Festival NEXT v novembri znovu prekvapí inšpiratívnou hudbou dneška.

V novembri sa k nám vráti festival NEXT, ktorý už osemnásty rok ponúka šťavnatý prierez toho najzaujímavejšieho, čo sa deje na medzinárodnej aj domácej scéne inovatívnej hudby. Divákov čakajú štyri dni radikálnych zvukov, živelných improvizácií, nových multimediálnych projektov, originálnych hudobných prístupov, doplnené vzdelávacím programom prednášok a dielní.

V dňoch 22.-25. novembra v A4 a ďalších priestoroch v Bratislave odohrá vyše dvadsať koncertov a performance umelcov z Nórska, USA, Portugalska, Veľkej Británie, Austrálie, Nového Zélandu, Konga a ďalších krajín, samozrejme vrátane Slovenska. Ako uviedol umelecký riaditeľ festivalu Slávo Krekovič, štýlové rozpätie je široké a siaha od elektroakustickej tvorby etablovaných skladateľov cez improvizovanú hudbu až po vizionársku elektroniku na pomedzí klubovej hudby a experimentálny metal. Všetkých umelcov však spája snaha prinášať nové a svieže prístupy so žánrovým nadhľadom, posúvať hranice hudby a nebáť sa experimentu.

Už prvá várka účinkujúcich sľubuje, že nabitý program 18. ročníka spojí známe mená aj nové talenty naprieč generáciami. Morton Subotnick, The Bug a Dylan Carlson, Fennesz, The Necks, Elliot Sharp a Gareth Davis si zahrajú po boku tvorcov ako Stine Janvin, Love Theme, Fis či David Kollár.

Skladateľ Morton Subotnick patrí medzi pionierov elektronickej hudby. Autor kultovej skladby Silver Apples of The Moon stál už v 60. rokoch za zrodom slávneho San Francisco Tape Music Center a preslávil sa mnohými inováciami v rámci elektronickej tvorby a využitia modulárnych syntetizátorov na koncertnom pódiu. Kevina Martina ako renomovaného post-dub industriálneho teroristu a Dylana Carlsona ako otca legendárneho drone-metalového projektu Earth spájajú mnohé superlatíva. V ich spoločnom projekte The Bug vs Dylan Carlson of Earth koliduje zvuk dystopickej urbánnej džungle Martinovho rodného Londýna s bezčasím americkej púšte.
Popri množstve elektronických a elektro-akustických projektov vyniká austrálske akustické trio The Necks so svojími improvizovanými jazdami, ktoré dokážu zúročiť vplyvy avangardy vážnej hudby, minimalizmu, ambientu aj jazzu. Fakt, že žánrové škatuľkovanie v prípade NEXTu postráda akýkoľvek zmysel, potvrdí aj gitarista a skladateľ Elliott Sharp. Ústredná postava newyorského downtownu ostatných desaťročí predstaví spolu s basklarinetistom Garethom Davisom živý soundtrack k videu umelkyne Janene Higgins.

Mladšiu generáciu zastupuje Nórka Stine Janvin, ktorá vo svojom projekte Fake Synthetic Music vytvára synteticky znejúcu hudbu vlastným hlasom. Delikatesou v programe je  ambientné trio Love Theme, ktorého zakladateľ Alex Zhang Hungtai (známy z projektov Dirty Beaches či Last Lizzard) sa nedávno objavil ako hudobník v seriáli Twin Peaks.

Novozélanďan Fis vo svojej futuristickej elektronike vzdáva preverených foriem v prospech nepreskúmaných viacdimenzionálnych  zvukových svetov. Prekvapením festivalu bude premiéra novej spolupráce stálice rakúskej scény Fennesza s osobitým prešovským gitaristom Davidom Kollárom. S Austrálčanom Anthonym Paterasom – klaviristom, hráčom na elektroniku a skladateľom, ktorý spolupracoval napríklad s Mikeom Pattonom z Faith No More – sa v novom duu predstaví ostrieľaný francúzsky gramofonista eRikm.

Druhá séria mien a program sobotnej klubovej noci bude zverejnený v priebehu októbra.

Zdroj: NEXT PR / co-curation