Fenomenálni Čekovský, Karvay, Sedlický a supertalenty huslista Gertler a klavirista Bradshaw získali s ŠKO Žilina pre deti s  s onkologickými ochoreniami 20 000 euro.

Stredoslovenská energetika a. s. (SSE) v spolupráci so Štátnym komorným orchestrom Žilina usporiadala vo štvrtok  27. 2. 2020 charitatívny koncert pre občianske združenie SVETIELKO NÁDEJE s hviezdnym obsadením. Pred vypredaným hľadiskom na ňom okrem Mariána Čekovského vystúpili aj Dalibor Karvay, prvý koncertný majster Viedenského symfonického orchestra, klavirista Ryan Martin Bradshaw, trinásťročný mimoriadny študent Vysokej hudobnej školy vo Viedni a Teo Gertler, jedenásťročný víťaz mnohých medzinárodných husľových súťaží. Špeciálnou hostkou bola Sisa Michalidesová, džezová flautistka.

Celý výťažok z predaja vstupeniek, 10 000 euro, darovala SSE Svetielku nádeje, ktoré už roky pomáha deťom a ich rodinám postihnutých onkologickými ochoreniami.  K výťažku zo vstupeniek pridala SSE aj mimoriadny dar vo výške ďalších 10 000 euro. Spolu tak na pomoc deťom zo severného a stredného Slovenska poputuje 20 000 euro.

„Týmto výnimočným koncertom sme chceli rozsvietiť svetielko nádeje pre choré deti a ich rodiny,“ povedala hovorkyňa SSE Michaela Krivá. „Aktivity tohto občianskeho združenia a jeho predstaviteľov sú naozaj mimoriadne.“

Koordinátorka OZ SVETIELKO NÁDEJE Vanda Prandorfyová: „Tento výnimočný koncert dopadol naozaj fantasticky. Z vyzbieraných peňazí zabezpečíme časť nákladov spojených s prevádzkou detského mobilného hospicu.“

Z koncertu odvysiela RTVS počas tohtoročných Veľkonočných sviatkov televízny záznam.

ŠTÁTNY KOMORNÝ ORCHESTER ŽILINA vznikol v roku 1974 v Žiline. Je to jediný slovenský orchester „mozartovského typu“. Odohral po celom svete už vyše 3200 koncertov, účinkoval na  prestížnych medzinárodných festivaloch na štyroch kontinentoch s celým radom svetoznámych dirigentov a sólistov. Vytvoril mnoho nahrávok s dielami Vivaldiho, Telemanna, Mozarta, Haydna, Hummela, Verdiho, Respighiho, Martinů, Dvořáka, J. Straussa a českých a slovenských skladateľov.

ADAM SEDLICKÝ patrí k najmladšej generácii slovenských dirigentov. V súčasnosti pôsobí ako dirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, ako dirigent v Moravskosliezskom národnom divadle v Ostrave v súbore opera, ale aj ako dirigent a umelecký vedúci Akademického speváckeho zboru Vysokej školy banskej v Ostrave.

MARIÁN ČEKOVSKÝ, hudobník, spevák, skladateľ, komik a moderátor. Hral napríklad v kapelách No Name, The Big H, Čekovský Band a spolupracoval s hudobníkmi, kapelami a spevákmi ako sú: Rytmus, Strapo, Richard Müller, Vašo Patejdl, Adriena Bartošová, Pavol Hammel, Robo Grigorov, Ľubo Virág, Dara Rolins, IMT Smile, Free Faces, Henry Tóth Band, Groovin’ Heads, FBI, Burian Band, Wedding Band, Šeban Band. Nedávno mu vyšiel debutový album „Best on“ a práve hľadá novú česko-slovenskú Superstar.

DALIBOR KARVAY je dnes prvým koncertným majstrom Viedenského symfonického orchestra. Vo veku troch rokov začal hrať na husliach a už počas štúdia na ZUŠ Vrútky urobil niekoľko nahrávok pre Slovenský rozhlas. Absolvoval mimoriadne štúdium na Žilinskom konzervatóriu u prof. B. Urbana a študoval na Viedenskom konzervatóriu v triede svetoznámeho prof. Borisa Kuschnira. Medzi jeho úspechy patrí aj víťazstvo na stretnutí mladých hudobníkov v Córdobe (1996), cena Eurovízie – Grand Prix Mladý hudobník roka (2002), prvé miesto na súťaži Tibora Vargu (2003), cena Medzinárodnej tribúny mladých interpretov New Talent (2005) a víťazstvo na súťaži Davida Oistracha v Moskve (2008).

