Experti Egona Bondyho sa po prvýkrát dostávajú na divadelné dosky.

Jednými oslavovaný ako veľký spisovateľ a filozof, inými zatracovaný ako blázon a eštebák. Aj taký bol český umelec Egon Bondy, ktorý bez pochýb zanechal nezmazateľnú stopu v umeleckom svete.

Teraz sa na slovenskú divadelnú scénu po prvýkrát dostáva jeho hra Návšteva expertov. V premiére ju uvedú 6. októbra 2014 v bratislavskom Štúdiu 12 na Jakubovom námestí.

Dosiaľ neinscenovanú hru si pod režisérsku taktovku vzala Ingrid Timková. Do hlavnej úlohy obsadila herca Roberta Rotha.

NAVSTEVA EXPERTOV_(c) Robert Tappert

„Keď za mnou Robo Roth prišiel s touto hrou a s myšlienkou, že by bolo výborné priniesť ju na javisko, chytila som do rúk text. A keď som sa doňho začítala, zistila som, že je to úžasná čierna komédia, ktorú jednoducho musíme zinscenovať,“ hovorí režisérka a herečka Ingrid Timková.

Hra vychádza z prostredia tajných služieb, s ktorými mal sám Egon Bondy osobnú skúsenosť. Okrem spolupráce s komunistickou ŠtB zažil počas pokusu o emigráciu do Rakúska kuriózne dobrodružstvo s francúzskou tajnou službou, ktorej ponúkol vykonanie atentátu na vedenie sovietskeho štábu.

NAVSTEVA EXPERTOV3_(c) Robert Tappert

„Egon Bondy je obrovský mystifikátor a súčasne dokonale pozná ľudské myslenie a správanie. Musím povedať, že ma v tejto hre celkom dostal – svojou fantáziou, imagináciou, mystifikáciou,“ dodáva Ingrid Timková.

Jedinečný rukopis Egona Bondyho, ktorý charakterizuje veľká sloboda, fantázia, imaginácia či humor a irónia, rozpoznajú diváci aj v jeho Návšteve expertov. Tak ako Bondy, aj jeho „Experti“ sú stelesnením faustovskej slobody ducha. A na javisku si kladú aj otázky o limitoch ľudskej normálnosti či o hraniciach, ktoré sme schopní za istú cenu prekročiť.

NAVSTEVA EXPERTOV2_(c) Robert Tappert

„Je to vynikajúca hra. A hoci je Bondy slávny filozof a úžasný básnik, napísal aj niekoľko hier. V priestore divadla je však takmer neobjavený. Je to škoda, pretože má veľký presah aj ako dramatik. Je veľmi originálny a nekonvenčný,“ uzavrela režisérka.

V hre účinkujú okrem hlavného hrdinu – generála v podaní Roberta Rotha aj herci Daniel Fischer, Lukáš Pelč a Marta Maťová.

Reprízy Návštevy expertov sa uskutočnia 13. októbra, 3. novembra a 24. novembra 2014.

NAVSTEVA EXPERTOV_PLAGAT

Zdroj: Zuzana Kizáková, PR manažérka inscenácie