FALLGRAPP NAPRIEK ŤAŽKÝM ČASOM VYDÁVA TRETÍ ALBUM OSTROV.

Kapela Fallgrapp aj s novou štúdiovkou zachováva trojročný odstup medzi svojimi nahrávkami. Po úspešných albumoch Rieka (2014) a V hmle (2017) dnes vydáva svoj tretí album s názvom Ostrov, ktorý je podľa jej zakladateľa a lídra Jureša Líšku po všetkých stránkach najviac vyzretým dielom formácie.

Pri prvom albume nás nikto nepoznal, mal som všetok čas spraviť ho podľa seba, no chýbalo mi viacero technických zručností. Pri druhom som zase pociťoval mierny tlak, po získaní niekoľkých cien Radio_Head Awards s ním boli spojené veľké očakávania. Až pri tomto albume som cítil úplnú voľnosť – nikam sme sa nepotrebovali naháňať, nič nás netlačilo. Zároveň som vedel nápady technicky zrealizovať tak, ako som chcel, vďaka vedomostiam, ktoré som za posledné roky získal. Cítim to tak, že tento album je najviac vyzretý po všetkých stránkach. Či už hudobne a zvukovo, ale aj textovo,” približuje novinku skladateľ a producent Jureš Líška.

Na tvorbe albumu Ostrov sa však oproti predošlým nahrávkam ešte výraznejšou mierou podieľali aj ďalší členovia skupiny a hostia. Mám šťastie, že som obklopený skvelými hudobníkmi, ktorí vniesli do tohto albumu veľa svojej muzikality. Stačilo len načrtnúť moju predstavu a oni ju zhmotnili o 200 percent lepšie ako by bola moja najdokonalejšia predstava,” priznáva hudobník.

Album je, podobne ako jeho predchodcovia, kombináciou elektroniky a akustických nástrojov. Hudobne však ponúka ešte bohatší mix štýlov – od pomalších intímnych piesní, cez skladby s rapovými slohami a silnými popovými refrénmi až po tanečnejšiu produkciu. Zvukovú a žánrovú pestrosť dopĺňajú prepracované inštrumentálne pasáže a sóla.

Pestrý zoznam hostí aj textárov

Zostavu skupiny Fallgrapp okrem Jureša aktuálne tvoria speváčka Nora Ibsenová, huslisti Michal Pagáč, Jakub Líška a Martin Semrič, perkusionista Róbert Rehák, bubeník Petr Hanák a dvaja najnovší členovia – basgitarista Lukáš Mutňanský a gitarista Jakub Šedivý, známy zo spolupráce so speváčkou Kristínou Mihaľovou. So sláčikovými aranžmánmi Jurešovi pomohol Martin “Majlo” Štefánik (Ľudové Mladistvá), ktorý zároveň nahral klavír v troch skladbách.

Sláčiky sme nahrávali medzi poslednými, na nahrávke znie Spectrum Quartett, avšak live budú samozrejme naši huslisti, s ktorými sme mali už aj skúšku a znelo to super,” dodáva Jureš. Ďalší hostia albumu sa postarali o jeho vokálnu rozmanitosť. V dvoch skladbách rapuje Martin Matys a výrazným hlasom albumu je Simon Štubniak alias The Curly Simon, ktorý naspieval i otextoval aktuálny singel Keď padal sneh.

Zaujímavá je aj zostava textárov, ktorí sú pod albumom podpísaní popri hlavnej autorskej dvojici Nora Ibsenová a Jureš Líška. Na textoch sa podieľali aj Katarzia, Lukáš Fila z kapely Korben Dallas, Martin Matys a prispeli aj spomínaný Simon Štubniak a textárka Dagmar Mišíková, s ktorou kapela spolupracovala aj na oboch predošlých albumoch.

Jedným z jej textov na novinke je dvoj-skladba Letí / Uletí, ktorú hudobník považuje za jednu z najsilnejších na albume. Je to pieseň o živote, smrti a o tom, čo tu po nás zostane. Ja si do nej vizualizujem priebeh ľudského života, od narodenia až po smrť, ktorá končí nie smutne, ale radostne. Také boli kedysi aj pohreby. Ľudia sa radovali z toho, čo tu po sebe človek zanechal, výraznú stopu.”

Koncerty pravdepodobne až na jeseň

Album Ostrov vychádza v piatok 3. apríla v domácom vydavateľstve Gergaz, ktoré sa rovnako ako pri predošlých nahrávkach stará o vydanie a distribúciu CD a vinylovej LP. Tú si môžete zakúpiť v podobe klasickej čiernej platne, ale aj v špeciálnej farebnej edícii. Album od dnes nájdete na všetkých streamovacích službách, pričom digitálnu distribúciu tentokrát kapela zverila svetovej značke Warner Music (resp. jej zastúpeniu v ČR a SR).

Po vydaní nahrávky formácia plánovala krst a niekoľko ďalších jarných koncertov, pandémia koronavírusu však všetko zmenila. Momentálne nie je isté ani to, či sa uskutočnia festivaly, na ktorých by Fallgrapp mohli fanúšikom nový album predstaviť naživo. Jureš však dúfa, že sa podarí usporiadať aspoň zopár klubových koncertov v jesennom, prípadne zimnom období. Nie sme jediní, čo sme mali na jar naplánované koncerty. Týka sa to viacerých kapiel a tie hneď presúvali koncerty na jeseň. V jesenných mesiacoch však bude veľký pretlak podujatí, už teraz majú niektoré kluby na jeseň každý deň akciu a to sa môže celej hudobnej scéne vypomstiť nižšou návštevnosťou.”

Budúcnosť je teda neistá a Jureš bez prehnaného optimizmu očakáva, že ak sa aj na jeseň opäť rozbehne koncertný život, neznamená to, že kluby sa hneď zaplnia fanúšikmi. Veľmi by som si prial, aby nám ľudia trošku pomohli prekonať tieto časy a podporili umelcov hocijakou formou. Či už kúpou albumu alebo aj len pochvalou, ktorá síce nič nestojí a nedokážeme sa z nej najesť, ale aspoň nám bude dodávať nádej a silu, že to, čo robíme, má zmysel.” 

Album z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Tracklist albumu Ostrov:

  1. Smutnobiela (feat. Martin Matys)
  2. Keď padal sneh (feat. The Curly Simon)
  3. Ostrov
  4. Môžeš prísť
  5. Terracotta
  6. Mĺkvy
  7. + 8. Letí / Uletí
  8. Iba ďalej kráčam (feat. Martin Matys)
  9. V lístí

Album Ostrov CD/LP/MP3: https://gergaz.bandcamp.com/album/ostrov
Album Ostrov na streamoch: https://wmcz.lnk.to/Ostrov
Facebook: https://www.facebook.com/Fallgrapp/

Text: Ghostwriter PR
Foto: Kari Ann Haskell
Artwork: Matej Červenka