Festival pro židovskou čtvrť Boskovice přivítá slovenské hudebníky, divadelníky i filmaře.

Festival pro židovskou čtvrť Boskovice zahajuje 4. 7. svůj sedmadvacátý ročník plný hudby, divadelních vystoupení, cinefilních zážitků, rukodělných a pohybových dílen, diskuzí, čtení a uměleckých výstav.

Každoročně jsou na festivalu zastoupeni umělci ze Slovenska. Jednou z hlavních hvězd hudebního programu je slovenská producentka a textařka Katarzia s kapelou. V Boskovicích vystoupí krátce poté, co se jako vůbec první slovenský interpret  představí na renomovaném barcelonském festivalu Sónar.

Slovenský producent MacroNoise se od svého debutu roku 2017 prezentoval několika EPčky žánrově se pohybující mezi ambientem, IDM a trip hopem s prvky experimentálního techna či drum and bassu. Jeho vystoupení na rozmezí live a dj setu se vyznačuje hypnotickou, potemnělou náladou, plnou napětí a dynamiky.

Zámecký skleník bude patřit jazzu a blues. Kapela Juraje Schweigerta The Groove Time patří mezi špičky slovenské bluesové scény. Repertoár staví na swingujících tanečních rytmech jump blues, které míchá s prvky rock’n’rollu, rockabilly, jazzu či latiny. Hudba projektu je zachycena na převážně autorském albu s názvem Novelty Shop (2015). Nejnovější materiál zkoumá žánrové přesahy do soulu a funku.

Textařka a skladatelka Sisa Fehér a multiinstrumentalista Vladko Mikláš kráčejí svou vlastní hudební cestou. Novou tvorbu v projektu Bardo staví na harmonicky zajímavě navrstvených a specificky zabarvených vokálech, ke kterým přidávají silné a aktuálně poetické výpovědi.

Slovenští umělci se představí také na boskovických divadelních prknech a během filmových projekcí. S autorskou komedií jednoho herce z prostředí supermarketů, hypermarketů, megamarketů a gigamarketů  s názvem Pri kase uvede Pavol Seriš. Inscenace získala Cenu diváka na 31. mezinárodním festivalu netradičních divadel Kopřiva 2017.

“S VŠMU Bratislava spolupracujeme od roku 2002. Přiblližně od té doby si také půjčujeme snímky ze Slovenského filmového ústavu, především díky pochopení a vstřícnosti jeho ředitele, pana Petera Dubeckého. Skrze tuto spolupráci jsme mohli představit návštěvníkům festivalu díla nejvýznamnějších slovenských režisérů – Dušana Hanáka, Juraje Jakubiska, Štefana Uhera či Martina Hollého. Letos představíme dokument Tryzna, zachycují tragické dny v Praze a Bratislavě v lednu roku 1969 režisérů Kubenky, Mihálika a Trančíka,”říká dramaturg filmové scény, Petr Michálek.

Festival si klade za cíl upozornit na pohnutou historii města Boskovice a s ním spjatého židovského osídlení. Příznivci židovské kultury by neměli vynechat úvodní koncert francouzského dámského kvarteta Les Bubbey Mayse, pracující lehce a s vtipem s klezmerovým dědictvím, inspiraci v jidiš a hebrejské hudbě čerpají také domácí vystupující Augenblick, Šoulet nebo Bizzare band. Každým rokem představuje festival nové programové body, z těch letošních lze vyzdvihnout divadelní site specific performance skupiny 20 000 Židů pod mořem oživující zákoutí židovské čtvrti. S geniem loci místa bude pracovat také brněnská tanečně-divadelní kompanie Masobeton, hojně navštěvované bývají každým rokem prohlídky židovské čtvrti, kterou letos navíc obohatí výtvarné instalace ve veřejném prostoru. Pozornost se jistě bude upírat také k výstavě Židovství je o životě, mapující soukromý život židovské komunity v Československu 70. a 80. let a Masaryk ve Svaté zemi, připomínající diplomatické styky Tomáše Garrigua a Jana Masarykových a vztahy Československa se státem Izrael. Výstavu zahájí velvyslanec Státu Izrael Daniel Meron.

Na scéně letního kina přivítá Festival pro židovskou čtvrť Boskovice velmi populární slam poetristy, kteří se představí mezi jednotlivými koncerty hudebních projektů jako Ventolin, americký rapper Ceschi,WWW Neurobeat, chorvatští Žen, Zrní nebo Kalle & the Acoustic band.

Celý program čítající desítky hudebních a divadelních vystoupení, filmových promítání, workshopů, literárních čtení, diskuzí a výstav naleznete na www.boskovice-festival.cz.Vstupenky zakoupíte v předprodejních sítích GoOut a Smsticket.

Festival pro židovskou čtvrť Boskovice pořádá Unijazz ve spolupráci s městem Boskovice a rodinou Mensdorff-Pouilly, za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Města Boskovice, Jihomoravského kraje, Česko-německého fondu budoucnosti, Státního fondu kultury, MP Holding, Nadačního fondu obětem holocaustu, Nadace český hudební fond, Nadace život umělce, Goethe-Institutu v Praze, LegalPartners, Gatema, Lanik, Autocont a Federace Židovských obcí.

www.boskovice-festival.cz
FB událost: www.facebook.com/events/1928509347214035/

Zdroj: TS