Faith No More: Reportáž!

Na minútu, na deň presne. Aj takto by sa dal charakterizovať koncert Faith No More v Bratislave 10. júna 2015. Okrem toho, že hrali na deň presne po 22 rokoch, celý koncert bol na minútu presný.

Už o štvrť na sedem sa pred publikum postavila prvá predkapela, slovenský Mofokiller. Viac ľudí stálo síce vonku pri pive, ale tóny hudby sa dostali všade a myslím, že podali slušný výkon. Problémom nižšej účasti na samom začiatku mohol byť aj všade uvádzaný začiatok koncertu – 19:00 a tak väčšina ľudí prúdila až na tento čas alebo neskôr.

IMG_8270

O siedmej večer už na pódiu stáli Red Fang z USA. Táto kapela je na metalovej scéne už od roku 2005 a aj v bratislavskej Aegon Aréne predviedli slušný metalový „náklad“, ktorý potešil metalové srdcia slovenských fanúšikov.

IMG_8374

Najviac sa samozrejme čakalo na hviezdy večera – Faith No More. Pred halou naplnenou z dvoch tretín začali hrať presne o pol deviatej. Svoj koncert otvorili novinkou „Motherfucker“. Nedalo sa nevšimnúť si výrazný kontrast skladby k bielemu oblečeniu a bohatej kvetinovej výzdobe. Ale jedno to malo spoločné, neskonale dokonalý hlas Mika Pattona. Diváci už viac ožili pri druhej skladbe „From Aut of Nowhere“.

Osobne za menší vrchol koncertu považujem dianie počas hitu „Midlife Crisis“. Mike Patton nechal časť refrénu odspievať publiku. Zároveň bolo vo vzduchu cítiť to nadšenie z davu, keď mohli skákať, mávať a spievať so svojou obľúbenou kapelou. Charizma speváka zaplnila Aegon Arénu. Pohltila každého človeka, ktorý tam stál či sedel. Energia kapely sa odrážala od stien v hale. Na charizme speváka neubrali ani urážky na adresu VIP hostí na protiľahlej tribúne. Na žehlenie urážok má totiž klávesáka Roddyho Bottuma.

IMG_8519

Počas celého koncertu som si hovorila: „… ten hlas, tie basy, to funky, ten metal…“ Dokonalá symbióza. Starší páni vedia ako na to aj po dlhej prestávke. Každá skladba má svoju dušu a hlas Pattona tú dušu podčiarkuje. Nemôžete sa pomýliť. Celé vystupovanie kapely bolo jednoduché. Jednoduché ako cover „Easy“. Druhý vrchol koncertu. Ak viete robiť hudbu ako Faith No More, tak potom je naozaj všetko jednoduché ako nedeľné ráno.

IMG_8486

Na záver už iba dva prídavky a o 22:00 koniec. Určite ale nie koniec dojmov a energizujúceho času stráveného v Aegon Aréne. A ako bol koncert presný časovo, tak sa dá presne skonštatovať – PRESNE takéto vystúpenie sme u nás v tejto horúčave potrebovali. Energiu, sviežosť, zážitok.

Páni, snáď sa vidíme skôr ako o 22 rokov.

Napísala: Ľudmila Mišičková
Foto: Jana