Festival …jako na smrt! inštitúcie, ktoré pomáhajú zlepšit kvalitu života s demenciou!

Každé 3 sekundy se u někoho ve světě vyvine demence. V této chvíli žije na zemi 46,8 milionů lidí trpících demencí. Toto číslo se až zdvojnásobí každých 20 let. [1]

V pondělí 21. 9. začal v Experimentálním prostoru NoD Mezinárodní festival …JAKO NA SMRT! (O zradě paměti, kouzlu nepaměti a neposledních věcech člověka – 21. 9.-24. 9.), jehož výtěžek bude věnován na podporu lidem trpícím Alzheimerovou chorobou v rámci Sbírky České alzheimerovské společnosti.

Umělci se sami sebe ptali: „Dokážu si představit, že zapomenu jméno svojí mámy nebo syna?“ Svět Alzheimerovy choroby leží na samé hranici představivosti. Také proto láká toto aktuální téma k uměleckému ztvárnění. Hlavní program nabídne filmy, divadlo, literaturu, výtvarné umění a hudbu inspirované poruchami lidské paměti, doprovodný program představí široký záběr institucí, které se lidem
s Alzheimerovou nemocí věnují.

Festivalu se účastní přední čeští specialisté. Každý večer budou probíhat debaty, jejichž hosty jsou například gerontoložka Iva Holmerová, přední český neurolog Jakub Hort, Jiřina Šiklová anebo sama pacienta s Alzheimerovou chorobou Nina Baláčková. Středeční debatou o asistované sebevraždě bude provázet Daniela Drtinová a jejími hosty budou ředitel domácího hospice Cesta domů Marek Uhlíř, specialistka zdravotnického práva Helena Krejčíková a lékařský etik Jaromír Matějek.

V úterý 22. září od 17:30 v prezentaci 6min40s vědci, architekti, sociální pracovníci a odborníci na zdravou výživu představí nejnovější projekty, které se věnují zlepšení života s demencí.

Každý den bude zdarma probíhat testování paměti pod vedením odborníků z ČALSu. „Právě díky testování paměti jsme schopni včas rozpoznat příznaky nemoci, zdůrazňuje Martina Mátlová, ředitelka ČALSu a dodává „testování paměti (nejen v NoDu a nejen tento týden) probíhá v rámci projektu Dny paměti, který jsme zahájili v roce 2008. Těší nás, že se lidé měření paměti přestávají bát, neboť pak mohou najít správnou pomoc včas.“ Na odpoledne od 15.00-18.00 připravilo Centrum Seňorina pilotní program původně holandského projektu Alzheimer café: „na kávu bez obav z předsudků a odmítnutí“, který vytváří bezstresové prostředí pro sdílení zkušeností spojených s Alzheimerovou chorobou. Ve čtvrtek 24. 9. bude po celý den probíhat Trénink paměti. Díky terapeutické technice EEG biofeedback si lze vyzkoušet, jak ovládat počítačovou hru pouze pomocí myšlenek.

VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

Součástí Festivalu je Sbírka pořádaná Českou alzheimerovskou společností, jejíž výtěžek bude věnován na podporu lidem trpícím AN. Přispět lze formou dobrovolného vstupného na místě nebo DMS zprávou.

Hlavní program a podrobný doprovodný program www.jakonasmrt.cz

JAKO NA SMRT!
(O zradě paměti, kouzlu nepaměti a neposledních věcech člověka)
Mezinárodní festival filmu, divadla, literatury, hudby a výtvarného umění s tematikou Alzheimerovy choroby
21 – 24. září 2015, Experimentální prostor NoD, Dlouhá 33, Praha
www.jakonasmrt.cz

[1] (Zdroj: World Alzheimer Report 2015: https://www.alz.co.uk/research/WorldAlzheimerReport2015.pdf)

plakat A2_jako pozvanka_72

Zdroj: Organizátor