Experiment slovenskej hudobnej špičky „HODEK & GAJLÍK FACTORY“: Unikát od geniálneho bubeníka Dávida Hodeka a top klaviristu Tomáša Gajlíka.

Náš najmladší svetovouznávaný bubeník Dávid Hodek a top klavirista i producent Tomáš Gajlík sa už roky stretávajú v rôznorodých hudobných formáciách. Kedy ich neustále spájanie umeleckých ciest privedie k idei podniknúť vlastný projekt, bolo len otázkou času. Na pomoc si prizvali dvoch kolegov, a experiment s názvom Hodek & Gajlík Factory je na svete.

„Prišlo to časom, prirodzene a postupne,“ vysvetľuje Tomáš. „Hrávali sme s Dávidom v rôznych zoskupeniach, ktoré boli často štýlovo úplne odlišné. A tam vlastne vznikla myšlienka pokúsiť sa spojiť viac štýlov dokopy. Bola to pre nás výzva,“ dodáva starší člen projektu Hodek & Gajlík Factory. Hoci má jeho kolega, Dávid Hodek len 15 rokov, v rôznych kapelách spolu hrávajú s prestávkami už dovedna 8. rok. „Väčšinou sme s Tomášom hrávali v rôznych projektoch, ktoré boli zorganizované len na jeden koncert. Napriek tomu už spolu hrávame roky,“ pridáva sa Dávid. Spoluhráči, z ktorých sa rokmi stali priatelia, sa zhodujú aj v tom, že koncertov už absolvovali toľko, až si ten prvý spoločný už ani nevedia vyloviť z pamäte.

Po desiatkach odohratých vystúpení si obaja uvedomili, že ich po hudobnej stránke spája otvorenosť smerom ku množstvu rozdielnych žánrov. Vďaka širokospektrálnemu zameraniu sa stretli na pódiu, kde sa hral hip-hop, r&b či soul, ale i na jazzových podujatiach, na rockových jamsessions či nahrávaniach elektronickej hudby. Otvorenosť voči množstvu štýlov napokon priniesla dvojicu k myšlienke cédečka, na ktorom by sa všetky spomínané žánre stretli, a  spojili do symbiózy inštrumentálne skladby so spievanými, živé nástroje s elektronikou.

Aby tento cieľ dosiahli, prizvali si ako hostí projektu maďarského basgitaristu Tomiho Heiliga a DJa RAHATMAHATIXa.   „Všetkých nás spája hlavne fakt, že sme multižánroví muzikanti ovplyvnení mnohými hudobnými štýlmi. Práve tie sme sa rozhodli zastrešiť albumom Puttin´ Together,“ zhodujú sa obaja autori ojedinelého projektu, priznávajúc, že od prvého okamihu svoju novopripravovanú dosku považujú za artikel vhodný prevažne pre „experimentom-naklonený“ zahraničný trh. Pre akého poslucháča je projekt podľa ich slov určený? „Pre všetkých, ktorí majú radi HUDBU, a sú otvorení a pripravení počúvať,“ hovorí Tomáš. „Povedal by som, že viac poteší skôr milovníkov muziky, ako ortodoxných milovníkov nejakých konkrétnych štýlov,“ dopĺňa Dávid. CD Puttin´ Together pokrstia už 14. mája v bratislavskom Nu Spirite traja krstní rodičia EGO, Anita Soul a Igor Kmeťo. Hneď na druhý deň sa zoskupenie zbalí na promoturné albumu po Slovensku i Českej republike.

Termíny a miesta promotour k albumu Puttin´ Together 2013:
14.5. Bratislava – Nu Spirit – KRST CD
15.5. Nitra – Acafe
16.5. Banská Štiavnica – Art Cafe
17.5. Martin – Bar Museum
18.5 Brezno – Bombura
22.5. Brno – Metro Music Bar /hosť: Monika Bagárová/
23.5. Praha – Jazzdock
24.5. Piešťany – Art Jazz Galery
25.5. Galanta – Bar Archive

Viac info:
https://www.facebook.com/pages/Hodek-Gajl%C3%ADk-Factory/172277129588721?fref=ts
https://davidhodek.net/
https://www.tomasgajlik.com/

Zdroj: SOUL FOR SHOW
Foto: Simona Hulmanová