Film MURÉNA – letná romanca s veľmi ostrými zubami

Dospievajúca Julija žije na skalnatom brehu mora a snaží sa vymaniť spod agresívnej ruky svojho dominantného otca. Na pohľad idylické prostredie Jadranu nemusí byť až také idylické. Film MURÉNAchorvátskej režisérky Antonety Alamat Kusijanović získal v Cannes, v sekcii Quinzaine des Réalisateurs, cenu Zlatá kamera za najlepší debut. Prímorskú atmosféru leta, v ktorej akoby hlavnú postavu hralo more samo, skvele sprostredkovala kameramanka Hélène Louvart, ako producent sa na snímke podieľal aj slávny Martin Scorsese. Autentický príbeh prináša do slovenských kín od 14. júla 2022 spoločnosť Filmtopia.

„Prestížnymi festivalmi preverené filmy sú práve tie, ktoré patria do portfólia Filmtopie. Muréna je špeciálny úlovok spod morskej hladiny, ktorý na jednej strane dopraje letnú dovolenkovú atmosféru z romantického pobrežia, no zároveň vie dať viac, publikum dostane aj dávku znepokojenia a autentický pohľad na rodinné vzťahy“, povedala riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová. Film bude od štvrtka 14. júla 2022nasadený v jednosálových kinách, klubových a alternatívnych priestoroch na Slovensku. Distribúciu filmu MURÉNApodporili Audiovizuálny fond.

Film rodáčky z Dubrovníka, režisérky Antonety Alamat Kusijanović vyniká prenikavým štýlom, precíznou štúdiou charakterov a dokonale zachytenou atmosférou leta; tá pred hlavnou hrdinkou skrýva najprv síce nenápadnú, no i tak zásadnú životnú premenu. Okrem prestížneho festivalu v Cannes má snímka ocenenie z Hamptons International Film Festivalu, zaujala tiež na festivale v Haife a Sarajeve. Film Muréna vznikol v koprodukcii štyroch krajín Chorvátsko – Brazília – USA – Slovinsko. V hlavných postavách účinkujú: Gracija Filipović, Danica Curcić, Leon Lučev, Cliff Curtis.

Julijino dospievanie vyzerá navonok ako dokonalá idyla. Dni prežíva na skalnatom brehu Jadranu, v útulnom penzióne, ktorý prevádzkuje jej otec Ante. Vzťahy vo vnútri rodiny však majú od harmónie ďaleko. Ante je manipulatívny, žiarlivý tyran. Napätie medzi ním a jeho dcérou i ženou Nelou narastá vo chvíli, keď do ich domu príde starý rodinný priateľ Javier. Šarmantný cudzinec ponúkne Juliji možnosť úniku. Závan slobody vyvolaný jeho prítomnosťou sa prelína s atmosférou žiadostivosti a násilia. 

Variety zverejnilo jasnú reflexiu: „Prúdy vzbury, žiarlivosti a túžby víria trblietavou vodou vynikajúceho debutu Antonety Alamat Kusijanović, ktorý získal cenu Camera d’Or“, The Times napísali: „Bezchybne nakrútený, intenzívny debut“ a Screen Daily zverejnilo: „Napínavý debut odohrávajúci sa na chorvátskom ostrove sľubuje výbušnú odmenu – a prináša ju.“

Režisérka Antoneta Alamat Kusijanovic je spisovateľka, režisérka a producentka, narodila sa v Dubrovníku a v súčasnosti pôsobí v New Yorku. Kameramankou filmu bola skúsená Hélène Louvart, ktorá má na konte desiatky nezávislých filmov a spoluprác napr. s Aliciou Rohrwacher (Zázraky, Šťastný Lazzaro), Agnès Vardou (Agnèsiine pláže) alebo Wimom Wendersom (Pina). Za kamerou stála aj pri seriáli HBO Geniálna priateľka podľa rovnomenného románu Eleny Ferrante. Producentsky sa na filmu podieľal i slávny Martin Scorsese.

Zdroj: TS