Festival Atmosféra štartuje už o týždeň, zahrajú na nej Para, Vec i Jana Kirschner!

Ostrieľaná poprocková formácia Para, slovenský raper Vec, ale aj niekoľkonásobná držiteľka hudobných ocenení Jana Kirschner vystúpia na festivale Atmosféra v Hontianskych Nemciach. Siedmy ročník obľúbeného podujatia predstaví okrem kapiel aj sprievodný program, vrátane prednášok, workshopov, autorských čítaní, či bohatého programu pre deti. „Malá Pohoda“, ako festival prezývajú médiá i návštevníci, sa uskutoční už o týždeň v dňoch 3.-4. augusta 2018.

Festival Atmosféra začínal v Hontianskych Nemciach na strednom Slovensku, ako jednodňové podujatie v miestnom Kultúrnom dome. „Jeho hlavnou myšlienkou je priniesť kultúru, ktorá nie je podávaná cez komerčné rádiá a televízie, a ukázať nové druhy umenia,“ približuje podujatie jeho zakladateľka a dlhoročná organizátorka Grétka Pavlovová. Zároveň dodáva, že prioritou festivalu bolo vytvoriť podujatie pre celé rodiny, na ktoré môžete zobrať svojich rodičov i starých rodičov.

Atmosféra sa v priebehu rokov premenila na festival, ktorý sa okrem zlepšovania služieb snaží aj o zachovanie celkového rázu podujatia, ktorý si nesie v názve. „Oproti konkurenčným festivalom sa Atmosféra nachádza v prírode, čo je jej hlavná výhoda,“ vysvetľuje Grétka Pavlovová. Punc však podujatiu dodáva aj kreativita organizátorského tímu, ktorý okrem budovania kvalitného hudobného programu, prichádza každý rok s netradičnými nápadmi a vylepšeniami. Súčasný ročník sa môže pochváliť neštandardným premietaním filmov v lese, diskusnou zónou aktívnou počas celého dňa, možnosťou platiť kartou, či špeciálnym hudobným vozňom v Hontianskom exprese. Vlak na trase Zvolen – Hontianske Nemce tak oživí dávno zabudnutú trasu práve počas festivalovej soboty a nedele.

Neoddeliteľnou súčasťou podujatia sú koncerty so zreteľom na kvalitnú domácu scénu. Na súčasnom ročníku si napríklad zahrá Bulp, projekt ambiciózneho slovenského producenta Samuela Štefanca a jeho sestry Jany. Ich prvá EP nahrávka Endian získala v roku 2015 ocenenie Radio Head Awards ako Objav roka. Úspechy od svojich začiatkov žne na domácej scéne aj prešovská indierocková kapela Papyllon, ktorá na seba upozornila už v roku 2010 suverénnou výhrou súťaže mladých talentov Prešovský Liverpool (2010). Na Atmosfére si zahrá aj fusion zoskupenie Ecetera Band, kombinujúce ambient s minimal music a klasickou hudbou, post-rockoví 52 Hertz Wale a obľúbený pesničkár Martin Geišberg v kolaborácii s klaviristom Danielom Špinerom.

Hlavnými hviezdami festivalu bude ostrieľaná poprocková formácia Para, či „legenda slovenského hip-hopu“ Vec v kolaborácii so Škrupom. Čerešničkou na torte bude slovenská speváčka, skladateľka a držiteľka viacerých hudobných ocenení, Jana Kirschner.

Festivalovú všehochuť dopĺňa „slovenská odozva na anglický britpop“ Saténové ruky, avantgardní džezmeni Zoo and Aquarium, blues-rockeri Stolen Money, či speváčky Katka Korček a Kristína Prablesková. Bodky za festivalovým dňom dajú DJ-i Abnorman či Malalata.

VIAC INFORMÁCIÍ: https://festivalatmosfera.sk/

Zdroj: TS