Exportní talianski džezmeni Paolo Fresu a Bebo Ferra zahrajú v Bratislave už v utorok.

Fenomenálny trubkár a hráč na krídlovku Paolo Fresu a jeden z najpopulárnejších talianskych gitaristov Bebo Ferra mieria na Slovensko. Po zrušenom júnovom termíne sa Slovákom po prvýkrát predstavia 26. septembra v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu. Koncert prebehne pod hlavičkou festivalu talianskej kultúry Dolce Vitaj!

„Sme naozaj veľmi radi, že sa nám podarilo nájsť náhradný termín koncertu, aj napriek nešťastnej udalosti ktorá pána Fresu postihla, len deň pred jeho pôvodným júnovým vystúpením,“ približuje spoluorganizátor koncertu Matej Šálek dôvod jeho zrušenia, za ktorým stála havária hudobníkovho syna. V súčasnosti je však známy taliansky trubkár pripravený odovzdať sa slovenskému publiku.

Paolo Fresu (56) sa v priebehu svojej kariéry zaradil medzi najpoprednejších trubkárov nielen v Taliansku, ale aj v zahraničí. Svedčí o tom aj rad významných medzinárodných ocenení, medzi ktoré patrí aj európske ocenenie Zlatý Django (tiež Django d’Or) pre najlepšieho európskeho jazzového hudobníka, či nominácia v kategórii Najlepší medzinárodný hudobník.

Fresu doposiaľ vystupoval na všetkých kontinentoch, pričom spolupracovať stihol s mnohými velikánmi svetového jazzu i súčasnej hudby. Za zmienku stoja kolaborácie s jazzovými majstrami ako Omar Sosa, Gianluca Petrella, Manu Katché, Dave Douglas, Richard Galliano, či Jan Lundgren. Samotný Fresu má na konte viac ako 350 albumov, z toho 80 z nich nahral pod vlastným menom. Žánrové zameranie tohto rodáka zo Sardínie je veľmi pestré: pohybuje sa od jazzu až po ethno, pričom často vstupuje do spolupráce s významnými osobnosťami literárneho a divadelného sveta, pri príprave rôznorodých multimediálnych projektov. V súčasnosti nahráva aj pre renomované jazzové vydavateľstvo ECM.

Spoločnosť na pódiu mu bude robiť Bebo Ferra, jeden z najpopulárnejších talianskych gitaristov súčasnosti. Rodák z Cagliari začal hrať na gitare ako deväťročný, pričom dnes vo veku 55 rokov má za sebou stovky orchestrálnych i sólových vystúpení. Objavil sa tiež na mnohých talianskych i európskych jazzových festivaloch (Jazz Italia vo Verone, Mantova Jazz, Midem v Cannes…). Spolupracoval s americkým jazzovým gitaristom Johnom Stowellom, uspel však aj ako sólista s orchestrom La Scala v Miláne, kde sa podieľal na sprievodnej hudbe pre balet pod vedením Maestra Carla Boccadora. V súčasnosti participuje na viacerých hudobných projektoch (Internos s Paolom Fresom, tiež kvarteto Pietra Tonolu…) a vyučuje hru na gitare so zameraním na jazz a harmónie.  

Podujatie Paolo Fresu & Bebo Ferra prebehne v spolupráci s RTVS, pričom záznam z neho odvysiela rádio Devín. Koncert, ktorý sa uskutoční o 20.00 h v priestoroch Slovenského rozhlasu, organizačne zastrešuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s SALEK PRODUCTION.

FB event: https://www.facebook.com/events/280660675746016/
Vstupenky: https://www.ticketportal.sk/Event/PAOLO_FRESU_BEBO_FERRA_IT

Zdroj: TS