RYAN MARTIN BRADSHAW hrá na klavíri ani nie sedem rokov, a už vyhráva prestížne medzinárodné súťaže. Je laureátom 16 medzinárodných klavírnych súťaží. Iba v roku 2019 vyhral 1. miesto na súťaži V. Kraineva v Moskve, 1. miesto na poľskej Chopinovej súťaži Szafarnia a 1. miesto na medzinárodnej televíznej súťaži Luskáčik, kde dostal aj EMCY cenu a špeciálnu cenu Čajkovského konzervatória. V tom istom roku získal 3 ocenenia v dánskom Aarhuse.

TEO GERTLER má 11 rokov, ale už je laureátom desiatok významných medzinárodných hudobných súťaží. Vo svojich ôsmich rokoch získal v debutovom vystúpení 2. cenu na moskovskej 17. medzinárodnej súťaži mladých huslistov „Luskáčik“ (2016). V roku 2018 získal Teo Grand Prix na XIV. Medzinárodnej súťaži mladých huslistov v poľskom Lubline v kategórii juniorov (do 17 rokov). Jeho hudobná zrelosť, jedinečný zvuk a vášnivá interpretácia boli prítomné v mnohých veľkých javiskových sólových predstaveniach s najlepšími svetovými orchestrami.

 SISA MICHALIDESOVÁ, jazzová skladateľka, flautistka a herečka zložila 12 albumov. Skladala hudbu pre rôzne divadlá, televíziu a film. Jej 10. ac11. CD získali cenu Jazz Esprit 2015 za najlepší album roka. CD Chloe, inšpirované mexickými mýtmi a legendami, získalo cenu Jazz Esprit v roku 2017.

 Program vystúpenia:

  1. WOLFGANG AMADEUS MOZART: Figarova svadba – predohra – ŠKO Žilina
  2. FRYDERYK CHOPIN:

Andante spianato e grande polonaise brilliante E dur, op. 22 – RYAN MARTIN BRADSHAW, klavír

  1. SLOVENSKÁ ĽUDOVÁ PIESEŇ(arr. A. Harvan):Pod horou, pod horou – MARIÁN ČEKOVSKÝ
  2. PABLO DE SARASATE: Cigánske melódie, op. 20 – TEO GERTLER, husle
  3. SLOVENSKÁ ĽUDOVÁ PIESEŇ(arr. A. Harvan): Pec nám spadla – MARIÁN ČEKOVSKÝ
  4. JACQUES OFFENBACH: Kankán z operety Orfeus v podsvetí- ŠKO Žilina
  5. CAMILLE SAINT-SAENS: Introduction + Rondo capriccioso A dur, op. 28 – DALIBOR KARVAY, husle
  6. EUGEN SUCHOŇ (arr. A. Harvan):Páslo dievča pávy – MARIÁN ČEKOVSKÝ + kolektív

SVETIELKO NÁDEJE je občianske združenie zamerané na zlepšovanie a skvalitňovanie života detí a mladistvých s onkologickým alebo iným vážnym ochorením a ich rodín. Okrem toho sa pozitívne vplýva na verejnosť, aby ostatní ľudia dokázali citlivo vnímať situáciu týchto detí a rodín a vytvárali pre nich prostredie porozumenia, prijatia a pomoci. Víziou Svetielka je, aby bola všetkým deťom a rodinám na Slovensku poskytnutá všetka a tá najlepšia pomoc a podpora, ktorú potrebujú pri zvládaní závažného najmä onkologického ochorenia dieťaťa. Zároveň, aby bola zabezpečená potrebná prevencia a včasná diagnostika závažných ochorení detí a mladistvých na najvyššej medicínskej úrovni. Svetielko nádeje sa usiluje napĺňať túto víziu najmä v súčinnosti s Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou v Banskej Bystrici a špeciálne s jej detským onkologickým oddelením. Svoje služby poskytuje deťom a rodinám zo spádovej oblasti nemocnice, teda najmä v oblasti Banskobystrického a Žilinského kraja. www.svetielkonadeje.sk

Stredoslovenská energetika, a. s. (SSE) dodáva energiu (elektrinu a plyn) pre život a podnikanie viac ako 700 000 zákazníkom. Na energetickom trhu pôsobí už viac ako 95 rokov. Podporou celospoločenských záujmov prispieva k ekonomickému rozvoju regiónu. www.sse.sk

 Zdroj: TS