Februárový časopis kød v predaji!

Februárové číslo mesačníka kød – konkrétne ø divadle detailnejšie približuje prácu dramaturga Dana Majlinga. O jeho uvažovaní o divadle, divadelných i nedivadelných textoch, o skúsenostiach nielen v divadle, ale s režisérmi a hercami slovenských divadiel sa pozhováral Miriam Kičiňovou, rovnako dramaturgičkou. Rozhovor má výstižný majlingovský názov Nebudem tu žiť tak dlho, aby som si mohol dovoliť čítať nepodstatné veci.

V slovenských divadlách je divadelná sezóna práve v polovici, čomu zodpovedá aj množstvo premiér uvádzaných v zimných mesiacoch. V decembri uviedlo Divadlo J. Palárika v Trnave premiéru Eugena Onegina v réžii Viktora Kollára. Už tradične o trnavskej inscenácií píše divadelná kritička Dária F. Fehérová.

Kritik Miro Zwiefelhofer ocenil na novej nitrianskej inscenácii Dvaja úbohí Rumuni hovoriaci po poľsky prvé divadelné uvedenie mladej poľskej autorky Doroty Maslowskej. Vyzdvihol tiež poskytnutie priestoru mladej talentovanej režisérske Júlii Rázusovej, ktorú už teraz charakterizuje osobitá poetika.

Žilinské divadlo, okrem toho, že oslavuje 20. výročie svojho vzniku, začiatkom sezóny zaradilo na repertoár pravidelné scénické čítania súčasných európskych autorov, medzi ktorými nechýba ani slovenská dramatička Zuzana Ferenczová. O scénickom čítaní hry Babyboom, víťaznej hre v súťaži Dráma 2011, si môžete prečítať v recenzii Petry Kapustovej.

Divadelný ústav inicioval a spoluorganizoval konferenciu s názvom Festival ako (kreatívny) priemysel, ktorá sa uskutočnila v rámci Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra koncom septembra. Príspevky Pétra Inkeia a Romana Martinca uvádza text Zory Jaurovej Kreatívny priemysel – čo to vlastne je?

Divadelnej dokumentaristke Elene Blahovej-Martišovej sa podarilo odhaliť osobnosť doteraz neznámeho scénografa T. Sylvestra.

Scenárista a dramatik Ondej Šulaj a tanečno-pohybová terapeutka Zuzana V. Očenášová nám prezradia, čím všetkým momentálne žijú v rubrike Ja a divadlo.

Mesačník kød – konkrétne ø divadle je jediným divadelným časopisom svojho druhu na Slovensku. Od marca 2007 ho vydáva Divadelný ústav Bratislava. Časopis dáva priestor divadelnej kritike a zároveň je i platformou pre vyjadrenie tvorcov. Vo svojich rubrikách predstavuje najnovšie inscenácie, profily osobností, reflexie a tendencie divadelného umenia prostredníctvom recenzií, kritík, esejí, diskusií, ankiet a rozhovorov. Autormi textov sú renomovaní slovenskí divadelní teoretici a praktici.

V kød-e čitatelia nájdu aj informácie o zahraničnej divadelnej scéne, komentáre a postrehy na tému kultúrnej politiky, zaujímavé články z divadelnej teórie a histórie a úryvky z divadelných hier.

Časopis je okrem iného priestorom pre propagáciu aktivít a projektov Divadelného ústavu a všetkých profesionálnych divadiel na Slovensku. Čitateľov poteší nielen zaujímavým obsahom, ale tiež modernou grafikou a množstvom fotografií.

PREDAJNÉ MIESTA
IC Prospero, Bratislava
ACADEMIA, Bratislava
ARTFORUM, Bratislava, Trnava, Žilina, Banská Bystrica, Košice
HUMMEL MUSIC, Bratislava
KLAPKA.SK, Bratislava
Kníhkupectvo ALEXIS, Bratislava
Kníhkupectvo ASPEKT s.r.o., Nitra
Kníhkupectvo DUMA, Banská Bystrica
Kníhkupectvo Christiania, Prešov
Kníhkupectvo Media klub – Svet knihy, Bratislava
Kníhkupectvo a antikvariát Pod Vàškom, Nitra
Kníhkupectvo VEDA, Bratislava
MUSIC FORUM, Bratislava
Kníhkupectvo Martinus, Bratislava

Cena: 1,65,- €
Ročné predplatné: 16,93,- €
Ročné predplatné pre študentov a dôchodcov: 15,27,- €

Predaj časopisu kød zabezpečuje informačné centrum a kníhkupectvo Divadelného ústavu IC Prospero v Bratislave na Jakubovom nám. 12, pokladne profesionálnych divadiel po celom Slovensku a predajne distribučnej siete tlače Mediaprint Kapa.

KOD

Zdroj: Divadelný ústav / Theatre Institute
Publikoval: Redakcia GREGI.NET