Festival Barbakan 2011: Otvorí nemecký film Tri!

Videospot Barbakanu 2011 v mnohom naznačil, že sa aktuálny ročník nebude báť biologicky náročnejších počtov. Festival na slávnostnom otvrení aj preto v distribučnej predpremiére premietne nemecký film Tri.

Režisér Tom Tykwer sa medzinárodne presadil v roku 1999 svojím tretím celovečerným filmom, s názvom Lola beží o život. Povesť tvorcu, ktorý rád experimentuje s formou rozprávania, no ponecháva ho zrozumiteľným a atraktívnym pre široké publikum, potvrdil viac či menej každou nasledujúcou snímkou.

Najvýraznejší komerčný úspech mu priniesla v roku 2006 adaptácia románu Patricka Süskinda – Parfém: Príbeh vraha. Knihu, označovanú za nesfilmovateľnú, Tykwer nielenže sfilmoval, ale tešil sa prevažne pozitívnemu prijatiu u divákov i kritiky. 

O čosi horšie sa darilo jeho predposlednému dielu, akčnému thrilleru International, prijatému obomi skupinami percipientov vlažne.

Filmom Tri si Tykwer napráva povesť. Zvíťazil v troch kategóriách na predávaní nemeckých národných filmových cien, odkiaľ si ocenenie za svoju prácu odniesol i sám režisér. Úspechy, vrátane diváckych, žne film na festivaloch po celom svete možno aj kvôli relatívne kontroverznej téme. Do života Hanny a Simona, páru štyridsiatnikov v súčasnom Berlíne, vstúpi Adam. On i ona sa doňho zamilujú, on rovnako do nich, netušiac, že spolu žijú. Aká budúcnosť čaká neobyčajný milostný trojuholník?

Festival Barbakan poskytne na svojom slávnostnom otvrení v stredu 2. 11. 2011 o 20:00 v kinosále  Múzea SNP publiku lekciu matematiky, geometrie, biológie i sociológie. Predovšetkým ale ponúkne možnosť vidieť kvalitný film, o aké ani v nasledujúcich dňoch nebude v Banskej Bystrici núdza. Využite ju, nezmeškajte!

Barbakan 2011

Zdroj: Miro Lánik – organizátor festivalu
Publikoval: Redakcia GREGI.NET