Experience clubbing: Paulo Mewini – Na Slovensku sa úspech neodpúšťa!

Piatková noc pomaly klope na dvere a s ňou aj party Experience clubbing. Jej hlavnou súčasťou bude notoricky známe meno Paulo Mewini, ktorý nám odpovedal na otázky týkajúce diania na slovenskej hudobnej scéne. A nemaznal sa!


EC: Ahoj Paulo. Na začiatok klasické otázky: Ako sa máš? Čo robíš? Čo máš nové?
Ďakujem za opýtanie, mám sa celkom fajn a práve tieto dni si užívam na doske pravdepodobne posledný tohtoročný sneh, na horách spolu s mojimi priateľmi. Okrem toho sme si s priateľkou zaobstarali psíka a tak život sa opäť spestruje ;-) Čo sa týka hudby a DJingu, určite viac prezradím v nasledujúcich odpovediach.

EC: Ako to všetko u teba začalo? Prvé zoznámenie s elektronickou hudbou, kto ťa ovplyvnil na tvojej hudobnej ceste? Kedy si prvý krát začal hrať?
Začiatkom 90. rokov minulého storočia ;-) keď som bol v plnom rozkvete puberty sa konečne aj na Slovensko dostávala zahraničná hudba do rádií či televízie a mňa najviac zaujala anglická či nemecká tanečná scéna. Mojou obľúbenou TV reláciou bola Party Zone na MTV, či tanečné hitparády a relácie v slovenských rádiách pod taktovkou JL Dja, Ruda Tučeka či Peťa Groissa. Nemôžem samozrejme zabudnúť ani na časopis DiscoBox, vydávaný pod krídlami DiscoMixClub Slovakia. Začal som si nahrávať tanečné pesničky z TV a rádií (keďže o internete v tom čase vedeli snáď len tajné a vojenské služby) na môj dvojča – kazeťák a potom som s nimi skúšal experimentovať. Fascinovalo ma ako môže niekto z bežnej skladby spraviť remix ako napr. páni Junior Vasquez či David Morales. Od strýka a bratranca (ktorí v tom čase boli lokálni DJs) som si požičiaval mixpult, deck a CD prehrávač a dával som dokopy spomínané nahrané pesničky. Vytváral som si aj vlastné sample, ktoré som „vystrihoval“ z pesničiek – proste všetko na kolene ;-) Môj prvý „megamix“ bol namiešaný z interpretov ako napr. Technotronic, Ice MC, 2 Unlimited, Shamen, Madonna a ďalší. Prišli prvé návštevy diskoték a hneď som vedel, že mojím ďalším snom bolo stať sa DJom. Moje prvé hranie bolo na klasickej dedinskej zábave asi v roku 1994 a djský setup bol zostavený z mixpultu domácej výroby + 1 CD prehrávač Tesla + 1 CD prehrávač Philips + 1 kazetový deck. Podotýkam, že žiadne „pitch control“ ;-) Počas mojej hudobnej cesty ma ovplyvnilo množstvo umlecov, DJov, producenov (od Carl Cox, Paul van Dyk, Westbam, cez Deadmau5, Sebastian Leger, Popof az po Nero, či Da Fresh) ale napr. mojimi srdcovkami, pri ktorých trávim domáci relax sú aj Lenny Kravitz, Michael Jackson, U2 alebo Coldplay.

