Film Hranice lásky odvážne poodhaľuje slobodu v partnerských vzťahoch

Po svetovej premiére na festivale v Karlových Varoch, kde získal cenu FIPRESCI a stal sa jedným z najviac diskutovaných filmov, sa film Hranice lásky dostáva do takmer všetkých kín a multikín v celom Slovensku. Film predstavuje Hanu Vagnerovú a Matyáša Řezníčka v hlavných úlohách, ktorí sa rozhodnú svoj partnerský vzťah otvoriť experimentom v sexuálnej oblasti. Snímka vznikla v česko-poľskej koprodukcii pod režisérskou taktovkou Tamasza Wińského, ktorý spolu s Hanou Vagnerovou spolupracoval aj na námete a scenári filmu. Film prinesie do kín distribučná spoločnosť Filmtopia už 10. novembra.

Ako si predstavujete hranice vzťahu?

Petr a Hana, partneri v živote aj práci, sa po rokoch otvoria zdieľaniu svojich nevypovedaných erotických fantázií. Čo sa začína ako nevinná konverzácia, postupne prechádza do experimentovania s nemonogamným poňatím vzťahu. Okúsenie sexuálnej slobody má však pre každého partnera inú príchuť. Režisér Tomasz Wiński sa vydáva vo svojom celovečernom debute do miest, ktoré sú pre veľa párov tabu. Hranice lásky neskúmajú iba rôzne podoby intimity, ale aj možnosti ich plastického zachytenia na plátne, pretože samotní protagonisti sa mimo iného navzájom nakrúcajú na mobil. V hlavných úlohách sa objavujú Matyáš Řezníček a Hana Vagnerová, ktorá spolupracovala na námete a scenári filmu.

IFF KARLOVY VARY – Cena FIPRESCI
„Za hlboké, vtipné a nežné stvárnenie zložitostii medziľudských vzťahov, lásky a sexuality.“

Majú vzťahy dnešných mladých ľudí hranice? Aké?

„Rozhodli sme sa tak preskúmať vzťahy mladých ľudí v dnešnej dobe – ako vyzerajú, a či vlastne majú nejaké hranice, vysvetlil spoluautor scenára a režisér Tomasz Wiński. Scenár filmu Hranice lásky začal získavať prvé obrysy v roku 2015, nakrúcalo sa v roku 2020 a teraz film čaká cesta českými a slovenskými kinami „Boli by sme radi, keby vyprovokoval debatu, vyvolal emócie, zasiahol divákov a nenechal ich ľahostajnými. Prvé reakcie divákov  v Karlových Varoch boli presne také a my dúfame, že to tak bude aj pri ďalších projekciách v distribúcii,dodal režisér.

Film je pomerne odvážny aj svojimi explicitnými scénami. „Nešlo nám o žiadnu vulgaritu, senzáciu, chceli sme zaznamenať absolútnu intimitu, ktorá divákov vtiahne natoľko, že budú mať pocit, akoby vzťah dvojice žili s nimi,vysvetlila Hana Vagnerová, ktorej hereckého partnera stvárnil tridsaťročný Matyáš Řezníček, obrovský český herecký talent.

„Musím priznať, že som sa toho trochu bál. Scenár bol tak intímny a my sme sa s Hankou nepoznali, takže som sa obával, že nemusí zafungovať chémia medzi nami. Ale klaplo to skvelo! Pri príprave sme o tých veciach dokázali otvorene a úprimne komunikovať, povedať si, kde máme každý hranice pri intímnych scénach a pred kamerou sme potom mohli byť bezprostrední, zveril sa predstaviteľ Petra Matyáš Řezníček.

Film Hranice lásky, ktorý vstúpi do slovenských kín 10. 11. 2022, vyrobili spoločnosti Endorfilm a One Way Ticket Films. Bol podporený Státním fondem kinematografie,  koproducenti sú Pink Productions, Česká televize a poľská spoločnosť Lava Films, distribútorom na Slovensku je Filmtopia.

  Technické údaje:

  • Originálny názov: Hranice lásky
  • Distribučná premiéra: 11. 2022
  • Žáner: erotická dráma
  • Rok výroby: 2022
  • Čas: 95 min.
  • Krajina: Česká republika, Poľsko
  • Prístupnosť: od 15
  • Jazyk: česky
  • Réžia: Tomasz Wiński
  • Scenár: Kasha Jandáčková, Hana Vagnerová, Petra Hůlová, Tomasz Wiński
  • Kamera: Kryštof Melka
  • Hudba: Šimon Holý
  • Strih: Jan Daňhel
  • Hrajú: Hana Vagnerová, Matyáš Řezníček, Martin Hofmann, Eliška Křenková, Antonie Formanová, Hynek Čermák, Lenka Krobotová

Zdroj: TS