Film Erupcia lásky, milostný príbeh horúci ako láva, vstúpi do kín 28. júla

Neskutočná skutočná love story dvoch vulkanológov – Katie a Mauricea – zasiahne nielen svojou hĺbkou, ale predovšetkým jedinečným vizuálnym spracovaním, kombináciou ťažko uveriteľných autentických záberov, hudby a živého strihu. Hit americkej režisérky Sary Dosy zo Sundance, pripomínajúci estetiku Wesa Andersona, hovorí nie len o vybuchujúcich sopkách, ale aj o dynamike unikátneho vzťahu dvoch svojráznych francúzskych vedcov. Strhujúci dokument prináša do slovenských kín od 28. júla 2022 spoločnosť Filmtopia.

„Katia ani Maurice nemali potrebu nakrúcať vlastný domáci život, ale len sopky,“ povedala o prekvapivomzistení režisérka Sara Dosa. Napriek tomu sa však našli stovky hodín materiálu, ktoré ukrývali nečakané a často intímne poklady. „Veľké množstvo záberov, ktoré sme použili, za posledných tridsať rokov nik nevidel. Fascinovala mamyšlienka pokúsiť sa vypočuť príbeh ľudí prostredníctvom toho, čo po sebe zanechali, nie len materiály, ale ajnezodpovedané otázky,“ dodala.

Katia a Maurice Krafftovci sa zapísali do histórie vulkanológie svojimi sopečnými objavmi. Zároveň však šlo o dve silné osobnosti zaujímavé svojím nevšedným vzťahom i strhujúcim životným príbehom. Vulkanickú aktivitu nakrúcali na 16mm kamery v poľných podmienkach s minimálnou ochranou techniky, no aj tak sa im podarilo zaznamenať scenérie, ktoré nemajú obdobu. Manželský pár z Francúzska sa rozhodol celý svoj život venovať láske k sopkám a ich vášeň sa im napokon stala osudnou.

Americká režisérka Sara Dosa vytvorila unikátny portrét milostného trojuholníku Katie, Mauricea a bublajúcich ohnivočervených obrov, ktorý sa vymyká akýmkoľvek diváckym predstavám o prírodopisných dokumentoch. Jej snímka je nie len citlivým portrétom výnimočnej dvojice, ktorá položila základy modernému sopečnému výskumu, ale predovšetkým nadčasovou romancou, pri jej sledovaní sa skutočne tají dych.

„Film Erupcia lásky dokázal zasiahnuť všade tam, kde ho premietali. Na festivale Sundance aj v Karlových Varoch. Svetoví recenzenti používajú pri jeho hodnotení slová ako hypnotizujúce, očarujúce, ohromujúce, dojemné, oslňujúce a je to tak, film Erupcia lásky dokáže vyvolať všetky tieto emócie. Sme radi, že ho môžeme priniesť aj slovenskému publiku“, povedala riaditeľka filmovej distribučnej spoločnosti Filmtopia Silvia Učňová Kapustová. Film bude od štvrtka 28. júla 2022 nasadený vo všetkých typoch kín – v multiplexoch (siete Cinemax, Cinema City v Auparku), jednosálových kinách, klubových a alternatívnych priestoroch na Slovensku.

Synopsa: Katia a Maurice Krafftoví mali v živote dve vášne – seba navzájom a sopky. On priamočiary a odvážny, ona kľudná a opatrná, ale vždy spolu. Počas celých dvoch dekád sa títo vulkanológovia nechali zvádzať krásou a nebezpečenstvom bublajúcich obrov a pri svojej ceste za poznaním zachránili desiatky tisíc životov. Ich neuveriteľný príbeh a autentické zábery sopiek nasnímané z dych berúcej blízkosti na 16 mm film teraz ožili v kreatívnom spracovaní režisérky Sary Dosy.

Zdroj: TS