Festival Barbakan otvorí sci-fi triler Gravitácia, ktorý otváral aj MFF v Benátkach.

Medzinárodný festival Barbakan, ktorý odštartuje už o týždeň – vo štvrtok 3. októbra – otvorí sci-fi triler Gravitácia (2013) s Georgeom Clooneym a Sandrou Bullock v hlavných úlohách. Britsko-americká snímka režiséra Alfonsa Cuaróna otvárala koncom augusta aj prestížny festival v Benátkach, kde mala svetovú premiéru.

Premietanie Gravitácie bude súčasťou otváracieho ceremoniálu podujatia. Ten začne o 18:45 v banskobystrickom Cinemaxe Europa. 3D projekcia bude dostupná nielen pre pozvaných, ale aj pre širokú verejnosť.

Gravitacia

Zvláštneho uvedenia sa na Barbakane dočkajú ďalšie dve snímky – francúzsko-nemecký film Čo keby sme žili spoločne? (2013) o starnúcej skupine priateľov a dokument Liv & Ingmar (2012) o legendárnom režisérovi a herečke. Tieto snímky skompletizovali už aj tak pestrú filmovú ponuku festivalu. Barbakan ponúkne celkovo 16 celovečerných filmov, jeden krátkometrážny animovaný film a dve pásma krátkometrážnych snímok mladých slovenských dokumentaristov. Dejiskami projekcí budú okrem Cinemaxu Europa aj kinosála Pamätník SNP a Záhrada.

https://www.youtube.com/watch?v=mFx1rbY8tGg

Gravitácia vás zavedie do nekonečných a neúprosných hlbín vesmíru. Doktorka Ryan Stone (Bullock) sa vydáva na svoju prvú vesmírnu misiu. Sprevádza ju skúsený astronaut matt Kowalsky (Clooney), ktorý plánuje po návrate na Zem odísť do dôchodku. Ich raketoplán má však vážnu poruchu a na prvý pohľad rutinná misia sa razom mení na boj o život. Stone a Kowalsky sa ocitajú úplne sami uprostred čiernej prázdnoty, len priviazení jeden o druhého. Skľučujúce ticho je dôkazom definitívnej straty spojenia so Zemmou a šance na záchranu. Strach sa mení na paniku a s každým nádychom sa zmenšujú zásoby kyslíka. Možno jediný spôsob ako sa vrátiť domov, je vrhnúť sa do nekonečného prázdna…

Liv & Ingmar

Dokumentárnou snímkou Liv & Ingmar mladý indický režisér Dheeraj Akolkar vzdáva poctu legendárnej kreatívnej dvojici dejín svetového filmu – talentovanej a podmanivej herečke Liv Ullmann a filmovému géniovi Ingmarovi Bergmanovi, ktorí spolu prežili neobyčajné časy a zanechali nám trvácne filmové diela ako dôkaz ich vášne k filmu i k sebe navzájom. Láskyplný a pravdivý obraz navzájom prepleteného života dvoch umelcov sa divákom postupne odkrýva prostredníctvom dôverného rozhovoru režiséra s herečkou a kolážou obrazových i zvukových sekvencií zo spoločných filmov Ullmann a Bergmana. Záberov z nakrúcania, fotografií, vybraných pasáží z knihy Ullmann a Bergmanových osobných listov, adresovaných svojej dvornej herečke. Snímka bola vlani nominovaná na Zlatého Huga na MFF v Chicagu.

Snímka Čo keby sme žili spoločne? rozpráva príbeh o Annie, Jeanovi, Claudeovi, Albertovi a Jeanne, ktorí sú vyše štyridsať rokov nerozlučnými priateľmi. Keď im pamäť a srdce pomaly začínajú vypovedať službu a na obzore je prízrak domova dôchodcov, vzoprú sa a rozhodnú sa žiť spoločne. Napriek tomu, že občasné nezhody prebúdzajú staré spomienky, z bláznivého nápadu sa rodí  krásne dobrodružstvo – spoločný život na staré kolená v komunite kamarátov.

Cokebysmezilispolocme

Festival Barbakan – zvláštne uvedenia:
Gravitácia / 3. októbra, 18:45 – Cinemax Európa – otvárací film festivalu
Čo keby sme žili spoločne? / 3. októbra, 19:00 – Pamätník SNP
Liv & Ingmar, / 5. októbra, 16:00 – Pamätník SNP

Festival Barbakan ponúkne vo svojej filmove časti aj také snímky ako Pátranie po Sugar Manovi (2012), Liberace (2013), The Doors – When You’re Strange (2009), Revival (2013), Jasmínine slzy (2013), Toto nie je Kalifornia (2012), Post tenebras lux (2012), Nový život (2013), Zamatoví terorosti (2013), Môj pes Killer (2013), Kauza Cervanová (2013), Sneh (2013) alebo Zázrak (2013).

Výtvarnú časť festivalu bude tvoriť výstava s názvom ArtD. No1 – Umelci s titulom artis doctor, ktorá priblíži diela prvých absolventov doktorandského štúdia VŠVU. O hudobné vystúpenia sa na Barbakane postarajú The Boxettes (V. Brit.), Nat Osborn Band (USA), Wattican Punk Ballet (Arm.), AMO, Ear Drum Kru, Plastic Swans, Walter Schnitzelsson, VECmiZlokot či Martin a Marián Geišbergovci.

www.barbakanfest.sk
www.facebook.com/festivalBarbakan

barbakan6-620x233

Zdroj: Ján Papač, PR manager festivalu