Festival Peknej hudby 2016: Carl Palmer už v nedeľu!

Už tento týždeň sa začína festival Peknej hudby v Banskej Štiavnici, ktorého posledný deň bude venovaný dielu Keitha Emersona a skupine  Emerson, Lake & Palmer.

Banská Štiavnica, ako žiadne iné mesto na Slovensku, má vďaka Festivalu peknej hudby šťastie zažiť rok po roku veľké mená art-rockovej histórie. Veľký triumvirát troch top kapiel v zostave YES, GENESIS, Emerson Lake Palmer (ELP) uzavrie v rámci 17. ročníka bubeník Carl Palmer.

Záverečný koncert Festivalu peknej hudby v nedeľu 31. júla o 20.00 h v Sále Kultúrneho centra Banskej Štiavnice bude malou poctou veľkému umelcovi, klávesovému mágovi Keithovi Emersonovi, ktorý tragicky zomrel v marci tohto roku. Svetoznámy bubeník zavíta na Slovensko s projektom Carl Palmer´s ELP Legacy spolu s hudobníkmi gitaristom Paulom Bielatowitzom a basgitaristom Simonom Fitzpatrickom.

Carl Palmer je jedenástym bubeníkom v histórii uvedeným v Modern Drummer Hall of Fame a figuruje v Top 10 Rolling Stone ankete o 100 najväčších bubeníkov všetkých čias.

Ako predkapela vystúpi v nedeľu 31.7. o 17.00 h na terase hotela Grand Matej v Banskej Štiavnici formácia Thebenbound v koncertnej zostave Alan Vizváry, a.h., husle, Juraj Čorba, klavír, Peter Potúček, basgitara a Ľuboš Kukliš, bicie. Kapela priznáva voľnú inšpiráciu klasickou komornou orchestrálnou hudbou a prúdmi tzv. progresívneho rocku sedemdesiatych rokov. Práve jednou z dôležitých inšpirácii bola pre nich skupina ELP. Juraj Čorba neskrýva nadšenie…“ je to ako splnenie chlapčenského sna zahrať si pred takým hráčom akým je Carl Palmer….“.

festival-peknej-hudby

Carl Palmer sa začal učiť hre na bicích už ako mladý chlapec, cestujúc denne do Denman Street v Piccadilly. Jeho prvá skupina, v ktorej hral spolu s ostatnou partiou z Midlands zóny, sa pôvodne volala King Bees, neskôr zmenila meno na Craig. Prvú platňu, nazvanú „I Must Be Mad“ nahrali v roku 1966 za produkcie Larryho Pagea. Až neskôr sa Palmer stretol s dvomi mladými, ale skvelými anglickými hudobníkmi Gregom Lakeom a Keithom Emersonom. Napriek viacerým bubeníkom, súťažiacim o miesto, cítili Lake a Emerson „okamžitú chémiu“ a pribrali do skupiny Carla. Pri názve novej skupiny vyšli z priezvisk ich členov v abecednom poradí. ELP boli najúspešnejším počinom Palmerovej dlhej kariéry. Vyvinuli zvuk, ktorý miešal rock, jazz, elektroniku, pop i klasickú hudbu. Albumy ako Tarkus, Trilogy, či Pictures of An Exhibition sú miľníkmi v dejinách rockovej hudby. Počas hrania s ELP Palmer realizoval iba jeden singel ako sólový umelec, ale po ich rozpade následne odštartoval sólovú kariéru.

Viac informácií nájdete na www.fph.sk

Zdroj: Raymond Kaňa – DOUBLE HEAD SK