Paulo Mewini


EC: Ako vnímaš aktuálnu situáciu na slovenskej hudobnej scéne, ak vôbec existuje…? A čo si myslíš o vzťahoch medzi DJs, promotérmi a ľudmi, ktorí stoja za hudobnou oponou, ktoré zrejme nie sú rúžové.
Dobrá otázka, ja môžem vysloviť len svoj názor, s ktorým sa niekto stotožní alebo nemusí s ním súhlasiť ;-) Sú ľudia, ktorí tvrdia, že na Slovensku žiadna scéna existuje a sú ľudia, ktorí tvrdia, že scéna existuje. Osobne sa viac prikláňam k tej druhej variante a vysvetlím prečo. Treba si uvedomiť, že keby tu žiadna scéna nebola, neboli vôbec žiadne parties, neexistovali by žiadni DJs, partypeople a žiadni producenti. To všetko tu máme ale pozor – v takom stave, v akom sme si ju sami vytvorili! Mrzí ma, že množstvo ľudí tu hovorí, že za hranicami je to iné, lepšie, kvalitnejšie a u nás to nikdy nebude alebo že všade vládne samá komercia či mainstream, atď… Áno, je to v zahraničí „lepšie“ – súhlasím. Avšak všetci milovníci elektronickej tanečnej scény na SVK majú v globále tiež rovnaký cieľ ale akoby sme sa navzájom nechceli rešpektovať a potom ani výsledky nie sú také ako za hranicami, pretože: „môj nápad je lepší ako kolegov“ alebo „takto sa to nerobí“… A keď už vyjde nejaká party na SVK na jedničku a je úspešná, tak „poďme ju rýchlo očierniť na sociálnej sieti“ (často zaužívaný zvyk je odpísať party, ktorá ešte ani nezačala). Jednoducho tu platí pravidlo: „Na Slovensku sa úspech neodpúšťa“. To sa týka nielen parties ale aj osobnosti DJov či producentov. Osobne prajem každému úspech, kto sa akokoľvek snaží priložiť ruku k dielu, pretože viem koľko ho to stálo námahy, či je to začiatočník alebo starý harcovník. Veď neexistuje žiadny „šlabikár“ ako robiť party alebo ako byť správnym DJom či producentom. Ďalšie typické slovenské pravidlo, ktorého by sme sa mali konečne zbaviť je: „Zavolaj ma hrať na tvoju akciu a potom si zahráš ty na mojej akcii“. Koľkí ste sa našli v tejto vete alebo koľkí z Vás to už nie raz počuli? Zamyslime sa. Uznávam, treba si nejako pomáhať ale prečo skoro vždy takto?! O honorároch za hranie, resp. hranie za pivo či cestu sa už radšej nebudem vyjadrovať. Dalo by sa diskutovať dlho o rôznych faktoroch, prečo je scéna tam kde je, spomeniem ešte jednu vtipnú kategóriu, tzv. „Krmiči“. Krmiči sú DJs, ktorí neúnavne otravujú promotérov, majiteľov klubov, či ostatných Djs aby ich dali hrať na tú alebo onakú party a to za každú cenu, každých 10 minút spamujú svoje nástenky na sociálnej sieti „múdrosťami“ z ich vlastného sveta. Žiadna kultúra alebo solídne promo im nič nehovorí. Pokiaľ sa budeme viac rešpektovať a hľadať spoločnú cestu k cieľu, verím že tie vzťahy sa zlepšia ;-)


