Famózny Václav Neckář: Vydáva nový album „Mezi svými“, prináša nový videoklip „Andělé strážní“ a oslavuje 50 rokov v Supraphone exkluzívnou pamätnou medailou!

Dva roky po vydaní úspešného comebackového albumu Dobrý časy“ potešil Václav Neckář fanúšikov novým, a svojím úplne prvým vianočným albumom. Nečakajte však žiadne klasické koledy a už tisíc razy odznené vianočné štandardy.

Novinka s prozaickým názvom Mezi svými“, ktorá vznikla v štúdiách SONO a Gui-Tón, totiž obsahuje výlučne pôvodný materiál. O jej charaktere mnohé napovedá i fakt, že sa na nej autorsky podieľala pestrá paleta osobností českej hudobnej scény.

VN SONO foto Lukas Kaderabek  mail

„Súdiac podľa názvu albumu by sa dalo čakať, že na ňom odznejú iba piesne dvorných autorov, akými sú napríklad Eda Krečmar alebo môj brat Honza. Zdeňek Rytíř už, bohužiaľ nestihol zložiť žiadnu pieseň, no jeden text mi napísala Alenka Rytířová, Zdeňkova dcéra. Honza Fischer, syn Iva Fischera napísal dva texty, Václav Kopta, syn Pavla Kopty, taktiež dva a tak som vlastne stále medzi svojimi, hoci sa s nimi ako s autormi stretávam po prvýkrát,“ prezradil na margo výberu autorov populárny muzikant Václav Neckář. Václavova hudobná rodina sa ale za posledné tri roky vďaka Dobrým časům“ rozrástla o ďalšiu generáciu a tak sa okrem vyššie spomenutých autorov objavujú na albume aj nové, pre niekoho azda prekvapivé mená. Dôkazom sú umelci ako Jiří  Hradil (Tata Bojs, Lesní zvěř), Márdi (Vypsaná fiXa), Filip Rácz (Fíha), David Dvořák (Kašpárek v rohlíku), Marek Doubrava (Hm…), Petr Kotouš či Luďek Špilauer. Aby tých premiér nebolo málo, fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť na historicky prvý duet Václava Neckáře s Martou Kubišovou v podobe emotívnej piesne Noc“.

Na „Mezi svými“ nemôže chýbať ani skladateľské a producentské duo Jaromír Švejdík a Dušan Neuwerth, ktorí participovali tiež pri tvorbe predchádzajúceho albumu, Švejdík ako textár a skladateľ, Neuwerth ako producent. „Dobrý časy bol autorský album, ktorý sme vymysleli spoločne s Jaromírem Švejdíkem. Osobne ho zvyknem označovať ako intímnu folkovú dosku, zatiaľ čo na novom albume Mezi svými sa zišlo až 13 rôznych autorov. Každý jeden z nich urobil všetko pre to, aby vystihol pravého sviatočného ducha,“ prezrádza čosi málo o aktuálnej hudobnej novinke Neuwerth. Hoci primárnym motívom nového albumu sú Vianoce, rozhodne nie sú tým jediným. Nájdeme tu i nahrávky, ktoré poslucháčom dávajú možnosť nahliadnuť do „obyčajných“ medziľudských vzťahov, viery, nádeje či samoty. Nejde o tradičný album s koledami. Áno, svojím spôsobom je to album sviatočný, avšak tematicky veľmi pestrý, vysvetľuje Jan Neckář a Dušan Neuwerth ho dopĺňa: Koledy sú síce krásne, ale už tu boli. Vytvoriť album z úplne nových piesní je síce oveľa pracnejšie, ale zároveň i silnejšie.

VN a MARTA KUBISOVA foto Lukas  Kadeřábek mail

Ako bratia priznali, nespomínajú si, kedy ich myšlienka na vydanie vianočného albumu napadla po prvý raz. Definitívne ich však presvedčil úspech skladby „Půlnoční, ktorá odznela vo filme Alois Nebel. Ako tvrdia: Album sme začali plánovať predvlani a vydať sme ho chceli ešte minulý rok. Vzhľadom na časovo a z organizačného hľadiska náročný projekt, sme sa s Dušanom napokon rozhodli, že vyjde až teraz.

Titulnou skladbou nového albumu sa stal singel „Andělé strážní“, ktorý bol i s videoklipom predstavený 23. októbra, teda v deň 71. narodenín Václava Neckáře https://y2u.be/eQWeneJrdPw.  Skladba predstavuje priebeh vzniku albumu a odhaľuje radu „blízkych“, ktorí sa autorsky či hudobne podieľali na vzniku tejto jedinečnej nahrávky. Za realizáciou klipu stojí dvojica mladých filmárov Ondřej Kurčík a Pavel Brychta z Magic Pictures.

Album vychádza v roku, ktorý sa nesie v znamení 50 rokov trvajúcej spolupráce a nahrávania prvých Neckářových piesní pre vydavateľstvo Supraphon. Spoločne s albumom významné jubileum pripomínajú i špeciálne razené zlaté a strieborné pamätné mince od Pražskej mincovne podľa portrétu Václava Neckáře, ktorý navrhol Jaromír Švejdík aka Jaromír 99. Na finálnom zhotovení unikátneho sadrového modelu sa podieľal i samotný Václav Neckář.

https://www.zlate-mince.cz/Vaclav_Neckar.htm  https://eshop.prazskamincovna.cz/Detail_Mince_R.htm?id=7029

TRACKLIST – Václav Neckář: „Mezi svými“
Jsou s námi
Tak mi ruku mi dej
Hlídá je Bůh
Noc (featuring Marta Kubišová)
Nebe modrý dostal jsem darem
Mezi svými
Andělé strážní
Hvězda
Pomíjivá
Ježíšku z dávných dní
Zpověď
Za všechny blízké

vn_ms_cover_sm

Zdroj: SUPRAPHON a. s.
Foto: Lukáš Kadeřábek/ Supraphon 2014