Festival Barbakan 2011: Program!

Barbakan – multikultúrny festival hudby, filmu a výtvarného umenia posunul svoj tohtoročný termín z tradičného začaitku na koniec jesene a jeho aktuálny ročník pomaly klope na dvere. Pre návštevníkov má opäť pripravený zaujímavý hlavný a bohatý sprievodný program. Prvý novembrový týžden sa v Banskej Bystrici odohrá viacero koncertov a vystupení hneď na troch miestach naraz: v Klube 77, v Cult Clube a v centre nezávislej kultúry Záhrada.

Na troch stageoch zaznejú zahraniční hostia z Francúzka, Poľska, Rakúska či Česka, ale aj zvučné mená mladej domácej scény. Vo štvrtok šnúru koncertov odštartuje rakúska CLARA LUZIA a v piatok koncertnú atmosféru rozvíria kapley STO MÚCH, VLADIMIRSKA (pl), BATTLE DŽÚS, EAR DRUM KRU, TEAPOT, PANDA RULES a nováčik ADALBERT. Zábava ani tempo nepoľavia a sobotný večer bude patriť bystrickým stáliciam PLASTIC SWANS a GOT BLUE BALLS, tiež bratislavskej formácii KORBEN DALLAS a sériu zaujímavých koncertov doplnia JANSKI BEEEATS (fr), THIS IS KEVIN, LOVEGASM (cz) a PDCH (cz).

Nielen hudbou žije dobrý festival. Na plátnach kinosál sa behom piatich dní premietne takmer sto filmov v šiestich sekciách. Tradičná SÚŤAŽ KRÁTKYCH FILMOV predstaví to najlepšie z krátkometrážnej filmovej tvorby osemnástich krajín sveta. Vybraným snímkam udelí medzinárodná porota ceny v kategóriách hraný, dokumentárny a animovaný film, jedno z diel si odnesie Grand Prix festivalu. Zahraničných hostí v porote – Veeru Lehtola a Joonasa Rutanena z Fínska, a Mareka Dobeša z Českej republiky – doplnia zvučné mená domácej filmovej scény. Do poroty s nimi zasadne dokumentarista Marcel Pázman a svoje najnovšie filmy v skecii DOMÁCA ÚRODA prídu osobne uviesť Zuzana Piussi, Matrin Šulík, Peter Bebjak, Peter Krištúfek a ďalší tvorcovia. Milovníkom adrenalínových športov tempo do žíl napumpujú filmy zo sekcie C9H13NO3 a zimomriavky na tele spôsobí aj sekcia MLADÁ KRV- súčasné slopvenské a české hororové filmy. Najvýznamnejšie domáce festivaly (Art Film Fest, Cinema Mundi, Inakosti) sa budú ozývať v sekcii OZVENY FILMOVÝCH FESTIVALOV a závan čerstvého vzduchu zo severu privanie sekcia FRESH FINN, v ktorej mladú kinematografiu krajiny tisícich jazier predstaví dvojica porotcov.

Pre priateľov výtvarného umenia už beží výstava mladého slovenského umelca Mareka Blaža s názvom „VYSKYTUJE SA“ a 3. 11. sa v rámci barbakanovského výtvarného programu otvorí výstava „VINTAGE“, predstavujúca tvorbu mladej fotografky Zuzany Kozačekovej.

Aby toho nebolo málo je popri kultúrnemu programu pripravný aj sprievodný športový program v bedmintovom a florballovom turnaji.

Súčasne s banskobystrickým programom prebieha Barbakan aj v susednom baníckom meste – Banskej Štiavnici. V dňoch 2.-6. 11. návštevníkov čaká výber zaujímavých filmov a interprétov festivalového programu, ktorého kompletnú verziu možete najsť na webovej stranke festivalu už dnes. www.barbakanfest.sk

[ Festival Barbakan 2011 – program ]

Barbakan 2011

Zdroj: Miro Lánik – organizátor festivalu
Publikoval: Redakcia GREGI.NET