Festival Azyl predstaví bohatú ponuku krátkych filmov po prvýkrát v Banskej Bystrici.

Počas troch dní ožije centrum stredného Slovenska filmovou tvorbou z celého sveta. Od 7. do 9. októbra 2021 sa bude na viacerých miestach v Banskej Bystrici odohrávať bohatá programová ponuka medzinárodného filmového festivalu krátkych filmov a videoklipov Festivalu AZYL. Súťažné podujatie s dlhoročnou tradíciou ponúkne program pre filmových fanúšikov a fanúšičky, ako aj študentov a študentky audiovizuálnych umení.

Festivalové brány sa otvoria vo štvrtok 7. októbra o 18:00 v Múzeu SNP, kde bude môcť publikum po slávnostnom otvorení vzhliadnuť aj prvý blok sekcie Best Shorts, teda výber najlepších krátkych filmov z renomovaných svetových festivalov ako sú MFF Cannes alebo Sundance. Vo výbere sa predstaví napríklad egyptský krátky film I Am Afraid to Forget Your Facee od Sameha Alaa, ktorý v roku 2020 zahviezdil práve na Azúrovom pobreží. “Už niekoľko rokov sme sa pohrávali s myšlienkou rozšíriť festival na niekoľkodňové podujatie. Okrem iného sme chceli ukázať divákom kvalitu krátkeho filmu. U nás je krátky film častokrát vnímaný iba ako študentská záležitosť. Ešte do roku 1989, keď fungoval na Kolibe krátky film, tak mal svoju tradíciu. Vtedy sa krátkemu filmu venovali aj renomovaní režiséri (niektorí z donútenia štátu). Dnes to tak u nás nie je. Vo svete vznikajú krátke filmy nielen na filmových univerzitách. Aj preto sme sa rozhodli festival rozšíriť a uviesť sekciu Best shorts kde mohli diváci vidieť krátke filmy, ktoré získali ceny alebo boli v selekcii zvučných svetových festivalov či z Oscarov,” hovorí organizátor festivalu Viliam Štrelinger.

V kinosále Múzea SNP sa okrem sekcie Best Shorts premietnu aj súťažné filmové bloky minútových filmov, päťminútových filmov a videoklipov, z ktorých štvorčlenná medzinárodná porota vyberie víťazov a víťazky súťaže. Na rovnakom mieste budú mať diváci a diváčky možnosť vidieť aj špeciálny blok krátkych filmov z archívu Slovenského filmového ústavu. Vo výbere kurátora Rastislava Steranku sa tak premietnu aj staršie a menej známe filmy legendárneho Dušana Hanáka či Jaroslavy Havettovej.

Ďalším dejiskom festivalu bude kultúrne centrum Záhrada, kde svoje obľúbené snímky v rámci sekcie V4 predstaví medzinárodná porota v zložení: Zuzana Gindl-Tatárová (SK), Csaba Bollok (HU), Filip Kršiak (CZ) a Kristof Sienkiewicz (PL) a na svoje si príde aj mladšie publikum. Na programe je totiž výber detských animovaných krátkych filmov z prehliadky Fest Anča a tiež sekcia českého Young Film Festivalu, ktorá predstaví pozoruhodné krátke snímky pre mládež. V kurátorskom výbere Saši Gabrižovej a Maroša Hečka Festival Azyl v Záhrade ponúkne aj súčasnú študentskú krátkometrážnu tvorbu.

Súčasťou festivalu Azyl bude aj päťdňový workshop, do ktorého sa mohli zapojiť študenti a študentky stredných škôl so záľubou vo filme a audiovízii. Počas workshopu, ktorý sa bude konať na pôde banskobystrickej Akadémie umení, si natočia aj svoj vlastný film. Následne budú študentské práce premietnuté počas sobotného programu v Záhrade, kde o nich budú môcť samotní autori a autorky diskutovať s lektormi a publikom.

V rámci sprievodného festivalového programu sa môžu diváci a diváčky tešiť aj na dva špeciálne masterclassy. Dramaturgička a scenáristka Zuzana Gindl-Tatárová v rámci svojej interaktívnej štvorhodinovky prevedie publikum alchýmiou filmového rozprávania, pričom poukáže na postupy využité v zásadných filmoch svetovej kinematografie. Dokumentarista Juraj Mravec ml., ktorý je známy predovšetkým vďaka svojim filmom z vojnových oblastí, predstaví svoj celovečerný film Stratený domov a poukáže na všetky potenciálne nástrahy natáčania v náročných podmienkach.

Po všetkých projekciách festival sľubuje priestor pre voľnú diskusiu s autormi, autorkami a tiež porotou, ktorá v sobotu 9. októbra v Múzeu SNP ocení víťazov a víťazky súťažných sekcií, ako aj účastníkov a účastníčky študentského workshopu. Kompletný program Festivalu Azyl nájdete na webovej stránke: https://festivalazyl.sme.sk

Festival a Workshopy AZYL 2021 sa konajú aj vďaka finančnej podpore partnerov: Visegrad Fund, Slovenské elektrárne, Nadácia SPP a Audiovizuálny fond.

Web: https://festivalazyl.sme.sk/sk/domov/
Facebook: https://www.facebook.com/festivalazyl/
Instagram: https://www.instagram.com/festivalazyl/

Zdroj: TS