EC: A čo stále diskutovaná téma na Slovensku: komercia-mainstream, underground?
Zvyknime si už na to, že „slovač“ proste miluje Desmodov a Rytmusov. Vyhovárať sa donekonečna na TV médiá, či rádiá, ktoré nám to síce dennodenne podsúvajú, je v dnešnej internetovej dobe podľa mňa už neopodstatnené. Prečo pár jednotlivcov si nájde cestu ku svojej obľúbenej kvalitnej hudbe a ostatní nie? Jednak žijeme v rýchlo konzumnej spoločnosti a po druhé: Tak ako majú napr. černosi tanec v krvi alebo cigáni odpor k robote v krvi, tak slovenský národ vždy bude milovať to čo sa mu podsúva a je jedno, či je to kvalitné alebo rýchlo konzumné. (česť výnimkám). Je to v mentalite nášho národa. Preto chápem aj cestu niektorých slovenských producentov, ktorí chcú a pomaly aj úspešne prerážajú na slovenskom trhu v oblasti tanečnej hudby. Osobne sa mi tieto skladby nepáčia ale rešpektujem a neosočujem, pretože si vytvorili vlastnú cestu ako svoju tanečnú produkciu dostať medzi slovenské masy a darí sa im to. Ďalej sa pri týchto témach vždy pýtam: Kde je hranica medzi komerciou a undergroundom? Áno, každý máme svoj subjektívny názor a postoj k tejto téme a našimi odpoveďami sa zhruba dostaneme na spoločnú loď ale neexistuje jednoznačná a predpísaná odpoveď. A keby sme už vybojovali aby sa underground hral na parties, v rádiách či nebodaj v TV hudobných reláciách v takej podobe ako mainstream, tak sa pýtam: Bude to ešte undeground? Osobne definujem dve skupiny parties, na ktorých hrávam: Disco party a Underground party. Nehanbím sa za to, že hrávam v jednej, či druhej skupine. Mojím cieľom je prezentovať ľuďom hudbu, ktorá mi páči (ale veď to asi každého DJa), ponúknuť ju ľuďom, ktorí prišli na party a vyvolať tak v ľuďoch príjemný pocit a hudobný zážitok. Keď sa toto skåbi, neriešim, či som hral viac komerčne alebo viac undergroundovo ;-)


EC: Považuješ hudbu za to jediné, čím by mal disponovať DJ a tým pádom by mal byť pozvaný na hudobnú akciu alebo vnímaš to komplexnejšie ako produkt marketingu, hudby, charizmy, atď?
V mojich začiatkoch som uznával každého DJa, ktorý bol za mixážnym pultom a zahral presne podľa mojej chuti. Nuž bol som naivný ;-) Až po čase, keď som osobne spoznal daného DJa alebo som si prečítal v časopisoch alebo na internete jeho názory, postoje, atď. som si uvedomil, že DJa treba vnímať ako celok – to znamená, že nielen ho „žrať“ za to, čo hrá alebo za to, že ho pozná celý svet či Slovensko ale treba ho spoznať aj po tej ľudskej stránke. V tejto brandži je pre mňa dôležité ako sa daný DJ, producent ale aj promotér správa. Okrem „práce“ si všímam si množstvo faktorov a charakterových vlastností, vystupovanie, komunikáciu, či charizmu ako si uviedol v otázke.

Paulo Mewini

EC: Čo by si chcel ešte v živote dosiahnuť a aké sú tvoje plány v hudobnej brandži?
Mám množstvo snov, ktoré vždy pretransformujem na ciele a tie sa snažím vždy dosiahnúť. V osobnom živote je prioritou vytvorenie si vlastnej rodiny a zázemia (bývania), či postupu v mojej práci, ktorá ma živí. V hudobnej oblasti (teda v oblasti môjho koníčka) pokračujem určite v DJingu, kde pracujem na nových projektoch a hlavne sa chcem zlepšiť v hudobnej produkcii. Tu mi momentálne pomáha aj kolega Tom Haley, s ktorým vystupujem na Vašej party Experience Clubbing. „Jednoducho ma baví ísť stále hore ;-)“

EC: Tvoj odkaz na záver pre fanúšikov tanečnej hudby a taktiež návštevníkov klubovky Experience Clubbing, ktorá bude v piatok 16.3.2012 v Hriňovej?
Vychutnávajte si akúkoľvek hudbu, ktorú milujete – Nedajte si ju nikomu vziať, tak ako si nikdy nedajte vziať svoje sny a ciele. Teším sa na klubovú noc v Hriňovej, pretože viem, že Experience Clubbing má stále svojich vďačných fanúšikov ;-)

Ak sa stotožňujete s názormi Paula Mewiniho a chcete sa naladiť na jeho hudobnú vlnovú dåžku, nasledujte ho na: https://www.paulomewini.com/

Experience Clubbing
16. marec 2012
Vegas club
Hriňová

EC

Zdroj: EC
Publikoval: Redakcia GREGI.NET