Festival The Legits Blast plný inšpirácie je úspešne za nami. Podujatia sa zúčastnilo 94 krajín z celého sveta

Štrnásty ročník festivalu The Legits Blast priniesol niekoľko prekvapivých momentov a odhalil nové tanečné talenty. Konkurencia bola historicky najvyššia. Do Banskej Bystrice prišli zabojovať o tituly tanečníci z rekordného počtu krajín. 

Najväčšia tanečná horúčka odštartovala svoj hlavný program v piatok doobeda, kde v preliminačných kolách museli predviesť tie najlepšie triky tanečníci z 94 krajín sveta. Z nich postúpili do sobotňajších battlov len absolútne esá. Ani tento rok nebola núdza o prekvapivé výsledky, čo bolo príjemným oživením festivalu. 

„Tento ročník bol veľmi silný a vyrovnaný po tanečnej stránke. Zúčastnilo sa ho rekordných 94 krajín, dokonca prišli aj tanečníci z ďalekej exotiky, a to z Madagaskaru, Stredoafrickej republiky, Francúzskej Guayany, Austrálie či Japonska,“ hovorí Miro Križan, organizátor podujatia.

Finále svojím tancom slávnostne otvoril UFS Mladosť, ktorý priblížil medzinárodnému publiku naše slovenské tradície. Program pokračoval detskou kategóriou, z ktorej si odniesol titul šikovný B-Boy Jason z Číny. Zaujímavé okamihy priniesli ženy, medzi ktorými zažiarila B-Girl Nicka z Litvy. Pred dvomi rokmi vyhrala túto kategóriu už ako 14-ročná. Dnes ako najmladšia v histórii patrí medzi Red Bull BC One All Stars a s veľkou pravdepodobnosťou pocestuje aj na budúcoročnú olympiádu v Paríži, kde bude patriť medzi top kandidátky na medailu. 

Najsilnejšie zastúpenie bolo už tradične v kategórii 1vs1 Breaking. Do finále sa prebojovali  B-Boy Lithe-ing z Číny a B-Boy Samuka z Brazílie. Z tejto dvojice bol úspešnejší Lithe-ing, ktorý len tesne zdolal zdravotne znevýhodneného súpera, ktorý si vďaka svojmu odhodlaniu získal srdcia fanúšikov. „Je neuveriteľné a zároveň veľmi inšpirujúce, že sa Samuka dostal aj napriek amputovanej nohe až do finále. Všetkých nás zodvihol zo stoličiek,“ hovorí Martin Gilian, jeden z organizátorov festivalu. Prvýkrát v kategórii 2vs2 Breaking zvíťazila dvojica Lil Zoo z Rakúska  a Kuzya z Ukrajiny. Lil Zoo obhájil víťazstvo z minulého roka, tentokrát s iným partnerom. Veľkým prekvapením bola počas festivalu kategória Cypher Cat. Finálový súboj bol vyrovnaný, no nakoniec vďaka svojej tanečnej šikovnosti zvíťazili Peaky-Rock z Tuniska.

Finálový večer je možné si pozrieť zo záznamu na Red Bull BC One Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=PmXLuvfdk5g&list=PLFESWvkiXqSUKBQ8YT1l1U7ZWikzVI3G-

„Tohtoročný The Legits Blast bol pre nás výnimočný aj vďaka okrúhlym oslavám tohto eventu pod značkou The Legits. Spoločne sme tiež s priaznivcami oslávili 50 rokov hip-hopovej kultúry. Oslavy vyvrcholili koncertom rapera Jeru The Damaja, ktorý priviedol koncertný dav do tanečného varu. Dojímavým a zároveň silným videom sme si zaspomínali aj na vznik súťaže Outbreak a zakladateľa tohto konceptu Mex One-a, ktorý nás pred pár rokmi predčasne náhle opustil,“ hodnotí Martin Gilian, jeden z organizátorov festivalu. 

V divácky najatraktívnejšom súboji krajín Rep Your Country bolo v nedeľu poriadne horúco. Pre porotu, ale aj divákov bola radosť pozerať sa na elektrizujúce výkony tanečníkov. Vo finálovom kole sa opäť ocitla favorizovaná Ukrajina, ktorá dokázala zvíťaziť a obhájila tak prvenstvo z minulého roka. Ukrajina bola skutočne v najlepšej forme a prvenstvo si bezpodmienečne zaslúžila. 

Organizátori zhodnotili, že sa tento ročník festivalu mimoriadne vydaril: ,,Chceme sa poďakovať všetkým zúčastneným, vďaka ktorým mesto pod Urpínom opäť ožilo tancom a hudbou. Veľká vďaka patrí našim hosťom, partnerom, ale aj dobrovoľníkom, bez ktorých by nebolo možné zorganizovať festival v takejto podobe. Ďakujeme všetkým, ktorí prišli podporiť tanečné talenty. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník, ktorí sa uskutoční 11. – 18. augusta 2024. Veríme, že opäť prinesieme do nášho regiónu nezameniteľnú atmosféru tohto svetovo známeho konceptu,“ dodáva Martin Gilian, jeden z organizátorov festivalu. 

Festival The Legits Blast tento rok z verejných zdrojov podporili Vyšehradský fond, Banskobystrický samosprávny kraj a OOCR. Komerčnými partnermi boli Europa SC, Kia Sales Slovakia, Motor-Car Banská Bystrica, Steffe, StVPS, Jägermeister a Nicolaus.

Zdroj: TS