Festival Barbakan 2011: Čerstvá úroda fínskeho a slovenského filmu!

Filmová časť festivalu Barbakan zameriava svoju pozornosť každý rok na kinematografiu jednej európskej krajiny. Aktuálny ročník dodáva tradícii nový rozmer – organizátori v spolupráci s víťazmi minuloročnej Súťaže krátkych filmov pripravili sekciu čerstvého fínskeho filmu a pre porovnanie zostavili sekciu venovanú súčasnej slovenskej produkcii.

VeeraLehtola
Joonas Rutanen a Veera Lehtola, nedávni absolventi filmových štúdií z Fínska, získali vlani Grand Prix súťažnej sekcie filmového Barbakanu za spoločnú snímku Orchester. Tento rok zasadnú v porote súťaže a film, spolu s ďalšími krátkometrážnymi i celovečernými snímkami mladých fínskych filmárov, premietnu banskobystrickému publiku v rámci sekcie Fresh Finn.

PeterBebjak

Diváci a diváčky sa môžu tešiť na výber toho najlepšieho z animovanej a dokumentárnej tvorby na poli krátkeho filmu, na dvojicu invenčných celovečerných dokumentov (Aranda, Obývačka národa) aj na víťaza študentskej sekcie Cinéfondation minuloročného festivalu v Cannes (Predavači obrazov).

Joonasrutanen

Členom poroty bude i dokumentarista Marcel Pázman, ktorý z toho najzaujímavejšieho, čo na slovenskej pôde vzniklo počas posledných dvoch rokov, zostavil sekciu Domáca úroda a pozval tvorcov, aby prišli svoje najnovšie diela osobne uviesť.

Marcel Pazman

Martin Šulík predstaví oceňovaného Cigána, Peter Bebjak Marhuľový ostrov a tanečné filmy voiceS a Darkroom, Zuzana Piussi ukáže, ako chutí Kuracia láska a či sa treba obávať Nemoci tretej moci, Ivana Laučíková s Františkom Krähenbielom predpremiérovo pristavia animovaný Posledný autobus a Peter Krištúfek dovolí zhliadnuť Viditeľný svet rovnako ešte predtým, než vstúpi do kinodistribúcie.

Marek Dobes

Okrem spomínaných titulov tvorí program Barbakanu 2011 množstvo ďalších domácich i zahraničných filmov, dohromady sa ich Vašej prítomnosti v kinosále nevie dočkať takmer stovka. Nesklamte ich, nezmeškajte!

Barbakan vám prináša OZ Vresk Factory v spolupráci s mestom Banská Bystrica, Parkom Kultúry a Oddychu, Akadémiou Umení, Pamätníkom SNP , Klubom 77, Cult Clubom a Záhradou – Centrom nezávislej kultúry .

Barbakan 2011

Zdroj: Miro Lánik – organizátor festivalu
Publikoval: Redakcia GREGI.NET