Film Drak sa vracia Eduarda Grečnera premietnu na festivale klasických filmov Lumière v Lyone

Festival klasických filmov Lumière v Lyone patrí k najdôležitejším a najrešpektovanejším podujatiam v oblasti prezentácie klasických filmových diel svetovej kinematografie. Už niekoľko rokov po sebe sa na tomto prestížnom festivale prezentuje aj zlatý fond slovenskej kinematografie. Tento rok festival Lumière uvedie digitálne reštaurovaný film Eduarda Grečnera Drak sa vracia z roku 1967. Film je zaradený do sekcie Poklady a kuriozity a spolu s ďalšími klasikami sa bude uchádzať o cenu za najlepší reštaurovaný film. Festival sa koná v Lyone od 14. do 22. októbra 2023.

Festival Lumière, ako jeden z najdôležitejších festivalov v oblasti prezentácie zlatého fondu svetovej kinematografie, je venovaný reštaurovaným klasickým filmom, retrospektívam i poctám významných filmových tvorcov. Výber najlepších reštaurovaných filmov uplynulého roka, predstavuje festival pod značkou Lumière Classics, tá zastrešuje sekciu Poklady a kuriozity. Hlavným zámerom Lumière Classics je poukázať na nenahraditeľnú a významnú činnosť filmových archívov z celého sveta, ktoré reštaurujú a digitalizujú klasické filmy. Cieľom sekcie Poklady a kuriozity, do ktorej bol zaradený film Drak  sa vracia, je objavovanie menej známych zákutí zlatého fondu svetovej kinematografie.

Film Drak sa vracia režiséra Eduarda Grečnera je baladou o láske, nenávisti a hľadaní cesty z osamelosti. Dramatický príbeh pojednáva o uzavretom a neprístupnom hrnčiarovi Martinovi, ktorého okolie obviňuje zo skutkov, ktorých sa nikdy nedopustil. Po rokoch sa vracia, ale ani jeho statočná záchrana majetku dedinčanov pred lesným požiarom mu neprinesie dôveru ani miesto medzi ľuďmi. Eduard Grečner nakrútil film Drak sa vracia podľa rovnomennej novely slovenského spisovateľa Dobroslava Chrobáka a ide o jeho tretí celovečerný film.

Zaradenie tak mimoriadneho diela klasickej slovenskej kinematografie, akým Grečnerov Drak sa vracia je, do programu prestížneho festivalu klasického filmu Lumière Lyon je pre nás potešením a najmä poctou. A samozrejme významným zadosťučinením a ohodnotením našej systematickej práce na poli uchovávania, ochrany a sprístupňovania slovenského filmového dedičstva“, hovorí o výbere filmu riaditeľ Národného kinematografického centra Rastislav Steranka.

V minulosti sa na festivale Lumière premietlo niekoľko digitálne reštaurovaných slovenských filmov. Prvým z nich bol animovaný film Krvavá pani (1980) Viktora Kubala. Festivaloví diváci mali taktiež možnosť vidieť Ľalie poľné (1972) Ela Havettu, tragikomédiu Prípad Barnabáš Kos (1964) Petra Solana a dva filmy Martina Hollého; Noční jazdci (1981) a Prípad pre obhajcu (1964).

Viac informácií o filme: http://www.skcinema.sk/arl-sfu/sk/detail-sfu_un_cat.0-000045-Drak-sa-vracia-hrany-film/
Viac informácií o festivale Lumière v Lyone: http://www.festival-lumiere.org/en/
Viac informácií o účasti filmu Drak sa vracia na festivale Lumière: http://www.aic.sk/aic/sk/v-zahranici/festival-lumiere-2023.html

Zdroj :TS