Festival Svetový deň cirkusu ovládol cez víkend Karloveské centrum kultúry

Svetový deň cirkusu 2022 bol víkendom plným cirkusu pre deti do 99 rokov v Karloveskom centre kultúry! Piatkový Galavečer bol už od rána vypredaný, v sobotu sa prišlo pozrieť vyše 160 detí, kým 121 účastníkov pilovalo svoje schopnosti na workshopoch. 23 rôznych umelcov a vyše 20 detí predviedlo svoje najlepšie čísla na doskách karloveského pódia.

Detskí kurzisti z Cirkus-kusu sa prvýkrát predviedli pred “naozajstným” publikom. Vypredaná sála privítala za povzbudzovania prehistorických moderátorov “K” a “O”  a ich tlmočníčky Betky Horeckej pestrý výber novocirkusových čísel. O zábavu sa postarali: najmladší cirkusanti domácej organizácie Cirkus-kus, domáci lektori a performeri Tete & Tami, Dávid Vágó, Helena Škovierová, Stano Mečiar a hosťujúci umelci Zuzka Drobná, Slížo a Anna Weszelovsky. Ohnivá Fire Night rozžiarila piatkovú noc, kým ju neukončil o 21:30 dážď.

Sobotňajšie workshopy spojili európsku cirkusovú komunitu. Účastníci sa venovali vzdušnej akrobacii, chodeniu po sude a guli, akrobacii v Cyr wheele, kontaktnému žonglovaniu a mnohým ďalším disciplínam. Viac ako 160 karloveských detí si vyrobilo vlastné žonglérske loptičky, zatiaľ čo sa ich rodičia učili žonglovať. Napriek nie veľmi priaznivému počasiu sa v priľahlom parčíku našlo mnoho odvážnych nových povrazochodcov.

Po prvýkrát sa na festivale predstavilo profesionálne medzinárodné zoskupenie: polhodinová rozpracovaná show Allegria Makarena od La Zia Production. Klaunské postavy La Zia a Honney Bonney sa zjavili medzi divákmi, kým si tí sadali na svoje miesta. Nasledoval dynamický príbeh s prepracovanými choreografiami, zmesou tanca, divadla, kontaktného žonglovania, opery a akrobacie na čínskej tyči. Počas diskusie, ktorá nasledovala, sa diváci dozvedeli viac o tom, ako vzniká cirkusové predstavenie a čo vlastne znamená „work-in-progress“.

Večerný program “Open Stage” otvorila svojím číslom „Vo svetle“ organizátorka festivalu Elena Kremnická. Moderátorom zo združenia Kaukliar sa pri predstavovaní nasledujúcich účinkujúcich darilo vymýšľať triky storočia, či už s náradím ostatných vystupujúcich, alebo aj s obyčajným kameňom, ktorý moderátor Kubo galantným pohybom kopol priamo do klobúka. Stano Mečiar vystúpil počas večera až trikrát: v paródii na romantickú vzdušnú akrobaciu s Tomášom Kralovičom, na Cyr wheele s Jakubom Tomkom a v rámci žonglérskeho dua so známym klaunom a žonglérom Slížom. Ďalšími umelcami boli: Ján Šimko s mnohými klobúkmi, Kajo Šutý s diabolom, Tomáš Kralovič so sólom na trapéze a večer zavŕšila Salome Bezáková s akrobatickým tancom.

V nedeľu manažérka dobrovoľníkov Lucia Timarová jemne prebudila jógou všetkých účastníkov festivalu, ktorí už boli schopní vnímať svet. Návštevníci si mali možnosť sami vyskúšať akrobaciu na čínskej tyči pod vedením Flavie Savi a Zuzky Drobnej. Vo voľnom tréningovom priestore si medzitým ľudia navzájom vysvetľovali techniky a triky hneď v niekoľkých jazykoch: okrem slovenčiny aj v nemčine, angličtine, maďarčine, francúzštine, taliančine či češtine.

Jedna z hlavných organizátoriek Svetového dňa cirkusu 2022, Suzanne Verschueren, zhrnula úspešný víkend nasledujúcimi slovami: „Cirkusáci sa stretli, vymieňali si poznatky a vítali zvedavých susedov, rodičov a deti. Bolo tam veľa „Wooow“ a „Whooo“ momentov, ale najviac ma potešila priateľská atmosféra, ktorú vytvorili všetci zúčastnení. Svetový deň cirkusu 2022 bol mojím splneným snom. Chcem sa hlboko poďakovať všetkým ľuďom, ktorí nám s festivalom pomohli: Elena Kremnická, Lucia Timarová, Aďa Rabatinová, Helena Škovierová, Dávid Vágó, Tereza Trenčanská, Tamara Cabovská, Iva Hevesi, Eva Málišová, Salome Bezáková, Tomáš Kralovič, Erika Hantáková, Suzanne Verschueren, Veronika Danišová, Adam Kováčovský, Barbora Kneblová, Ján Tomandl, Ivan Ščasný, Jakub Tomko, Gandalfl Scolopendra, Tamara Hudáková, Braňo Barok, Jana Plučinská, Laura Sisková, Anna Weszelovszky, Kubo Horničák, Ondrej Jakubčák, Betka Horecká, Monika Bočová, Ľudovíd Adamčík, Romana Fridrichová, Hanka Smejkalová, Zuzka Drobná, Flavia Savi, Hana Davidová, Tomáš Hála, Robert Toth, Ľubomír Varga, Samuel Hraško, Oliver Bóna, Stano Mečiar, Marek Slíž, Ján Šimko, Ľuboš Zalibera, Tajana Hevesiová, Emma Zubkova, Anna Paučová, Lenka Pechová, Michal Pecho, Irene Márquez, Sasha Mamaev, Martina Jánošíková, Ľubomír Kremnický, Matej Repka, Katarína Komara, Karol Šutý, Mária Kolényiová, Martina Cholvadtová, Nella, Viktória Bernátová, Lucia Mečiarová, Tereza Obdržálková, Klaudia Dzureková, Magdaléna Černá, Kamila Kavčiaková, Zuzana Vojteková, Martin Švanda, Tomáš Samuelis, Miriam Bali-Hudáková, Matúš Trebatický, Katka Struháriková, Žofia Mrocková, Ondrej & Nadja Koscik, Martina Mlcuchova a samozrejme aj všetci návštevníci. Teším sa na Vás všetkých opäť na Svetovom dni cirkusu 2023.

Festival sa mohol uskutočniť vďaka finančnej a štrukturálnej podpore Karlovej Vsi a spolupráci Oddelenia kultúry a Referátu správy športových zariadení.

Svetový deň cirkusu organizoval Cirkus-kus, prvá škola nového cirkusu na Slovensku, ktorá v Karloveskom centre kultúry pôsobí od roku 2016 a okrem festivalov usporadúva aj pravidelné cirkusové kurzy, workshopy a tábory pre deti i dospelých. Záujemcovia sa môžu dozvedieť viac na stránke www.cirkuskus.sk, prípadne na sociálnych sieťach združenia.

Foto
Svetový deň cirkusu – deň prvý (8.4.2022) – Ondrej & Nadja Koscik
Svetový deň cirkusu – deň druhý a tretí (9. – 10. 4. 2022) – Ondrej & Nadja Koscik
MARTINA MLČÚCHOVÁ

FB event: facebook.com/events/1869995446518409
Web: cirkuskus.sk/svetovy-den-cirkusu/

Zdroj: TS