Európske hlavné mestá kultúry 2024: Prvýkrát za polárnym kruhom, u našich južných susedov, aj na Pobaltí

V roku 2024 ponesú titul Európske hlavné mesto kultúry tri mestá. Rakúsky Bad Ischl s regiónom Salzkammergut, nórske Bodø a estónske Tartu. Na Slovensku zažijeme Európske hlavné mesto kultúry už za dva roky, titul pre rok 2026 má Trenčín.

Prvým mestom za polárnym kruhom, ktoré získalo titul Európske hlavné mesto kultúry, je Bodø. Patrí medzi najrýchlejšie rastúce mestá v Nórsku, ktoré ohúri okolitou prírodou. Bodø je situované na pobreží Nórskeho mora, obklopené horami a výborné na pozorovanie polárnej žiary v zime.

„Môže sa nám zdať veľmi vzdialené, ale s Trenčínom má nielen podobný počet obyvateľov, ale aj spoločnú tému. Je ňou vojenská história mesta,“ hovorí Veronika Juricová z tímu Trenčín 2026. „Veľkú časť územia Bodø zaberala vojenská základňa NATO. Vojaci a ich rodiny tvorili aj významnú časť obyvateľstva v meste, ku ktorému si hľadali vzťah. Po zrušení základne, Bodø uvažuje nad tým, ako ho táto časť histórie ovplyvnila. V spolupráci s Bodø budeme hľadať aj my našu odpoveď na podobnú otázku,“ vysvetľuje.    

Zásadným prvkom programu Bodø 2024 je kultúra pôvodného obyvateľstva Saamov (Laponcov). Bodø 2024 na svojej webovej stránke uvádza: „Práve teraz sú práva a história domorodého obyvateľstva horúcou politickou témou, preto má spásonosný a zmierovací účinok, keď na to Európske hlavné mesto kultúry kladie rozhodujúci dôraz.“  Brány Európskeho hlavného mesta kultúry sa otvoria na slávnostnom ceremoniáli, ktorý sa bude konať na mori, v prvý februárový víkend. Viac informácií nájdete na www.bodo2024.no.

Prvenstvo aj u južných susedov

Prvýkrát v histórií Európskych hlavných miest kultúry (EHMK) ponesie titul 23 obcí v objatí Aĺp. Malebný alpský región Salzkammergut s priezračnými jazerami nie je neznámou ani pre turistov a turistky zo Slovenska. Kúpeľné mestečko Bad Ischl dýcha históriou, leto tu zvykol tráviť cisár Franz Jozef. Jednou z 23 obcí je tiež turistický magnet, mesto Hallstatt, s najstaršou stále fungujúcou soľnou baňou na svete.  Salzkammergut rozhodne nemá o návštevníkov a návštevníčky núdzu. Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry chce región ešte viac ochutiť. Ich hravý slogan hovorí:„Kultur is das neue Salz (v preklade – Kultúra je nová soľ).“

„Jedna z programových línií sa vyslovene venuje cestovaniu  –  ako ho kvalitne a udržateľne rozvíjať a zároveň, či môže byť tento región zaujímavý aj mimo oblasti cestovného ruchu,“ vymenúva Juricová.     V Rakúsku dávajú v programe priestor aj tradíciám. Venujú sa tomu, čo tradície ovplyvnilo a v programovej línií Kultúra v pohybe zdôrazňujú, že kultúra sa neustále vyvíja. Otvárací ceremoniál v Bad Ischl môžete zažiť už 20.1. 2024, viac na www.salzkammergut-2024.at .

Najstaršie mesto Pobaltia má mnoho naj

Tartu so 100 tisíc obyvateľmi je najväčšie z trojice Európskych hlavných miest kultúry pre rok 2024. Ide o najstaršie mesto Pobaltia a druhé najväčšie mesto Estónska, ktoré hralo zásadnú úlohu v kultúrnom rozvoji krajiny. Vďaka najprestížnejšej univerzite v krajine, ktorá patrí medzi najstaršie na svete, naďalej zostáva významným kultúrnym centrom.  Množstvo študentov a študentiek z celého Estónska a zo zahraničia prispieva k vibrujúcej atmosfére v meste.

Tartu vás prekvapí svojou schopnosťou miešať staré a nové, čistotou a dôrazom na ekológiu, milovníci a milovníčky saunovania tu budú ako v raji,“  približuje Veronika Juricová a dodáva: Máme spoločnú komunistickú minulosť – Estónsko bolo súčasťou Sovietskeho zväzu. Dnes v meste a regióne rezonuje najmä príslušnosť k Európe a demokratickým hodnotám.

Titul EHMK zdieľa Tartu s regiónom južného Estónska. Program, a dokonca aj otvorenia roka titulu, sa budú konať vo viacerých mestách. Otvárací ceremoniál zaplní Tartu kultúrou posledný januárový piatok, viac tu www.tartu2024.ee .

Na Slovensku už v roku 2026

Na Slovensku zažijeme Európske hlavné mesto kultúry už za dva roky. Trenčín je po Košiciach druhý mestom na Slovensku, ktoré sa pýši prestížnym titulom. Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026 je v prípravnej fáze, v ktorej tím okrem nastavovania procesov rozbehol projekty zamerané na rozvoj a verejný priestor. Trenčín 2026 má za sebou kľúčové medzníky ako prijatie zákona o Európskom hlavnom meste kultúry a podpísanie zmluvy s Ministerstvom kultúry SR, vďaka čomu sa na budúci rok začnú ďalšie aktivity.

Trenčín 2026 finančne podporujú mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj a Ministerstvo kultúry SR. Partnerom Trenčín 2026 je Európska únia.

Zdroj: TS
Foto Bodø: Dan Mariner, Bad Ischl Salzkammergut: archív Salzkammergut 2024, Tartu: archív Tartu 2024