Fenomenálny Roman Patkoló bude koncertovať v Bratislave!

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) pripravil na apríl pre milovníkov vážnej hudby ďalší výnimočný koncert – tento raz s talianskou príchuťou. Spolu s rozhlasovými symfonikmi pod taktovkou mladého anglického dirigenta Kevina Griffithsa sa predstaví fenomenálny slovenský kontrabasista Roman Patkoló.

SOSR bude vôbec prvým slovenským symfonickým orchestrom, s ktorým bude Patkoló vystupovať na domácej pôde. Druhým sólistom večera bude taliansky klarinetista Giampiero Sobrino. Koncert sa uskutoční 18. apríla 2012 o 19:00 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

Dramaturgia aprílového koncertu sa zamerala na hudbu pochádzajúcu z Apeninského polostrova. Úvod koncertu bude patriť skladateľovi Gioachinovi Rossinimu (1792 —1868), ktorý si pre spevavú melodickosť svojich diel vyslúžil prezývku „taliansky Mozart“. SOSR uvedie predohru k jeho opere Hodvábny rebrík a tiež Introdukciu, tému a variácie pre klarinet a orchester. Prvú časť večera uzavrie Concertino pre klarinet a orchester od Feruccia Busoniho (1866 – 1924), v ktorom sa predstaví výborný taliansky klarinetista Giampiero Sobrino.

V druhej časti sa diváci môžu tešiť na Divertimento concertante pre kontrabas a orchester od Nina Rotu (1911 — 1979), talianskeho skladateľa, autora hudby k filmom Federica Felliniho, Franca Zeffirelliho, Luchina Viscontiho a Francisa Forda Coppolu. Rota je okrem iného i držiteľom Oscara za hudbu ku Coppolovmu filmu Krstný otec II. Práve Rotove dielo bude interpretovať Roman Patkoló, slovenský kontrabasista patriaci medzi súčasnú svetovú špičku. Koncert uzavrie suita Vtáci od Ottorina Respighiho (1879 – 1936).

„Roman Patkoló je skutočný virtuóz a geniálny hudobník. O to viac ma teší, že svoju slovenskú premiéru absolvuje práve so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu,“ povedal dirigent SOSR Mario Košik.

Koncert v priamom prenose uvedie na svojich frekvenciách aj Rádio Devín, a to v relácii Hudba pod pyramídou.

Roman Patkoló (1982) – Štúdium hry na kontrabas začal vo veku 13 rokov. Čoskoro sa zistilo, že ide o muzikanta s výnimočným talentom. V roku 1997 získal prvú cenu v Slovenskej národnej súťaži v hre na kontrabase. O dva roky neskôr sa stal víťazom medzinárodnej súťaže v americkej Iowe. Po absolutóriu na konzervatóriu v Žiline študoval na Akadémii múzických umení v Mníchove. V roku 2000 získal prvú cenu na prestížnej medzinárodnej hudobnej súťaži J. M. Spergera, kde navyše jeho vystúpenie odmenili piatimi zvláštnymi cenami. Ako sólista vystupuje so špičkovými svetovými orchestrami, napr. Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Münchener Kammerorchester, London Symphony Orchestra, Boston Symphony Orchestra, National Symphony Orchestra Washington, Camerata Moscow, St Petersburg Hermitage Theatre Orchestra, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart a ďalšie. Jeho umenie ocenil aj bývalý nemecký prezident Johannes Rau, ktorý mu udelil dve európske ceny za kultúru. Roman Patokoló sa venuje aj pedagogickej činnosti – v rokoch 2007 až 2009 učil na Hudobnej akadémii v Mníchove, od roku 2009 je profesorom na Hudobnej akadémii v Bazileji.

Roman Patkolo

Giampiero Sobrino – Narodil sa v talianskom Piemonte. Na konzervatóriu v Alessandrii ukončil štúdium hry na klarinete s vyznamenaním. Stal sa sólovým klarinetistom Symfonického orchestra RAI v Turíne a orchestra Fondazione Arena di Verona. V súčasnosti pôsobí ako jeho umelecký riaditeľ. Je profesorom a tiež vedie majstrovské kurzy hry na klarinet v Taliansku, Španielsku a Francúzsku. Ako sólista účinkoval na hudobných festivaloch v Turíne, Benátkach, Paríži, Prahe a ďalších hudobných podujatiach v New Yorku, Aix-en-Provence a Alicante. Pravidelne koncertuje so všetkými významnými talianskymi orchestrami. V jeho repertoári sa nachádza väčšina diel klarinetovej literatúry od Mozarta po Beria.

Giampiero Sobrino

Kevin Griffiths – Londýnsky rodák v súčasnosti pôsobí ako riaditeľ a šéfdirigent Collegium Musicum v švajčiarskom Bazileji. Griffiths získal medzinárodné uznanie pre jeho vzťah k súčasnej hudbe. Založil a diriguje London Steve Reich Ensemble, s ktorým získal prestížnu cenu Diapason d’Or za ich debutový album. V roku 2010 získal druhú cenu na medzinárodnej súťaži Georga Soltiho, vďaka čomu získal miesto juniorského dirigenta v Orchestra of the Age of Enlightenment v Londýne. Napriek svojmu mladému veku Griffiths už dirigoval mnohé orchestre vo Švajčiarsku, Nemecku i ďalších európskych krajinách.

Kevin Griffiths

Vstupenky na tento koncert je možné zakúpiť v sieti Ticketportal a v pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 (dva dni pred koncertom od 14:00 do 18:00 hod. a v deň koncertu od 14:00 do 19:00 hod.).

Zdroj: RTVS
Publikoval: Redakcia GREGI.NET