Festival v Tallinne uvedie maďarsko-slovenský film Kálmánov deň

Drámu Kálmánov deň v réžii Szabolcsa Hajdu uvedie v svetovej premiére filmový festival Tallinn Black Nights. Diváci ho uvidia v rámci súťažnej sekcie Critics´s Picks 10. novembra. Film vznikol v maďarsko-slovensko-americkej koprodukcii a jeho slovenským producentom je Mátyás Prikler.

Szabolcs Hajdu je jedným z najznámejších maďarských filmových a divadelných režisérov a  scenáristov svojej generácie. Jeho filmy boli v premiérach uvedené na medzinárodných festivaloch v Cannes, Berlíne a Toronte. Kálmánov deň je jeho desiatym dlhometrážnym filmom, ktorého predlohou je jeho rovnomenná divadelná hra. Za film Rodinné šťastie, ktorý vznikol tiež ako adaptácia divadelnej hry, získal na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary cenu za najlepší mužský herecký výkon a cenu za najlepší film. Jeho filmy Biele dlane a Bibliothéque Pascal sa stali maďarskými národnými nomináciami na cenu Oscar. Na jar tohto roka mohli diváci Szabolcsa Hajdu vidieť v úlohe vyšetrovateľa v dráme Moc v réžii Mátyása Priklera. Vo filme Kálmánov deň hrá aj jednu z hlavných postáv.

Kálmánov deň je o fáze života, keď si ľudia uvedomujú, že ich už nestretne nič nové. Správanie a vzťahy sú už tak zafixované, že sa môžu tešiť stále iba z toho istého. Nečakajú ich už žiadne nové prekvapenia, žiadne nové riziká, ktoré by museli podstúpiť, jediné, čo môžu robiť je to, že sa budú snažiť zachovať si to, čo majú, pretože na nový začiatok nemajú ani čas ani energiu. 

V slnečné jesenné ráno prichádzajú štyridsiatnici Levente (Domokos Szabó) a Zita (Nóra Földeáki) do domu Kálmána (Szabolcs Hajdu) a Olgy (Orsolya Tóth), aby oslávili Kálmánove meniny. Majú však aj postranný zámer. Chceli by prihlásiť svoje deti na Kálmánovu domácu adresu, aby mohli navštevovať lepšiu školu v ich okolí. K oslave sa nečakane pripojí aj údržbár Ernő (Imre Gelányi), ktorý smúti za svojou nedávno zosnulou manželkou. Ako plynie deň, začínajú sa postupne vyplavovať skryté krivdy, frustrácie, nespokojnosť a túžby. V jeho závere sa ukazuje, že sporná registrácia detí na Kálmánovu adresu je ich najmenší spoločný problém.

„Za posledných pár rokov som si uvedomil, že neexistuje príliš veľa vzorcov ľudského správania sa a medziľudských vzťahov. Všetci prechádzame životom tancujúc v rovnakej choreografii. Je iba niekoľko zásadných vecí, ktoré definujú vzťahy medzi mužom a ženou a naše profesionálne vzťahy. Samozrejme, existuje nekonečné množstvo odtieňov a nuáns našich jedinečných identít. Príbeh Kálmánov deň je vynikajúcou príležitosťou preskúmať ich, ale aj sa v nich stratiť.

Protagonisti príbehu sú páry v strednom veku, ktoré zápasia s obyčajnými problémami, ktoré sa v tomto štádiu života zdajú byť neprekonateľné. Pocit bezmocnosti vedie k podráždeniu a k zúfalstvu, ktoré kulminuje vo vzťahovej kríze párov. Kálmánov deň je o napätí a morálnej dileme prameniacej z absencie intimity a sexuality. Príbeh je zdanlivo jednoduchý a obyčajný, ale čo ho robí presvedčivým sú malé detaily. Pevne verím, že tieto zdanlivo bezvýznamné detaily  poskytnú divákom orientačný bod a nakoniec možno aj emocionálnu útechu,” hovorí režisér filmu Szabolcs Hajdu.

Slovenským producentom filmu Kálmánov deň je Mátyás Prikler za spoločnosť MPhilms a vznikol s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu. Diváci ho v našich kinách uvidia v prvej polovici roku 2024, v distribúcii spoločnosti Filmtopia.

Filmový festival Black Nights Tallinn / 3.-19. november 2023
https://poff.ee/en/film/kalmans-day/

Slovenský názov Kálmánov deň
Maďarský názov Kálmán-nap
Anglický názov Kalman´s Day
Žáner dráma
Jazyk: Maďarský
Rok výroby 2023
Dĺžka 71 min.
Krajina pôvodu Maďarsko, Slovensko, USA
Réžia, scenár Szabolcs Hajdu
Kamera Csaba Bántó
Strih Zuzana Cséplő ASFS
Zvuk Dušan Kozák
Kostýmy Kata Pető
Vedúci výroby Zoltán Gálovits, Martina Agricolová
Hrajú Orsolya Tóth, Szabolcs Hajdu, Nóra Földeáki, Domokos Szabó, Imre Gelányi
Producenti Szabolcs Hajdu, Mátyás Prikler, Jim Stark
Koproducenti Dan Wechsler, Andreas Roald, Jamal Zeinal-Zade, Árpád Szirmai, Gábor Rajna, Attila Faragó, Viktória Petrányi 
Finančná podpora Audiovizuálny fond
Produkcia: © Látókép (HU), MPhilms (SK), Stark Sales (USA) Koprodukcia: Bord Cadre films, Sovereign Films, Vision Team, Proton Cinema

www.mphilms.sk

Zdroj: TS