Festival KlezMORE bude veľkou klezmerovou oslavou.

Už o niekoľko dní sa Bratislava stane európskym mestom klezmeru. V dňoch 10. a 14. novembra sa totiž bude v hlavnom meste konať festival KlezMORE. Svetové hviezdy, domáca world music špička a výnimočné miesta konania koncertov.

Taký bude prvý ročník podujatia, ktoré vzniklo z intenzívnej potreby po klezmerovom festivale. Už z jeho názvu je zrejmé, že súvisí s rovnomenným viedenským podujatím. Rakúsky KlezMORE oslávil v minulom roku desiate výročia a patrí k najrenomovanejším židovským festivalom. Za premiérovou bratislavskou časťou stoja členovia skupiny Pressburger Klezmer Band a občianskeho združenia TRADITION spolu so známym viedenským promotérom Friedlom Preislom. Spoluorganizátorom festivalu KlezMORE je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Merlin a Polina Shepherd

Prepojenie našej najznámejšej klezmerovej skupiny s prvým ročníkom festivalu KlezMORE nie je náhodné. „V Bratislave niečo podobné, aspoň nám, dlho chýbalo. Organizovali sa tu síce podujatia spojené so židovskou kultúrou, ale niečo väčšie a dlhodobejšie neexistovalo. Bratislavská časť bude tento rok doplnkom viedenskej. Pomôže nám to v rozbehu festivalu tým, že sa staneme súčasťou desať rokov zavedenej značky a že festival nevnímame len v rámci jedného mesta, ale cezhranične. Myslím, že Bratislava tento rok dodá Viedni dva mimoriadne zaujímavé koncerty, ktoré budú jedným z vrcholov celého festivalu. Pre tých, ktorí by radi zažili oba koncerty, sme pripravili zvýhodnenú permanentku, ktorá umožní vstup na obe podujatia,“ objasňuje vznik nového bratislavského festivalu KlezMORE huslista skupiny Pressburger Klezmer Band, Andrej Werner. Obľúbené a oceňované zoskupenie patrí k tomu najlepšiemu, čo ponúka domáca world music scéna. Šesť úspešných albumov, spolupráca s nositeľmi ceny Grammy, ocenenie RADIO_HEAD AWARD 2012 za najlepší album roka v kategórii World/Folk. Skupina Pressburger Klezmer Band dávno prekročila hranice lokálnej hudobnej scény. Zásluhu na tom majú aj vysokí nároky na kvalitu koncertného programu. Ten najnovší s názvom JUH kapela odpremiéruje práve vystúpením na festivale KlezMORE. „Nielenže odznie klezmer v rôznych podobách, ale budeme aj hudobne putovať zo Slovenska na juh. Až do Izraela a dokonca aj Brazílie. Jedna zo skladieb má hudobnú formu samby, pričom je známa z filmu A good year s Russelom Crowom. Melódia je však pôvodne klezmerový tanec,“ opisuje Werner hudobné pozadie projektu JUH. Jeho slávnostné uvedenie je predzvesťou budúcoročného okrúhleho výročia skupiny Pressburger Klezmer Band. „Budúci rok bude veľká oslava. PKB bude mať dvadsať rokov. Radi by sme toto výročie spojili s novým CD a súvisiacim turné. Slávnostné uvedenie by mohlo byť na druhom ročníku bratislavského KlezMORE festivalu,“ dodáva Werner. 10. novembra bude skupinu na koncerte v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava sprevádzať aj lotyšská speváčka Sashou Lurje. V sólistických tanečných úlohách budú sekundovať David Schimmer a Linda Luptáková. Druhý koncert festivalu KlezMORE je naplánovaný na piatok 14. novembra. Koncertnú sálu Klarisky pohltí hudba dvoch hviezd klezmerového sveta. Anglický klarinetista Merlin Shepherd a jeho ruská manželka, klaviristka a speváčka Polina patria do najvyššej ligy židovskej hudby. „S Merlinom Shepherdom nás viaže hudobná spolupráca a z toho vzniknuté niekoľkoročné priateľstvo. Súčasne sme však Bratislave chceli ponúknuť niečo iné ako spojenie Merlina s PKB, a preto sme vybrali komorný koncept na ideálnom mieste. Koncertnú sieň Klarisky a v nej podmanivý zvuk Merlinovho klarinetu doplnený klavírom a spevom v podaní jeho manželky Poliny, ktorá sa predstaví v Bratislave prvýkrát,“ dodáva Werner.

Nenechajte si ujsť šancu na vlastné uši a oči zažiť premiérový ročník originálneho hudobného podujatia. Festival KlezMORE prinesie zaujímavé zahraničné mená, intenzívne stretnutia aj koncertnú premiéru projektu domácich obľúbencov. 10. a 14. novembra bude Bratislava patriť klezmeru. Buďte pri tom.

Koncertné termíny projektu JUH skupiny Pressburger Klezmer Band:
10.11 – Bratislava – Mestské divadlo P.O. Hviezdoslava
15.11 – Žilina – Stanica
5.12 – Trenčín – Piano
18.12 – Košice – Kasárne Kulturpark

PKB - Juh

Zdroj: REAL MUSIC HOUSE