ESPRIT bude oslavovať aj koncertom

Aká by bola oslava sviatku hudby bez živej interakcie hudobníkov so svojím publikom? Medzinárodný deň jazzu (30. apríl) prebiehajúci pod záštitou UNESCO bude preto oslavou so všetkým, čo k tomu patrí: začne tvorivým muzikantským workshopom, bude pokračovať slávnostným ceremoniálom s vyhlásením výsledkov a udelením ocenení ESPRIT a vyvrcholí koncertom na pódiu Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave. 

Dva roky pandémie poznamenali domácu kultúru nesmiernym spôsobom a každý koncert, divadelné vystúpenie či filmová projekcia sa preto stávajú malými slávnosťami. A hoci  mnohí označujú ako základ jazzovej hudby improvizáciu, nemenej esenciálnou a hybnou silou tejto hudby býva interakcia hudobníkov s publikom.

Akýmsi predvojom odovzdávania ceny ESPRIT bude v dopoludňajších hodinách jazzový vokálny workshop s čestným predsedom odbornej poroty – s americkým spevákom JD Walterom. V New Yorku pôsobiaci umelec spolupracuje s celou plejádou vynikajúcich hudobníkov a jeho albumy opakovane získavajú priaznivé hodnotenia magazínu DownBeat. Okrem toho je hosťujúcim profesorom na viacerých pedagogických inštitúciách a ako lektor pravidelne vedie jazzové workshopy po celom svete.

Súčasťou večerného ceremoniálu v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava budú aj koncerty nominovaných umelcov a zoskupení. Flautistka a skladateľka Sisa Michalidesová predstaví projekt „Majster a Margaréta“, v ktorom sa jej geniálnym spôsobom podarilo vykresliť atmosféru kultového Bulgakovovho románu. Hudba autorky má s literárnou predlohou nemálo spoločného: od nečakaných dejových zvratov cez rôznorodosť a satiru. Rovnako zaujímavé bude sledovať, ako naživo vyznejú Sonety básnického barda Pavla Országha Hviezdoslava. Ich zhudobnením opustil klavirista a skladateľ František Báleš prebádané a vyskúšané vody a začal objavovať nové svety. O tom, ako spolu súznejú, sa presvedčíme aj počas slávnostného večera ESPRIT.

Pomyselnou „čerešničkou na torte“ bude početný súbor vedený skladateľom a cimbalistom Ľubomírom Gašparom. Ten spolu so svojím Cimbal Projectom a hosťujúcou vokalistkou Sisou Fehér načrtne jeden z mnohých prístupov k ľudovej hudbe. Folklórne dedičstvo býva nevyčerpateľným inšpiračným zdrojom a ľubozvučné podoby (verné názvu projektu „Ľubozvuk“) prenesie Gašpar aj na pódium Divadla P. O. Hviezdoslava. Večerom bude sprevádzať charizmatický herec a moderátor Robo Roth. Live stream video bude možné sledovať priamo na stránke jazz.sk a priamy prenos zo slávnostného večera si vypočujú aj poslucháči rádia Devín.

Generálnym partnerom podujatia ESPRIT je softvérová spoločnosť Espirit s. r. o. Umelecké plastiky ocenenia v tvare kontrabasu pre Cenu odbornej poroty vytvoril akademický sochár Juraj Čutek. Z jeho rúk pochádza aj grafika pre laureáta Ceny verejnosti ESPRIT.

Ocenenie ESPRIT predstavuje pre priaznivcov jazzu jedinečnú možnosť získať prehľad o tom najlepšom, čo za posledný rok na Slovensku vzniklo a svojím hlasovaním vyjadriť podporu a uznanie interpretom tohto žánru.

Profily albumov s možnosťou hlasovania nájdete na adrese: www.jazz.sk/esprit/2021

Zdroj: TS