý rok približne 10 000 manželstiev s 9000 deťmi. Konfliktných rozvodov je asi 15 percent, čím do štatistík pribudne ročne okolo 1350 ohrozených detí. Podľa Jozefa Tinku z Rady pre práva dieťaťa SR, ktorá je partnerom filmu NINA, je u nás evidovaných 153 000 psychicky chorých detí v dôsledku rodičovských nezhôd pri rozvodoch.
 
„Považujeme za dôležité otvoriť túto tému, a dúfame, že vďaka nášmu novému filmu dokážeme pomôcť aspoň jednému “stratenému“ dieťaťu, možno s podobným osudom ako naša filmová Nina,“ hovoril režisér ešte v čase vzniku filmu.

Partnerom filmu NINA sa stala spoločnosť DREVONA, ktorá darovaním nábytku podporila OZ Poradenské centrum Nádej v projekte ubytovania pre ohrozené maty a deti.

„Mottom tejto myšlienky bolo vytvoriť príjemné a útulné miesto bezpečia pre ohrozené matky s deťmi a zabezpečiť im dočasný domov. Teší nás, že môžeme našou troškou podať pomocnú ruku práve tým najzraniteľnejším,“ povedala vedúca marketingu spoločnosti DREVONA Adriána Kružliaková.

„Podporu si veľmi vážime, keďže sme nezisková organizácia a na rekonštrukciu utajeného ubytovania nie je vôbec ľahké získať finančné prostriedky. Ročne sa v jednom byte vystriedajú aj dve matky s deťmi a zariadenie dostáva zabrať. V tomto roku sme chceli meniť postele v oboch bytoch a pomoc prišla nečakane a veľmi vhod. Je vždy príjemné vedieť, že ľudia myslia aj na tých, ktorí mali v živote menej šťastia,“ povedala sociálna pracovníčka centra Nádej Lucia Stano Šalátová

Film NINA rozpráva príbeh 12-ročného dievčaťa, ktorého svet sa otriasa v základoch. Otec a mama sa rozvádzajú, no tvrdia, že napriek ich rozchodu chcú pre ňu len to najlepšie. Ale zahltení nezhodami, akoby mysleli len na seba a Nina sa rozhodne sa pre radikálny krok.

ČASY A MIESTA PREMIETANÍ FILMU NINA: https://www.filmeurope.sk/movies/926-nina

V hlavnej postave otca sa na filmovom plátne predstaví herec Robert Roth, rolu matku odohrala režisérka a choreografka Petra Fornayová, a komplikovanú rolu hlavnej hrdinky Niny hrá Bibiana Nováková, ktorú režisér objavil na kastingu.

„Keď si film pozrú dospelí, mal by ich upozorniť na to, aby sa nezamýšľali len nad tým, čo je to dobré len pre nich, ale aj, čo je dobré pre dieťa,“ myslí si 13-ročná Bibiana Nováková, ktorá momentálne žne pochvaly aj v zahraničných kritikách prestížnych filmových médií ako IndieWire či Hollywood Reporter.

Svetovú premiéru absolvovala snímka NINA na pôde 52. Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch,  severoamerická premiéra sa uskutočnila 10. septembra 2017 na jednom zo štyroch najväčších festivalov sveta –  na 42. ročníku MFF v Toronte a tesne pred vstupom do slovenskej distribúcie, 17. septembra, sa dočkal film aj slovenskej festivalovej premiéry na 12. ročníku MFF Cinematik v Piešťanoch. Do kín po celom Slovensku prináša NINU distribútor Film Europe Media Company.

www.ninafilm.com
www.facebook.com/ninafilmsk
www.instagram.com/filmnina_jurajlehotsky/

Zdroj: TS