EU4 TOUR SLOVAKIA 2011!

Peter Lipa: Ako som poskladal EU4 – V júni 2008 som mal so svojou skupinou koncert v prominentnom viedenskom klube Porgy and Bess. Až po mojom vystúpení vysvitlo že sa jedná o dvojkoncert. Zistil som to tak, že jeden mladý sympatický muž si tam začal rozkladať môj milovaný hudobný nástroj Hammond Organ. Chvíľu som počúval ako hrá a potom sme si vymenili vizitky a CD.

Raphael tvrdí, že v Európe je málo ľudí , ktorí kombinujú jazz a blues a keď som sa mu takmer po roku ozval potešil sa prvému spoločnému hraniu v Znojme. A tam vlastne vznikla myšlienka EU4. Ruggera poznám už takmer 10 rokov a hrali sme spolu v rôznych zostavách. Pozná môj repertoár, dokonca aj slovenské pesničky. Vôbec som ho nemusel prehovárať. Z Padovy do Južného Tyrolska je blízko a na moju radosť sa tí dvaja stretli a padli si do oka. Ak to má byť európska skupina, tak som potreboval zohnať bubeníka z ďalšej krajiny. Voľba na Maďarsko padla najmä preto, lebo človek musí aj v hudbe rozmýšľať prakticky a Budapešť je k ostatným mestám najbližšie. Tamáša som najprv videl hrať s triom Petra Šárika a neskôr v big bande. Moju ponuku prijal bez rozmýšľania. Dnes sme EU4.

Európsky jazz je vo svete stále menej cenený ako americký. Tento fakt je samozrejmý a to nielen z hľadiska doby existencie tejto hudby, ale najmä z hľdiska lokálnej uzavretosti, do jednotlivých regiónov ohraničených hranicami európskych štátov. Každý si takpovediac “hrabe na svojom piesočku”. Jednotlivé stretnutia hudobníkov z rôznych európskych krajín ukázali mnohé možnosti ako preklenúť túto uzavretosť a ukázať svetu schopmosti európskych hudobníkov. Takéto stretnutie tiež ukazuje na spoločné zdroje z ktorých jednotliví hudobníci čerpali svoje skúsenosti a prekvapením je že muzikantské aj estetické ideály sú často rovnaké, napriek tomu, ze hranice nás v starej Európe rozdeľovali.

EU4 TOUR SLOVAKIA 2011
4.10. Sherpa klub, Trangoška, Nízke Tatry
5.10. Banská Bystrica, Klub 77
6.10. Nové Mesto nad Váhom, Blue Note

Peter Lipa, vocal /SK
Ruggero Robin, quitar /I
Raphael Wressing, organ /A
Tamas Berdisz, drums /H

eu 4 tour slovakia

Zdroj: Ovsenikova Katarina
Publikoval: Redakcia GREGI.NET