Festival Osmidiv predvedie v Banskej Štiavnici pestrú paletu žánrov!

Hudobný festival Osmidiv otvorí tento rok svoje brány na amfiteátri v Banskej Štiavnici po tretíkrát s tým, že 19. augusta sa všetci jeho návštevníci môžu tešiť na poriadnu porciu výbornej hudby a zábavy.

Jednodňové podujatie sa odohrá na dvoch pódiách. Najväčším hudobným ťahákom bude bezpochyby vystúpenie zlatého Slávika Richarda Müllera s jeho skupinou. Úspešný spevák tu odspieva aj nové songy z aktuálneho albumu Ešte z produkcie Ivana Táslera. Niekoľkonásobná zlatá Slávica Zuzana Smatanová zase zahrá svoj nový letný hit Dnes sa mi nechce nič, zo slovenského ,,Seattlu,, Prešova prídu roztancovať Banskú Štiavnicu energické Heľenine oči a ako ďalší v poradí predstaví tradičný rock n roll režisér hudobnej komédie Tak fajn a saxofonista Paľo Janík, ktorého budú doprevádzať mladí a nádejní The Rockeffelas. Bonusom bude slovenský folklór v podaní folklórneho súboru Poľana pri Technickej univerzite vo Zvolene.

Richard Muller

Pódium v podkroví bude, podobne ako v predchádzajúcich ročníkoch, venované mladým talentom. Spevák a textár Stano Lauro, autor eurovízneho hitu Dážď, ponúkne ochutnávku z vlastnej tvorby. Jana Záchenská z Banskej Bystrice sa pre zmenu o skvelú náladu postará prevzatými slovenskými hitmi. Rockovú energiu sú pripravení na všetky strany rozdávať AIMEE, ktorí sú víťazmi súťaže mladých talentov JACK START. Domáce farby bude obhajovať alternatívne duo z Priateľov zeme EA, pričom v ich prípade zaujme nielen hudobná produkcia, ale určite aj vizuálna svetelná šou. Už tradične ukončí program Osmidivu zostava chlapcov „od Tatier až po Karpaty“ Fidelovi banditi, ktorých doplnia exkluzívni hostia Šules, Orest a Zašo. Festivalom bude sprevádzať ostrieľaná moderátorská a geniálna improvizačná legenda Jožo Pročko. „V Banskej Štiavnici sa koná množstvo kultúrnych podujatí hudobného aj nehudobného charakteru. Všimol som si, že aj napriek tomu ostáva priestor pre poprockovo naladené publikum a to je dôvod, prečo som sa rozhodol založiť tradíciu takéhoto festivalu v tomto malebnom mestečku,“ uviedol organizátor podujatia Milan Štefánik.

Zuzana  Smatanova

Tretí ročník však nebude iba o skvelej hudbe, ale jedným z odkazov festivalu Osmidiv je jeho benefičný rozmer, ktorý je venovaný mentálne a zdravotne postihnutým deťom a klientom zo zariadení a domovov sociálnych služieb. Každý sa totiž bude môcť vyšantiť aj počas náučných a pohybových workšopov. Exotické ZUMBA tance príde až ďalekého Prešova predviesť úspešná ZUMBA ZIN inštruktorka Lucia, zážitok určite ponúkne aj enkaustika – maľovanie horúcim voskom a členovia mladej hudobnej skupiny AIMEE pozývajú na prvé dotyky s hudobnými nástrojmi. ALVAcentrum si pripravilo servítkovú techniku a imidž historickej Banskej Štiavnice potvrdia atrakcie – strieľanie z kuše, razenie mincí, či výroba šperkov. Pre najmenších návštevníkov festivalu sú pripravené nanuky a maľovanie na tvár. ,,Dielo sa podarí vtedy, keď všetci spoločne prinesieme hendikepovaným detičkám nadšenie z pohybu, hudby a ich tváre bude počas celého dňa zdobiť úsmev. Veríme, že z načerpaných zážitkov si uchovajú radosť vo svojich srdciach ešte dlhý čas…,“ dodal pozitívnou energiou nabitý Milan Štefánik.

Brány amfiteátra v Banskej Štiavnici sa v nedeľu 19. augusta otvoria od 14.00 hod. Lístky sú v predpredaji za 7,- eur v sieti Ticketportal, v Čajovni Klopačka a v Informačnom centre v Banskej Štiavnici. Mentálne a zdravotne postihnutí z domovov sociálnych služieb a deti do 130 cm majú vstup v sprievode rodiča zdarma. Benefičné podujatie OSMIDIV pre mentálne a zdravotne postihnutých organizuje Občianske združenie Milan Štefánik.

Foto: Vladimir Kuric, Robert Rybarsky
Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.