EXTIP sa po rokoch vracia do Košíc so svojim punk´n´rollom.

Slovenská punková legenda EXTIP sa v týchto dňoch dostala do finále svojho PEKNÝ, ŠKAREDÝ DEŇ TOUR 2017. Záverečný z desiatich koncertov tohto turné odohrá v sobotu 16. 12. 2017 v košickom klube Collosseum. EXTIP nemusíme nejako extra špeciálne predstavovať. Patrí medzi najstaršie punkové kapely na Slovensku. Hrať začal prevzaté songy ako TIP ešte kedysi v roku 1979 a po dvoch rokoch sa premenoval na EXTIP a pustil sa do tvorby aj svojich vlastných punkových vecí.

Hrá im to neskutočne dobre

EXTIP funguje v aktuálnej zostave Miki Mikuška, Sveťo Korbeľ, Vlado „Jerzi“ Jurča a Tomáš „Tuleň“ Vojtek. Miki a Sveťo sa ako členovia EXTIPU dali tohto roku dokopy po 26 ročnej pauze, ktorú si Sveťo vyplnil hraním v Slobodnej Európe a svojom bočnom projekte nazvanom Sveťo Korbeľ & Personál. Moji súčasní spoluhráči v Slobodnej Európe bubeník Tuleň a gitarista Jerzi sú tiež bývalí Extipáci. Posledný rok ma „nakusovali“, či by sme nedali dokopy starý EXTIP. Pravdu povediac, veľmi som tejto myšlienke nebol otvorený, nakoľko som vedel, čo všetko to obnáša. Počnúc pravidelným skúšaním aby sa kapela zohrala a končiac kopcom motaníc okolo toho všetkého. Približne po roku som si kúpil LP EXTIPU Pekný, škaredý deň, čo je pre mňa suverénne najlepší punkový album, aký kedy v Čechách a na Slovensku vyšiel. Ako som ho doma na gramofóne dopočúval, hneď som chlapcom zavolal, že idem do toho. Oslovili sme Mikiho Mikušku a bolo vymaľované“, vysvetľuje gitarista Sveťo Korbeľ ako a prečo sa po 26 rokoch vrátil do tohto kultového punkového bandu. Muzikanti pôvodne zamýšľali spraviť len toto jedno spomienkové turné, ale po niekoľkých skúškach sa to zvrtlo celkom inak. „Hrá nám to spolu tak neskutočne dobre, že by bola veľká škoda v tom nepokračovať. Ja osobne by som bol dokonca rád, keby sa nám v horizonte dvoch rokov podarilo vydať aj ďalší nový album. Ale nepredbiehajme,“ vraví gitarista.

Album vyšiel na zlatom vinyle  

Sveťo sa teší, že album sa po 26 rokoch dočkal reedície. „Je to úplná novinka, vydalo ju koncom októbra vydavateľstvo Papagajův hlasatel. Doska vyšla na zlatom vinyle, pretože vydavateľ povedal, že táto platňa si zlato zaslúži a ja s ním iba súhlasím. V Košiciach ju bude možné kúpiť si ju priamo na koncerte. Okrem albumu donesieme aj tričká, odznaky a tiež cédečka nášho druhého albumu Nová stará doba.“ Súčasťou koncertu bude aj krst albumu Pekný, škaredý deň. „Krstných rodičov neprezradíme, bude to prekvapenie,“ usmieva sa Sveťo. 

Hosťami EXTIPu na košickom koncerte bude spišskonovoveská punková partička Cliftons ktorá funguje už vyše 20 rokov.

Zdroj: Natália Novotná
Foto: Víťo Fila, Eva Korbeľová