Festival n:ear už po druhýkrát privíta medzinárodnú scénu experimentálnej a improvizovanej hudby

Do Banskej Štiavnice sa v júli opäť vracia festival experimentálnej a improvizovanej hudby n:ear. Názov označuje blízky a pozorný posluch a sľubuje intenzívny divácky zážitok. Ide o hudbu s premysleným konceptom, vznikajúcu v okamihu, tu a teraz. Okrem vysokokvalitného hluku belgicko-francúzskej dvojice Faridy Amadou a Juliena Despreza, festival predstaví tvorbu dánskej saxofonistky Lotte Anker a jej medzinárodného ansámblu Sub Habitat, improvizované rytmy newyorského bubeníka Chesa Smitha či minimalistický zvuk pianistu Simona Toldama. Medzinárodných hudobníkov doplní česká domáca scéna – akordeón Vojtu Drneka, jazzcoreová trojica Frisk a organický sedemčlenné zoskupenie Uthando. Pražský improvizačný orchester, ktorého zloženie a zvuk sa každým razom mení, odohrá prevedenie legendárnej grafickej kompozície Corneliusa Cardewa. Program má za cieľ nielen hudobne zasýtiť ale aj zvukovo prekvapiť poslucháča.

Škandinávska improvizácia aj newyorský downtown

Z medzinárodnej scény dominujú festivalu dánski interpreti. Predstaví sa saxofonistka Lotte Anker so svojou skupinou Sub Habitat. Spolu preskúmajú rozmanité zvukové prostredia – od zložitých a hustých mozaík až po otvorené vzdušné priestory. Simon Toldam, oceňovaný dánsky jazzový pianista, objaví priestor medzi časom vo svojej improvizovano-komponovanej skladbe. Ches Smith, jeden z popredných experimentálnych bubeníkov newyorskej scény vystúpi so svojím sólo projektom Congs for Brums. Štvoricu medzinárodných interpretov uzatvára duet elektrickej gitary Juliena Despreza s basgitara Faridy Amadou. Amaduovej basové linky v kombinácii s Desprezovou škrípajúcou gitarou vytvárajú dynamickú freejazovú hudbu 21.storočia.

Česko-slovenská scéna sľubuje akordeón ale aj grafické kompozície

V Štiavnici bude rovnako počuť aj česko-slovenskú experimentálnu hudobnú scénu. Vo svojom sólovom sete preskúma Vojta Drnek rozšírené zvukové možnosti akordeónu. Pardubické trio Frisk spojí dychové nástroje s elektrickou gitarou a bicími do jednej jazzcoreovej nakladačky. Predstavia sa niekoľko členné súbory Uthando a PIO. Uthando abstraktne opíše svoje emócie – muzikanti zoskupenia lásky tvoria celkom náhodne a pritom neveria na náhody. Pražský improvizačný orchester odohrá legendárnu grafickú partitúru Treatise od Cornelia Cardewa. Jedná sa o majstrovské dielo vizuálneho dizajnu a radikálnu hudobnú kompozíciu zároveň.

Posledný deň festivalu sa viacerí účinkujúci stretnú na pódiu v jedinečnom zoskupení n:ear ensemble.

Improvizovaná hudba zaznie v Hájovni, v škole, ale aj bývalej štôlni

Po druhý rok má festival n:ear pod záštitou kultúrne centrum Eleuzína. V programovej dramaturgii dávajú celoročne priestor netradičným a experimentálnym formám umenia a aj tento júl bude jednou zo scén festivalu. Klavír zaznie v Základnej umeleckej škole v Banskej Štiavnici a niekoľko vystupujúcich hostí aj bývala štôlna v Galérii Jozefa Kollára, Rubigal či kultúrno-turistické centrum Hájovňa. Okrem hudobného zážitku prinesie n:ear diskusiu, knižný trh, umeleckú výstavu či performance.

Kompletný podrobnejší program festivalu bude postupne zverejnený
na Facebooku n:ear: https://www.facebook.com/nearfestival
a na Instagrame : https://www.instagram.com/near_festival/

Zdroj: TS