Festival Barbakan 2011: Pestrý program a zaujímavé zahraničné kapely predstaví festival aj tento roku!

O tri dni koncertnej atmosféry v Banskej Bystrici sa aj tento rok postará hudobná časť festivalu Barbakan. Na klubových pódiách sa predstavia kapely rôznych štýlov. Pre všetkých fanúšikov kvalitnej a netradičnej offstreamovej hudby je pripravená šnúra koncertov hneď na troch pódiách – v Klube77, Cult Clube a v Záhrade.

Spomedzi kapiel domácej scény si môžete vychutnať napr. Sto Múch,  Plasstic Swans, Battle Džús, Got Blue Balls či This Is Kevin. Zo zahraničných interprétov na vás čaká oživená postavička z francúzskych komiksov Janski Beeeats, rakúšanka Clara Luzia, či poľská formácia Vladimirska.

JANSKI BEEEATS je maskovaný projekt hudobníka a ilustrátora Jansé z Francúzska.  Mimo pódia sa venuje tvorbe komixu, sci-fi príbehu mladého hrdinu Janski-ho, ktorého zmutovaný charakter si umelec prepožičiava počas vystúpení. Na pódiu pomocou video projekcií, syntetických melódií, beatov a strašidelnej masky na tvári premieňa parket na hru Space Invaders! Po turné v Japonsku a supportovaní kapiel ako Ebony Bones, DJ Missill, Alex Gopher a John Lord Fonda vydal svoje nové EP Game Planet. Janski Beeeats vystúpil na tohtoročnom Le Printemps de Bourges festivale ako jeden z najlepších nováčikov elektro-sveta vo Francúzsku.
 

JANSKIBEEATS

CLARA LUZIA je meno a sólo projekt niekdajšej členky skupiny “Alalie lilt“, v ktorej ako speváčka  pôsobila šesť rokov. V roku 2006 mladá viedenčanka začína komponovať vlastnú hudbu, v ktorej sa snaží o niečo krehkejšie, reálnejšie a texty obohacuje o dávku  každodennej poézie. Doprovod jej robia Heidi Dokalik s violončelom, Ines Perschy za bubnami  a Max Heuer s klavírom, basou, ukulele a všetkým čo mu príde pod ruky. Clara Luzia má na konte šesť albumov,  najnovší „Falling Into Place“ vydala tento rok v lete.  Amtosféra dvanástich piesní  sa mení, prechádza od melanchólie všedného dňa až  k ľahkému životnému opitimizmu a radosti. Do popredia sa dostáva speváčkin milo chlapčenský hlas a poetické texty. „Falling Into Place“ je album plný emócií, logických pochybností a všadeprítomných úvah o živote. Novinky z neho si môžete vypočuť na štvrtkovom koncerte v Klube 77.

Clara Luzia

Poľská formácia VLADIMIRSKA svoju hudbu označuje ako „retro-cirkusový folk“. Špecifický a originálny zvuk svojích piesní vytvára táto šestica hudobníkov kombináciou rozličných inštrumentov- akordeón, trúbka, gitara, barytón, saxofón a bicie. Ich experimentálny prístup ku komponovaniu hudby a relaxačný, až naturálny prejav na pódiu vychádza z indie folk-popu. Ďalšia stránka ich tvorby siaha až do exotiky kočovných cirkusov, karnevalov a pantomímy. Tento rok vyšiel skupine debutový album s názvom „Night Trains“, z ktorého čerstvé novinky si môžete vychutnať v rámci piatkového programu v Klube 77.
 

Vladimirska

Užite si festival plný dobrej hudby, kvalitných filmov a zaujímavých hostí. Od 2.do 6. novembra budú ulice mesta žiť umením na multikultúrnom festivale Barbakan. Nezmeškajte!

Podrobný program je na webovej stránke festivalu: www.barbakanfest.sk  

Barbakan vám prináša OZ Vresk Factory v spolupráci s mestom Banská Bystrica, Parkom Kultúry a Oddychu, Akadémiou Umení, Pamätníkom SNP , Klubom 77, Cult Clubom a Záhradou – Centrom nezávislej kultúry .

Barbakan 2011

Zdroj: Miro Lánik – organizátor festivalu
Publikoval: Redakcia GREGI.NET