Fest Anča: Anča Award získal írsky film Záver!

Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča vyvrcholil v nedeľu 22. júna 2014 vyhlásením víťazov. Hlavnú cenu Anča Award si osobne prezval írsky režisér Alan Holly za film Záver (Coda).

Je to príbeh o podnapitom chlapíkovi, ktorý uprostred noci blúdi mestom, až si ho nájde smrť. Medzinárodná porota v zložení Max Hattler (DE), Michael Frei (CH) a Peter Badač (SK) sa zhodla, že bravúrne spracovanie filmu v nich „vyvolalo chuť tiež sa stretnúť so smrťou, v tom najlepšom zmysle slova“. Alan Holly si okrem hlavnej ceny honorovanej sumou 800 eur prevzal sošku z dielne Branislava Laha a Kataríny Lukić Balážikovej.

foto Gabriela Zigova_Alan Holly (3)

Soška Anča Student Award a 400 eur tentoraz pocestovala do Veľkej Británie režisérovi Nicolasovi Ménardovi za snímku Niekde tam (Somewhere). Vykreslil v nej neúspešnú astronautovu misiu. Skončila sa na neznámej planéte, kde stratený kozmonaut uprostred krásneho a tajomného prostredia spomína na milovanú osobu, ktorej doma nechal časť zo seba. „Odzbrojujúco krásne filmy občas niekoho niekam posunú,“ zhodnotila porota.

Okrem hlavných cien tento rok opäť každý z porotcov udelil aj svoje osobné čestné uznanie (Personal Special Mention). „Moje čestné uznanie udeľujem filmu, ktorý má švih,“ prezradil Max Hattler o snímke K tvojmu srdcu (To Thy Heart) poľskej režisérky Ewy Borysewicz. Peter Badač udelil svoje čestné uznanie lotyšskej snímke režiséra Edmundsa Jansonsa Zbor na turné (Choir Tour) o populárnom chlapčenskom zbore, ktorý vyrazil na svetové turné. Pod vedením prísnej dirigentky sa všetci správajú ako poslušný hudobný nástroj, ale bez dozoru sú to hravé deti… Ako každé iné. „Čestné uznanie som dal šibnutému filmu, ktorý si z nás uťahuje a vzápätí sa to snaží vyžehliť,“ vyjadril sa tretí porotca Michael Frei o francúzskej snímke Mama (Mother) autorskej dvojice Ugo Bienvenu a Kevin Manach.

foto Gabriela Zigova (5)

Porota sa rozhodla udeliť špeciálnu cenu aj študentskému filmu, ktorý každého „navnadí, aby si ho pozrel stále znova a znova“. Získala ju poľská režisérka Karolina Specht za snímku Neuveriteľne tvárny muž (The Incredible Elastic Man).

V medzinárodnej súťaži videoklipov zabodoval Benjael Halfmaderholz z Nemecka s videoklipom Mañana forever, ktorý vytvoril pre formáciu Bonaparte. Okrem sošky Anča Music Video Award získal aj cenu honorovanú sumou 400 eur. Podľa poroty v zložení Ivan Vasiliovič Kozlenko (UA), Reza Esmaili (DE) a Olav Lervik (FR) „videoklip spája osviežujúci chytľavý song s výbornou stop-motion animáciou. Príťažlivo bizarné prostredie a bábkoví hudobníci podčiarkujú kvalitnú hudbu a vďaka nim si pesničku ľudia ešte ľahšie zapamätajú.“

Coda_Alan Holly

Čestné uznanie tentoraz získali až dva videoklipy. Best Friend autorskej dvojice z Poľska Kijek & Adamski a We’ve been lovin britského režiséra Gavina C Robinsona.

Tento rok opäť súťažili aj filmy uvedené v detskej sekcii o cenu za najlepší animovaný film pre deti. A keďže dospeláci (ako vieme) ničomu nerozumejú, víťazný film Us (My) francúzskeho režiséra Ulricha Totiera vybrala špeciálna detská porota zostavená priamo v kinosále. Víťaz získava cenu honorovanú sumou 400 eur.

Manana Forever_Benjael Halfmaderholz

Novinkou tohoročnej Fest Anče je udelenie ceny za najlepší slovenský animovaný film, ktorý vznikol za posledné dva roky. Vďaka podpore LitFondu víťaz získava 600 eur. „Mnohovrstvová štýlová koláž, plynutie času, alúzie, punkovosť, to sú prísady, ktoré tvoria najlepší krátky film na Fest Anči,“ prezradila na udeľovaní cien medzinárodná porota, ktorú tento rok tvorili Kamila Boháčková (CZ), Marcin Luczaj (PL) a Patrik Pašš (SK). Cenu Anča Slovak Award odovzdali Joanne Kożuch za animovanú snímku Fongopolis.

Špeciálnu cenu si prevzala Kamila Kučíková za animák V rade (In Line). „Ako sa zvykne hovoriť, čím kratší, tým lepší. Tento film je krátky, krásny, super dôvtipný a zábavný. Prekvapilo nás, že je to študentský film. Má veľmi dospelý štýl,“ vyjadrila sa porota.

Fest Anča v spolupráci s mediálnou spoločnosťou Film Europe po prvýkrát udelia slovenskému krátkemu animovanému filmu špeciálnu distribučnú cenu Di Award. Ocenený film sa tak dostane priamo do slovenských kín ako predfilm jedného z distribučných titulov spoločnosti Film Europe. A ktorý to je? Ako vzniká tornádo (The Story of a Tornado) režisérky Veroniky Kocourkovej.

Obľúbenou súčasťou programu Fest Anče je súťaž pre všetkých účastníkov festivalu Animation Karaoke Battle. Jej účastníci tvorivým spôsobom dabujú náhodne vybraný animovaný film. O víťazovi rozhoduje porota zostavená z publika. Vyhráva ten, kto je najkreatívnejší, najpútavejší či najvtipnejší. Tento rok si najväčší aplauz a honorovanú cenu v hodnote 100 eur obohatenú vecnými darmi odniesol zahraničný hosť festivalu, poľský režisér Tomek Ducki.

Anča Award
Coda (Záver) (Írsko)
réžia: Alan Holly

Personal Special Mention Max Hattler
To thy Heart (K Tvojmu srdcu) (Poľsko)
réžia: Ewa Borysewicz

Personal Special Mention Peter Badač
Choir Tour (Zbor na turné) (Lotyšsko)
réžia: Edmunds Jansons

Personal Special Mention Michael Frei
Mother (Mama) (Francúzsko)
réžia: Ugo Bienvenu, Kevin Manach

Anča Student Award
Somewhere (Niekde tam) (Veľká Británia)
réžia: Nicolas Ménard

Anča Student special mention
The Incredible Elastic Man (Nueveriteľne tvárny muž) (Poľsko)
réžia: Karolina Specht

Anča Music Video Award
Mañana Forever (Nemecko)
réžia: Benjael Halfmaderholz

Anča Music Video Award Special Mention
Best Friend (Poľsko)
réžia: Kijek/Adamski
We’ve been lovin (Veľká Británia)
réžia: Gavin C Robinson

Anča Kids Award
Us (My) (Francúzsko)
réžia: Ulrich Totier

Anča Slovak Award
Fongopolis
réžia: Joanna Kozuch

Anča Slovak Award Special Mention
V rade (In Line)
réžia: Kamila Kučíková

Di Award
Ako vzniká tornádo (The Story of a Tornado)
réžia: Veronika Kocourková

Zdroj: Fest Anča