Festival Jazznica 2011: 1. – 2. júla v Banskej Štiavnici!

Festival JAZZNICA má medzi letnými podujatiami osobitý charakter vďaka komorným koncertom v Kostole sv. Kataríny v Banskej Štiavnici, malebnom mestečku uprostred nádhernej prírody. Všetky tieto atribúty ponúkne počas prvého prázdninového víkendu (1.7. – 2.7.2011) aj jubilejný 5. ročník podujatia.

Prvý večer nebude núdza na hudobné stretnutia so „starými známymi“ Martinom Valihorom a Oskarom Rózsom, ktorí sa vynikajúco uviedli na predchádzajúcich ročníkoch. Aktuálnym projektom RetroACT EXperience tentokrát vsadili na funkové a soulové inšpirácie 70. rokov. Gitarista Miloš Železňák sa v poslednej dobe venoval sólovým projektom a bude pozoruhodné sledovať jeho interakcie s „najswingujúcejším domácim rytmickým tandemom“ (Róbert Ragan, Peter Solárik).

Prekvapenia sľubujú aj zahraniční účinkujúci. Cimbalistka a speváčka Zuzana Lapčíková sa v jazzovom svete blysla na albume Morava po boku svetoznámeho kontrabasistu Georga Mraza. Folklórnymi vplyvmi je pretkaná aj hudba jej kvinteta s virtuóznym klaviristom Ondrejom Krajňákom. Ruských jazzmenov počujeme na domácich pódiach len výnimočne. Očakávaním bude preto rusko-litovský projekt JazzEmotion z Kaliningradu, ktorého členovia dokážu sprostredkovať netradične poňaté dávky emócií.

Podobne netradičným nástrojom bude barytónová gitara v rukách lídra maďarského Tria Viktora Hársa, člena legendárneho Hobo Blues Band. V poľsko-fínskom MULASTA Trio exceluje huslista Tomasz Mucha, absolvent Jazzového oddelenia Hudobnej akadémie v Katoviciach. Po sérii vystúpení na zahraničných festivaloch sa trio premiérovo predstaví aj na Slovensku.

JAZZNICA tradične ponúka okrem hlavného programu aj sprievodné podujatia: besedu s legendou slovenského jazzu Petrom Lipom a nočné Jam session v kaviarňach Divná pani a Art Cafe. Programom festivalu bude sprevádzať Dado Nagy.

festivalový web – www.jazznica.sk
detailné informácie o programe a účinkujúcich – www.jazznica.sk/?page_id=3

Zdroj: Jazznica
Publikoval: Redakcia GREGI.NET